Stad Leuven en KU Leuven, verwijder jullie beelden van Leopold II

Stad Leuven en KU Leuven, verwijder jullie beelden van Leopold II
Why this petition matters
Naar aanleiding van de petitie om de beelden van Leopold II in Brussel te verwijderen (shorturl.at/oqBFG), roepen we de Stad Leuven en de KU Leuven op om hetzelfde te doen.
Ondanks de gevolgen die het beleid van Leopold II had voor de inwoners van de Congo-Vrijstaat wordt de koning op verschillende plaatsen in België nog steeds geëerd. Op het stadhuis van Leuven prijkt een standbeeld van de koning, in de Artes Universiteitsbibliotheek staat een buste van hem.
De Leuvense bevolking bestaat uit 155 verschillende nationaliteiten. 1 op de 6 studenten komt uit het buitenland. De studentenpopulatie bestaat uit zo'n 153 nationaliteiten. In zo'n stad, en ook in de rest van België, is geen plaats voor standbeelden van Leopold II.
De deadline is 30 juni 2020, de 60ste verjaardag van de Congolese onhafhankelijkheid
Leopold II
Voor sommigen is hij bekend als “koning-bouwheer”, maar door de bewustwording staat hij voor steeds meer mensen gelijk aan “koning-massamoordenaar”. Een held voor sommigen, maar ook een beul voor de inwoners van de Congo-Vrijstaat. In zo'n 23 jaar (1885-1908) leidde het beleid van deze man tot de dood van naar schatting meer dan 10 miljoen Congolezen. Zelf zette hij nooit een stap in Congo.
Gedurende ca. 23 jaar gebruikte Leopold II het Congolese volk voor de productie van rubber, een veelgevraagd product vanaf het einde van de negentiende eeuw. Het beleid van Leopold II was een schrikbewind, gekenmerkt door dwangarbeid en repressie. Inwoners die de opgelegde quota niet vervulden of die de onmenselijke werkomstandigheden ontvluchtten, werden zwaar bestraft en mishandeld, tot het afhakken van de handen toe.
#KeepSharing #BlackLivesMatter #TimeToRaiseOurVoices
Decision Makers
- Stad Leuven & KU Leuven
- Leuven