Radyolar da "Türkçe Rap" Çalmalı ! #FreeEzhel

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Herkese öncellikle merhaba :

Sevgili radyo kanalları ve en büyük müzik marketi D&R öncelikle hepinizden konuya eğer ki şu an göz atıyorsanız müteşekkir olduğumu belirtmek isterim :)

Konumuz belli ve de sizlerin vaktini almadan dürüst analizler izle konuyu tartışmak isterim . Öncellikle konuda muhatap belirlediğim isimler bu konuda en büyük adımı atabilecek ve de hatta konun istenilen sonuca ulaşması adına da ; en büyük ilerlemeyi atabilecek ve de alt kanallarınıza örnek olabilecek tek isimlersiniz . İsterseniz lafı fazla uzatmadan konuya geçelim ;

Konuya kuşkusuz ki gerek rakamlar gerekte kullanım oranı ile en büyük müzik platformu olan "Spotify"  örnek göstererek başlıyorum ...Belirtmeden geçemem konuda ki belirtilen rakamlar ve de şarkılar tüm analizler için 15.04.2018 tarihine aittir . Yani okunan tarihe göre değişiklik gösterilebilir .Spotify Top 50 dinlenen şarkılara şöyle bir göz atarak

Başlayalım ;

1- Gazapizim -Heycanı Yok 75.831

3-İdotatlıses -Sen 65.556

4-Mabel Matiz -Öyle kolaysa 54.251

6-Ezhel -Geceler 49.670

7-Melek Mosso & No1 -Hiç Işık Yok 47.515

9-Burak King -Yanıyoruz 45.175

10-Edis -Roman 44.140

11-Ezhel -İmkansızım 42.485

13-Yalın -Hele Bi Başla 39.351

15-Edis -An 34.763

Öncellikle şunu belirtmeliyim ki ; Bazı rakamları atlıyor gibi gözükmüş olmamın nedeni konuyu sadece Türkçe müzik mainstreami adı altında incelemem .O yüzdendir ki yabancı olan şarkıları listeden atıp dinleme rakamlarının sıralanışına göre bir liste oluşturdum . Eğer ki listeye bakacak olursak 10 şarkıdan 4 ünde rap kısmı veya direk rap olduğu görülmekte belki de bu rapin en büyük somut gelişim örneği olabilir :) Birde olaya Youtube klip izlenimleri olarak bakacak olursak

En çok dinlenen Türkçe Rap "Gazapizim -Heycanı Yok : 67 milyon"

En çok dinlenen Türkçe Pop "İdotatlıses -Sen : 52 milyon"

olduğunu belirtmek isterim bunu artı olarak şarkı çıkış tarihleri arasında 2-3 aya varan bir fark olmasına rağmen Gazapizim 9 milyon gibi bir izlenmede takılmıştı . Bu büyümesindeki en büyük teşkilde "Çukur" isimli Türk dizisi sayesinde insanların kulaklarına girmiş bulunmakta . Tekrar buna artı olarak olayı Steve Jobs'ın ünlü sözü ile pekiştirmek isterim "İnsanlar çoğunlukla siz onlara gösterene kadar ne istediklerini bilmiyorlar" bu söz belki de bu olaya en uygun söz olmakta . Siz en büyük radyo kanalları ve sen en büyük müzik marketi insanlara yıllardır türkçe rap müziğin ne olduğunu göstermiyorsunuz . Bu konuda da haklısınız . Daha doğrusu haklıydınız ... Çünkü bundan seneler önce rap underground kısmı ağır basan hip-hop kültürünün eseri olan bir müzikti ve sizler tarafından alaya alınıp "yes yes yo" müziği veya hızlı konuşma , kafa ütüleyen , uygunsuz davranışlar içeren bir müzikti fakat 2017-2018 yılları arasında çıkan ve de sayıları her geçen gün artan genel kitleye de uygun rap müzik sayısı artmakta bundan başlıcaları ;

Ezhel - İmkansızım

Patron - Yanıyorum Hala

Norm Ender - Kaktüs

Yener Çevik - Senden Gizledim

Şanışer - Yalnız Kalır

Eğer birkaç dakikanızı ayırıp bu müzikleri dinlerseniz koyu hard rap şarkıları olmadığını genel kitlenin de dinleyip zevk alıp hatta arabada son ses açabilceğine canı gönülden inanıyorum . Biliyorum hiç bir şey için bir zorunluluğunuz yok fakat her geçen gün genel Türkçe Rap dinleyicisi sayısı artmakta ve de bu büyüyen müzik parsasında yer edinmek bizlerle de ortak bir dil yakalamak adına ve de Spotify gibi Apple Music gibi Türkçe Rap'e artık destek veren platformlar ile rekabet edebilmek adına ,Türkçe Rap'e ya ayrı bir müzik fm kanalı ya da geneler olarak 10 pop 3 rock çalan bu piyasada araya 1 rap sıkıştırmanız ; büyük bir oranda o radyo kanalına ilgiyi artıracaktır çünkü şu an bunu yapan hiç bir radyo kanalı bulunmamak ta . Hatta ayrı bir kanal açmak misal ; "Joy-Rap , Kral-Rap , Power-Rap ..." benzeri bir radyo kanalı açan ilk şirket en büyük ilgiyi alacaktır genel kitle olarak ve de Türkçe Rap dinleyicileri olarak senelerdir beklentimiz bu noktada olmakta ...

Şimdi ki anlatmak istediğim konu ise Türkiye de exclipt kavramı diyelim ki üsteki yazıdan A radyo kanalı etkilendi ve bu konuda bir şeyler yapmak istiyor . En büyük engeli ; Türkçe rap şarkılarının %80 ini ya küfürlü ya da uygunsuz (alkol,uyşturucu,seks) içermesinden dolayı bu konuda radyo kanalarının pek şansı yok . Bu sefer de en büyük muhatap olduğum kurum sanırım RTÜK olmakta . Sizlere demek istediğim şey şu ki ; Dünya'da sansür uygulayan nadir ülkelerden biriyiz hatta konu rap müzikse sansürü bırakıp rap müziğin çalmasını bile istemiyorsunuz ; tamam "Çukur ile Jet Sosyete" ile ufaktan rap müzik adımları başlamış olsa bile sadece şarkının nakaratları eğer küfür varsa da biiiip sesi geliyor . Şarkıda biiip sansürünün hikmetini anlamamakla beraber neden sansürlemeye gittiğinizi anlamamaktayım .Tamam bir Çin Devleti kadar sansürünüz bulunmamakta fakat hiç mi "Bir şeyi ne kadar yasaklarsanız o kadar yapılır" sözünü de duymadınız . Son zamanlarda yapılan tüm araştırmalar da Türkiye en çok küfür eden ülkeler sırasında Top 5 de muhakkak var . Buna rağmen Amerika rap müziği örselemeyip ve de sansürlemeyip gene de ne hikmetse bu listelerde yeri yok . Aynı zamanda tecavüz ve taciz gibi konularda da nerdeyse yakında zirveyi oynucaz ! Fakat bir çok rap şarkısında taciz ve de uyuşturucu kötülükleri anlatıyor misal olarak Heijan & Muti - DÜŞME en basitinden bu radyolarımız da yer alsa ülkede uyuşturucu kullanım oranı düşebilir . Şimdi diyebilirsiniz ki müzik ne kadar etkileyici olabilir ki Amerikalı rapçi Logic - 1-800-273-8255 şarkısında intiharın çözüm olarak görülmemesi gerektiğini ve de insanlara yaşamak için neden vermekte ve şarkının ismi intihar hattı numarası ve şarkı birçok insanın ölümüne engel oldu ...

Atıyorum ki küfürlü şarkılar konusunda sizi ikna edemedim varsayalım ; bunun için de Clean versiyonları yapılabilir yani kötü örnek oluşturulabilecek söz yutulur . Yutulur demek istedim çünkü biiiplemek kadar bir müziği saçma soundu bozan bir yöntem daha görmedim ve de böyle yayınlanabilir . Ufak bir araştırma sonucun da şarkılar da kötü örnek oluşturacak söz yutulup şarkı bu taktir de yayınlandığın da hiç bir kötü örnek iliştirmediği fark ettim . Bu versiyonlar sayesinde radyolarımız çalabilir hale gelebilir ve RTÜK de onaylar ise  bir sorun teşkil etmez diye düşünmekteyim .

Bundan sonra ki en büyük sorumluluk siz imza kampanyasına imza atan müzik severler ve de en çok imza geleceğini düşündüğüm Türkçe Rap severler olmakta . Eğer ciddi bir imza toplarsak bizi radyo kanallarının ve de RTÜK ciddiye alıp bu konuda adımlar atabileceğine inanıyorum . Elinizden geldikçe bu konuyu çevrenizle paylaşırsanız . Elbette ki bu konu çözümsüz kalmayacaktır ve de bu konuda adımlar atılacaktır . Varsa yazım yanlışım veya bir anlatım bozukluğum hepinizden özür dilerim .

Ve teşekkür olarak siz okuyan radyo kanalları ve de RTÜK'e büyük teşekkürlerimi sunarım ...

İyi Günler

Bugün Kerem imzanı bekliyor!

Kerem Talas bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Radyolarda "Türkçe Rap" ve "Yabancı Rap" Çalmalı ! #FreeEzhel». Kerem ve imza atan diğer 83 kişiye katıl.