Stop de hoogbouw in Utrecht centrum, laat de jaren 30 woningen staan!

Stop de hoogbouw in Utrecht centrum, laat de jaren 30 woningen staan!

0 have signed. Let’s get to 1,500!
At 1,500 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!
Croeselaanmoetblijven.nl started this petition to Raad Utrecht and

Hoi, wat leuk dat je onze petitie bezoekt.

De gemeente Utrecht wil graag hoogbouw plaatsen in haar centrum. Wij willen dit niet toelaten. Wij willen juist dat Utrecht zijn identiteit koestert. Hoogbouw in het nieuwe Beurskwartier aan de Croeselaan past daar niet bij. 

Wij zijn de bewoners van het gebied, wat nu door de gemeente Utrecht het Beurskwartier wordt genoemd. Wij hebben onze eigen diverse samenleving, met zelfs een echte Limburger als buurman. Al jaren wonen wij met veel plezier samen en zijn een hechte gemeenschap geworden, samen in onze eigen bouwput aan het begin van de Croeselaan.

De buurt heeft al sinds 1936 gezinnen grootgebracht en sommigen wonen er al generaties samen. Het is ooit bedacht door Peter van der Wart, een Utrechtse architect die veel van de stadsontwikkeling van vlak voor de oorlog voor zijn rekening heeft genomen. Iconische gebouwen op de Neude, maar ook een groot deel van de Dichterswijk, allen gebouwd in het Utrechts plat. Een baksteen, die Utrecht kleur heeft gegeven door de jaren heen.

Onze gemeente wil graag hele hoge gebouwen plaatsen in ons centrum en ten koste van deze prachtige woningen. Waarom zou men de huizen waar onze kinderen opgroeien afbreken? Men zegt voor een park en om duurzaamheid te creëren. Maar is dat wel zo?

De bouw zal ongeveer 10 to 15 jaar duren vanaf 2023 en wij zitten al een jaar of 15 in onze bouwput. Utrecht is zo ambitieus dat men van de bewoners heeft gevraagd om wel 25 jaar in de overlast te leven van de bouw. Generaties groeien nu op in de bouwoverlast. Kinderen weten niet beter dan de hele dag door werkzaamheden te horen, zelfs in de avonden en weekends.

Houdt het dan op als we 2030 zien? Nee, deze plannen laten het gewoon doorgaan. Straks gaat er nog meer bouwverkeer en nog langer de stad in. Dit terwijl de stad juist minder verkeer wil.

Wij als Utrechters weten heel goed wat hoogbouw doet in een stad, helaas zijn de effecten meer dan bekend bij onze inwoners, deze fouten hebben we namelijk als stad al eerder gemaakt. Bij de Singel, Hoog Catharijne, Overvecht en Kanaleneiland.

Natuurlijk gaan er nog 2 lokale verkiezingen aan vooraf, en waarschijnlijk ook nog wel een economische crisis. Toch vragen wij nu al jullie steun. Wij willen samen blijven wonen, in de woningen waarvan wij zijn gaan houden. Ons thuis.

Natuurlijk willen wij ook nieuwe buren. Onze stad is constant in beweging en er is ruimte voor een hele hoop mensen om onze buren te worden. Jullie zijn welkom! Maar laten we er voor zorgen dat jullie huizen snel worden gebouwd en passen bij het Utrechtse centrum zoals die al eeuwen bestaat.

Laten we er ook voor zorgen dat de rest van de stad niet verder overlast ondervinden zal van de ambitie van een klein groepje mensen. Onze gedeelde ambitie is trots op onze stad. In Utrecht hebben we één symbool, de Domtoren. Als deze plannen ooit doorgang zullen vinden zal deze voor een groot deel van Utrecht nooit meer zichtbaar zijn uit het slaapkamer raam.

Onze punten voor het college van B&W en de Utrechtse raad:

  • Reduceer de bouwoverlast in het centrum
  • Koester de bestaande werkende diverse micro samenlevingen in de stad
  • Kies voor stadsontwikkeling met respect voor de Utrechtse traditie 
  • Respecteer de Dom in de Utrechtse identiteit en Skyline
  • Hoogbouw hoort niet in het centrum 
  • Bouw meer woningen, ook in het Beurskwartier op korte termijn en sociaal duurzame wijze
  • Maak niet dezelfde fouten als in het verleden
  • Laat het blok en zijn bewoners blijven 

Wij zijn trots op onze stad en we hopen jou als buur te krijgen.

0 have signed. Let’s get to 1,500!
At 1,500 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!