Confirmed victory

PT. Esa Kertas Nusantara berlokasi di Karawang, Jawa Barat, Indonesia memproduksi kertas cetak dengan merek Aviator, Byzantium, Infinite Copy, Copy Fit dan Printec yang didistribusikan secara global ke Asia , Australia, India, Afrika dan Amerika. Perusahaan ini mempekerjakan 400 buruh tetap dan 800 buruh kontrak outsourching.

Sejak tahun 2006 para buruh bekerja dengan jam kerja lebih dari yang ditentukan oleh regulasi ketenagakerjaan di Indonesia tanpa pembayaran upah lembur.

Inilah yang membuat Serikat Pekerja PT. Esa Kertas Nusantara (SPEKN) menuntut perusahaan untuk membayar upah lembur atas kelebihan jam kerja . Seharusnya mereka berhak atas pembayaran kelebihan jam kerja selama 6 tahun namun regulasi ketenagakerjaan hanya mengakomodir 2 tahun untuk tuntutan tentang upah. Jumlah kelebihan jam kerja lembur adalah 819 jam.

Perusahaan hanya menyanggupi membayar setengah dari tuntutan serikat pekerja dan perundinganpun mengalami gagal berunding (deadlock). Bila hak normatif ini tetap tidak dibayarkan maka mogok kerja akan dilakukan pada tanggal 22-24 Oktober 2012.

Serikat Pekerja PT. Esa Kertas Nusantara (SPEKN) secara nasional berafiliasi kepada Federasi Serikat Pekerja Pulp dan Kertas Indonesia (FSP2KI) dan Konfederasi Serikat Nasional (KSN) serta secara internasional kepada IndustriALL Global Union.

=====

PT. Esa Kertas Nusantara  located in Karawang, West Java, Indonesia which produces printing paper with brands Aviator, Byzantium, Infinite Copy, Copy Fit, and Printec  that distributed globally to Asia, Australia, India, Africa and USA. The company employs 400 permanent workers and 800 contract labor outsourcing.

Since 2006 the workers worked over the working hours specified by the labor regulations in Indonesia without the payment of overtime.

This  makes Union of PT. Esa Kertas Nusantara (SPEKN) requires companies to pay overtime for the excess hours. Supposedly they are entitled to payment for overtime work for 6 years but labor regulations only accommodate the latest 2-year wage demands. The number of excess overtime hours is 819 hours.

Company only agreed to pay half of the union demands and negotiation have been deadlock.  If basic rights are still not paid then the strike will be conducted on 22-24 October 2012.

Unions of PT. Esa Kertas Nusantara (SPEKN) affiliated to the Indonesia Federation of Pulp and Paper Workers’ Union(FSP2KI) and the National Union Confederation (KSN) as well as internationally to IndustriALL Global Union.

Salam solidaritas-in solidarity,

Serikat Pekerja PT. Esa Kertas Nusantara - Union of PT. Esa Kertas Nusantara (SPEKN)

Federasi Serikat Pekerja Pulp dan Kertas Indonesia - Indonesia Federation of Pulp and Paper Workers' Union (FSP2KI).

Konfederasi Serikat Nasional - National Union Confederation (KSN)

Letter to
Pimpinan Pusat Federasi Serikat Pekerja Pulp dan Kertas Indonesia (FSP2KI)
Dewan Pimpinan Pusat Konfederasi Serikat Nasional (KSN)
President Director of PT. Esa Kertas Nusantara Wenawati
and 6 others
Director of PT. Esa Kertas Nusantara Haryadi
Pengurus Serikat Pekerja PT. Esa Kertas Nusantara (SPEKN)
.
Bayarkan kelebihan jam kerja yang sudah berlangsung sejak 2006

=====
Pay for overtime work which has been executed since 2006

PT. Esa Kertas Nusantara located in Karawang, West Java, Indonesia which produces printing paper with brands Aviator, Byzantium, Infinite Copy, Copy Fit, and Printec that distributed globally to Asia, Australia, India, Africa and USA. The company employs 400 permanent workers and 800 contract labor outsourcing.

This makes Union of PT. Esa Kertas Nusantara (SPEKN) requires companies to pay overtime for the excess hours. Supposedly they are entitled to payment for overtime work for 6 years but labor regulations only accommodate the latest 2-year wage demands. The number of excess overtime hours is 819 hours.

Company only agreed to pay half of the union demands and negotiation have been deadlock. If basic rights are still not paid then the strike will be conducted on 22-24 October 2012.
Unions of PT. Esa Kertas Nusantara (SPEKN) affiliated to the Indonesia Federation of Pulp and Paper Workers’ Union (FSP2KI) and the National Union Confederation (KSN) as well as internationally to IndustriALL Global Union.