Petition Closed

Protestni memorandum građana Crne Gore

This petition had 452 supporters

Mi, doljepotpisane građanke i građani Crne Gore, izvan svih partijskih opredjeljenja, partikularnih interesa i identitetskih skupina, ma koje vrste, pokrenuti jedino građanskom brigom i odgovornošću za opšte dobro Crne Gore i željom da se sačuva njen ustavni poredak i sloboda, ali i prava njenih građana, pozivamo sve građane Crne Gore da potpišu ovaj:

PROTESTNI MEMORANDUM

Koji upućujemo državnom vrhu Crne Gore i svim nosiocima javnih službi Crne Gore, svim partijskim vođama, sindikatima, nevladinim organizacijama, udruženjima građana, medijima; stranoj i domaćoj javnosti, te da na taj način stanemo skupa u odbranu Crne Gore, njenog mira, državnosti i republikanskog uređenja, kao i ljudskih i građanskih prava svih nas nevezano za političke, ideološke, identitetske i druge razlike.
Mi, građanke i građani Crne Gore, odlučno protestujemo:

•  Protiv nasilnog rasturanja mirnih građanskih protesta u subotu, 17. oktobra 2015. godine i policijskog nasrtaja na građane i njihove poslanike, čime je na najgrublji način udareno na Ustav i republikanski poredak Crne Gore;
  •  Protiv poricanja i zloupotrebe građanskog, nestranačkog, karaktera protesta koji su zatim uslijedili u nedjelju, 18. oktobra, od ma koje političke partije, ma kog medija i ma koje interesne skupine, u ma koje svrhe osim odbrane Crne Gore i prava njenih građana;
  •  Protiv neodgovornog postupanja svih političkih aktera i vlasti i opozicije koji su proteklih dana građanski, nestranački karakter protesta zloupotrijebili za uske partijske ili druge partikularne interese ili u svrhu destabilizacije Crne Gore i stvaranja građanskih nemira;
  •  Protiv pozivanja na nerede, sukobe, nasilje i građanski rat; dolazili takvi pozivi od vlasti, opozicije, partijskih vođa, medija, interesnih skupina ili pojedinačnih građana;
  •  Protiv svih krvomutnika koji su proteklih dana, optužujući građane Crne Gore da svojim protestom vraćaju Crnu Goru u vrijeme predreferendumskih nacionalnih podjela, sami svojom nacionalističkom i kulturfašističkom retorikom širili laži, mržnju, smutnju i nemir među građane Crne Gore.

Zbog svega toga, a radi Crne Gore i svih nas, mi, građanke i građani Crne Gore, čisti od svake korupcije, zastupanja sebičnih interesa i bilo kakvog nacionalističkog programa, a cijeneći da su politička neodgovornost i nezrelost političkih rukovodstava, te mrziteljska i nacionalistička retorika pojedinih medija i javnih poslenika, zatrovali javni prostor Crne Gore i zamaglili naše mjesto u njemu, na dan kad je prije osam godina donijet Ustav Crne Gore dižemo svoj glas i zahtijevamo sljedeće:
1. Protesti moraju biti građanski;
2. Protesti moraju biti mirni i nenasilni;
3. Protesti moraju biti u odbranu Ustava i republikanskog uređenja Crne Gore;
4. Protesti moraju biti demokratski i u odbranu ljudskih prava i građanskih sloboda.
Stoga, apelujemo na građanke i građane Crne Gore da u subotu, 24. oktobra (na sedamdesetogodišnjicu stupanja na snagu Povelje UN, koja je težila istim ovim elementarnim uslovima opstajanja i širenja građanske slobode i dostojanstva) ne dozvole rušenje ustavnog poretka i da zahtijevaju formiranje Vlade narodnog jedinstva i organizovanje prvih slobodnih i fer izbora.

Živjela Crna Gora!

Today: Građani Crne Gore is counting on you

Građani Crne Gore needs your help with “Protestni memorandum građana Crne Gore”. Join Građani Crne Gore and 451 supporters today.