Petition Closed
Petitioning Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej and 2 others

Protest przeciwko trybowi wprowadzania zmian w trzech ustawach o nauce

Rada Naukowa Instytutu Slawistyki Polskiej Akademii Nauk (Uchwała 24/2017 ) z niepokojem odnotowuje brak rzetelnej polityki informacyjnej oraz transparentnej i demokratycznej debaty nad planowanymi zmianami w ustawach o PAN, szkolnictwie wyższym oraz o nadawaniu stopni i tytułów naukowych.

Informacje, docierające do nas z mediów, strony internetowej MNiSW czy incydentalnych spotkań z przedstawicielami Ministerstwa, budzą obawy, że planowane w dotychczasowym trybie reformy przynieść mogą skutki odwrotne od zamierzonych. Zmiany wprowadzane pospiesznie w warunkach chronicznego niedofinansowania badań naukowych oraz uniwersytetów państwowych doprowadzą naszym zdaniem do nieodwracalnych szkód – dalszego obniżania jakości i kreatywności badań oraz do postępującego spadku pozycji polskich jednostek naukowych i akademickich w międzynarodowych rankingach. Niespotykane tempo planowanych zmian legislacyjnych zagraża poczuciu stabilizacji naukowców i nauczycieli akademickich, niezbędnej do prowadzenia rzetelnych badań oraz kształcenia młodej kadry naukowej.

Od podmiotów odpowiedzialnych za politykę naukową państwa domagamy się pełnego i jednoznacznego przekazu o celach i kierunkach planowanych zmian, a także merytorycznych i demokratycznych konsultacji ze środowiskami nauki polskiej. Ze swojej strony widzimy możliwość wypracowania przez środowiska naukowe i akademickie takich projektów zmian, które oparte będą na dotychczasowym doświadczeniu, dorobku i tradycji, a zarazem wyjdą naprzeciw potrzebom współczesności i wyzwaniom stawianym przez najlepsze instytucje naukowe i akademickie w świecie.

List przekazujemy do wiadomości publicznej z apelem o rozpowszechnianie i podpisywanie.

Rada Naukowa Instytutu Slawistyki PAN

This petition was delivered to:
  • Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej
  • Prezes Rady Ministrów
  • Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego

Rada Naukowa Instytutu Slawistyki PAN started this petition with a single signature, and now has 748 supporters. Start a petition today to change something you care about.

Today: Rada Naukowa Instytutu Slawistyki PAN is counting on you

Rada Naukowa Instytutu Slawistyki PAN needs your help with “Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej: Protest przeciwko trybowi wprowadzania zmian w trzech ustawach o nauce”. Join Rada Naukowa Instytutu Slawistyki PAN and 747 supporters today.