0 have signed. Let’s get to 200!

To, The Honorable President of India,

Rashtrapati Bhawan, New Delhi – 110 001

Sub : Regarding dismissal of Sri Kiran Rijiju, Minister of State for Home, from the central council of ministers on account of violations of the constitution of India

Honorable Sir,

Your support for the freedom of speech and tolerance during your address to the audience on 2nd March 2017 in Kochi during the K S Rajamani Memorial Lecture has given confidence and solace to citizens of this country. We, the people of India are concerned that some people, occupying the high constitutional offices, have been violating the constitution of India by their unconstitutional activities. This is not a good sign for our country.

As part of our foreign policy, we have always been an advocate of peaceful coexistence with our neighbours. We have had a policy to defend our territory and manage our national security by a professionally trained, strong and motivated armed forces.  However, we never had a vision to inflict war on Pakistan to destroy it or to occupy its territory.

In this context, the 36 slide video appeal that was released by Ms. Gurmehar Kaur was a serious individual effort in the direction of peaceful coexistence with our neighbours. She had expressed that majority of people in India and Pakistan are peace lovers and don’t want war inflicted on them.  Through these slides, she had tried to express the feelings of most of the common people of this country and her efforts in this direction ought to have been appreciated.

The constitution of the country has guaranteed the freedom of expression to us as the citizen of this country. Some people may have had difference of opinion with what Ms Gurmehar Kaur had expressed.  However, the unnecessary and irresponsible comments of Mr. Rijiju against her has created an environment of hate, anger and mob frenzy against her scaring her for her life and personal liberty. Ms. Gurmehar Kaur has been trolled, abused and threatened with dire consequences which is a direct outcome of the irresponsible comments of Mr. Rijiju violating the constitutional guarantee of freedom of expression.

While taking the oath of office, a minister pledges to protect and uphold the provisions of the constitution. Therefore, causing the violations of the constitutional rights and affecting the life and personal liberty of a citizen of the country by interfering into it and making irresponsible comments by a high constitutional authority like a member of the central cabinet is definitely an unconstitutional activity.

Therefore, we, the people of India, appeal to you to dismiss Mr. Kiran Rijiju from the central council of ministers. This would set a precedent and send a strong message that unconstitutional activities shall not be tolerated irrespective of how high and mighty the perpetrator may be.

We hope you would consider this appeal and would order initiation of appropriate action in this regard.

With Regards

Citizens of India

सेवा में

महामहिम राष्ट्रपति

नई दिल्ली

विषय - असंवैधानिक कार्य के आलोक में केंद्रीय गृह राज्यमंत्री किरण रिजीजु को मंत्रिमंडल से बर्खास्त करने हेतु जनयाचिका

आदरणीय महामहिम

आपने 02 मार्च 2017 को कोच्चि में के.एस. राजामणि स्मृति व्याख्यान के दौरान अभिव्यक्ति की स्वतंत्रता और सहिष्णुता का पक्षपोषण करके हम नागरिकों का भरोसा बढ़ाया है। हम नागरिक चिंतित हैं कि देश में उच्च संवैधानिक पदों पर बैठे कतिपय लोग अपने असंवैधानिक कृत्यों द्वारा देश के संविधान पर हमला कर रहे हैं। यह हमारे लोकतंत्र के हित में नहीं।

भारत की पड़ोस नीति में ऐसा कभी, कहीं नहीं लिखा-सोचा-कहा गया है कि हम पाकिस्तान से युद्ध करके उसे तहस-नहस कर देंगे या भारत में मिला लेंगे। हमारी पड़ोस नीति शांतिपूर्ण सह-अस्तित्व की रही है। सामरिक मजबूती और राष्ट्रीय सुरक्षा सुनिश्चित करना इसका अनिवार्य अंग है।

गुरमेहर कौर ने 36 स्लाइड के अपने वीडियो में भारत-पाक शांति के गंभीर प्रयास करने की मार्मिक अपील की। दोनों देशों की बड़ी आबादी युद्ध नहीं, शांति चाहती है। गुरमेहर ने हम आम नागरिकों की इसी भावना को अभिव्यक्ति दी थी।

देश के संविधान ने हम नागरिकों को अभिव्यक्ति की स्वतंत्रता दी है। गुरमेहर के विचारों से कोई असहमत हो सकता है। लेकिन केंद्रीय गृह राज्यमंत्री किरण रिजीजु की अनावश्यक टिप्पणियों ने गुरमेहर कौर के खिलाफ उन्माद और भय का माहौल पैदा किया। यहां तक कि गुरमेहर को धमकियां दी गईं, जो स्पष्टतया किरण रिजीजु की उकसावामूलक कार्रवाई का परिणाम है।

एक संवैधानिक पद पर बैठे केंद्रीय राज्यमंत्री द्वारा एक नागरिक की स्वतंत्रता में अनावश्यक हस्त़क्षेप करके उसे असुरक्षा में धकेला जाना पूर्णतया असंवैधानिक कृत्य है। अतएव आजाद भारत के हम नागरिकों की अपील है कि किरण रिजीजु को केंद्रीय मंत्रिमंडल से तत्काल बर्खास्त करके यह स्पष्ट संदेश दिया जाए कि ऐसे असंवैधानिक कृत्यों को बर्दाश्त नहीं किया जाएगा।

आशा है, इस अपील पर समुचित विचार करना चाहेंगे।

Today: Azad is counting on you

Azad Bharat needs your help with “President of India: Dismissal of Kiran Rijiju on account of violations of our Constitution in Gurmehar issue”. Join Azad and 110 supporters today.