Plastiksiz kargo istiyoruz!

Mücadele alanı:İklim Krizi

Plastiksiz kargo istiyoruz!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 7.500.
7.500 imzaya ulaşıldığında, bu kampanyanın karar vericilerden cevap alma ihtimali artar.
trendyol ve tarafına GÖZDE ÖZBEY bu kampanyayı başlattı

Günümüzde karşı karşıya kaldığımız en belirgin ekolojik krizlerden biri plastik kirliliği. Son araştırmalara göre denizlerde 150 milyon tondan fazla plastik var. Mevcut gidişat değişmediği takdirde, 2025’e gelindiğinde denizler her 3 ton balığa karşılık 1 ton plastiğe ev sahipliği yapacak. 2050’de denizlerde ağırlık bakımından balıktan çok plastik olacak*.

İklim krizi yangın, sel, kuraklık, sıcak hava dalgası gibi ekstrem iklim olaylarıyla kendini gösteriyor. Bilim insanları iklim krizine yol açan en büyük etkenin petrol, kömür gibi fosil yakıtlar olduğunu belirtiyorlar. Maalesef tek kullanımlık plastikler de iklim krizini derinleştiren petrol bazlı hammaddelerden üretilmekte.

Bu kısa ömürlü, neredeyse geri dönüştürülmesi imkânsız ve ekonomik olmayan plastik türü, doğada arazileri işgal eden çöp sahalarına ve tarım alanlarına terk ediliyor. Burada mikroplastiklere dönüşen plastikler rüzgâr ve yağmurun etkisiyle deniz ve okyanusları da kirletiyor. O derece ki yıllık 8 milyon ton plastiğin karıştığı okyanusların etrafında yaşayan deniz kuşlarının %60'nın midesinden plastik çıkıyor, deniz kaplumbağalarının ise neredeyse hepsinin midesinde plastik bulunmakta.

E-ticaret sitelerinin kullanımının artmasıyla birlikte kargolamada kullanılan plastik kargo poşetleri ve ambalaj malzemeleri, yaşanan bu sorunun daha da büyümesine neden oluyor. Kargo poşetleri ve plastik ambalaj malzemeleri kargo heyecanıyla parçalanarak açılıp atılıyor. Üstelik, bunlar geri dönüşüme atılsa bile plastik türleri nedeniyle çoğunlukla geri dönüşmüyor.

Öte yandan, özellikle de pandemiden sonra sağladıkları konfor, iade kolaylıkları gibi nedenlerle e-ticaret siteleri daha büyük bir çoğunluk tarafından tercih ediliyor. Ve bu durum değişecek gibi de görünmüyor.

Bu tüketim ve üretim dinamikleriyle plastik kirliliği krizini büyütmekten başka bir yere varmak mümkün değil. Bu sorunda en çok payı olan Trendyol, Gittigidiyor, Hepsiburada, N1, Morhipo, Çiçeksepeti, Amazon, D&R, Kitapyurdu, İdefix gibi e-ticaret şirketlerinden bu konuda adım atmalarını ve bünyelerindeki satıcılara da öncü olmalarını talep ediyoruz.

Geri dönüşmeyen, kompost edilemeyen, doğada atık olarak kalıp yüzyıllarca kirliliğe sebep olabilen plastik kargo atıkları yerine doğaya zarar vermeyen seçeneklerin sunulmasınız istiyoruz.

Biz tüketiciler, iklim krizinin farkında ve giderek artan plastik kirliliğinden rahatsız durumdayız. Bu sorunun bir parçası olmak istemiyoruz. Sıra sizde! Bu plastik tüketimini bize seçenek bile vermeden zorunlu kılan alışveriş sitelerinde. Artık elinizi taşın altına koyup  sorumluluk almanın vakti geldi.

*WWF (2018) Plastik Kapanından Çıkış: Akdeniz'i plastik kirliliğinden kurtarmak, Erişim Adresi: https://www.wwf.org.tr/?7820/plastik-raporu (10.07.2021 tarihinde erişilmiştir.)

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 7.500.