Rakyat Sokong Tukar Nama Bukit St Paul Kepada Bukit Melaka

0 have signed. Let’s get to 25,000!

Rakyat Sokong Tukar Nama Bukit St Paul Kepada Bukit Melaka

1. Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) Cawangan Melaka memandang serius tindakan biadap #MCA membantah cadangan #PERZIM penukaran nama Bukit St Paul‼️ kepada nama asal sebelum Kerajaan Kesultanan Melayu Melaka dijajah iaitu Bukit Melaka.❗

2. Tindakan MCA❗ ini sungguh provokatif, lansung tidak menghormati sejarah dan identiti negara.❗ Apakah MCA lebih suka mempertahankan nilai penjajah berbanding sejarah asal⁉️? Apa yang MCA nak takut sangat dengan identiti Empayar Melayu Melaka⁉️? Bukankah itu adalah identiti asal dan jatidiri negara ini?⁉️

3. Hairannya, MCA Kota Melaka, Datuk Ronald Gan bersungguh benar mengeluarkan kenyataan membantah dan cuba melawan arus❗. Ingatlah rakyat menilai kenyataan anda❗. Ya❗, jika diberi peluang dan cadangan, kita pasti akan tukar semua nama agar melambangkan identiti asal negara ini. Namun jika MCA tidak suka❗, adakah mereka layak diberi peluang pada PRU15 akan datang⁉️? Sudah ternyata belang sebenar mereka.

4. Sejarahnya, di atas Bukit St Paul atau nama asalnya Bukit Melaka❗ itulah lokasi asal Kompleks Istana Kesultanan Melayu Melaka 7 tingkat dan Masjid Agung Melaka termasyhur dalam sejarah telah dihancurkan oleh penjajah Portugis�� pada 1511. Kita wajib❗ mengembalikan nilai sejarah itu selari dengan identiti negara ini.

5. Majoriti rakyat Melaka ❗yang sayangkan identiti negara menyokong penuh cadangan PERZIM ini. Justeru, kita harap Kerajaan PN Melaka❗ yang memperjuangkan agenda Melayu dan Islam ❗dapat meluluskan❗. Ini adalah bukti Kerajaan PN mampu menjaga identiti dan jatidiri negara ini, bukan sebaliknya.

Ustaz Ir Hj Mohd Khoushaini Hj Mohd Naim
Ketua Perhubungan Negeri (KPN)
ISMA Melaka
Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam - Pembela Melaka