Ordu Mesudiye’de Nehirlerimiz Kuruyor. Yeni HES İstemiyoruz.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 15.000.

Biz Mesudiye halkı olarak, bölgemizde yeni HES (Hidroelektrik Santral) projesi istemiyoruz. Ordudan uzaklaşınca yeşilin yaylası Mesudiye'de yapılan HES’ler daha öncesinde birçok nehrimizi kuruttu. Şimdi Melet Irmağı çevresinde bulunan Arıkmusa, Karacaören, Herközü, Yavşan, Güvenli, Beşpınar, Musalı, Yardere, Geldişer köylülerini yakından etkileyen bir proje planlanıyor.

Zaten halihazırda ekolojik dengemizi sarsıldı, nehirlerimiz artık akmıyor. Balıklar bile yüzecek su bulamıyor artık. Doğamız katledildi. Katlediliyor. Mesudiye'de çok az nüfus var yerleşim ise seyrek. Ses olamıyoruz. Sesimiz siz olun istiyoruz.
Köy halkı bu yeni projenin halkı bilgilendirme toplantısına katılmayarak tepki gösterdi. “HES istemiyoruz” diyerek toplantı salonunun önünde toplanan köy halkı Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ve Ordu İl Müdürlüğünden gelen resmi heyet, “Halk HES istemediğini belirterek toplantıya katılmamıştır” tutanağını imzalamak zorunda kaldı.

ÜÇ TOPLANTI DA YAPTIRILMADI
08 Ocak 2020 tarihinde Akpınar Taş ocağı için yapılmak istenen “halkı bilgilendirme toplantısından” sonra iki HES projesi için 14 Ocak ve 15 Ocak 2020 tarihlerinde yapılmak istenen toplantılar da yaptırılmadı.

Sizlerin de desteğiyle, bu projeyi engellememiz mümkün. Lütfen kampanyaya imza verip paylaşarak destek verin.

Peki biz Mesudiyeliler olarak HES’leri neden istemiyoruz? HES’lerin zararlarını birebir yaşamış, yöreden bir insan olarak sizlerle HES’lerin zararlarını paylaşıyorum:

1. Faaliyeti sırasında çevre dostu olarak ifade edilen HES’ler inşa edilme sürecinde çevreye büyük zararlar verebilmektedir. Yapım aşamasında, üzerine inşa edilecek dere, kanallar ile başka bir yöne akıtılmaktadır ki bu işlem sırasında da çevre ormanlara zarar verilmesi söz konusudur.

2. Üzerine inşa edilen dere içerisinde yaşayan canlıların yaşamına müdahale edilmekte bu durumda o canlıların ölümüne neden olmaktadır. Ancak bu zarar derelere can suyu bırakılarak ve yerinde denetim yapılarak önlenebilmektedir.
3. HES’in bulunduğu çevrelerde hastalıklarda artışlar görülmektedir.

4. HES’lerin inşa edildiği bölgelerde erezyon ve sel oluşumunda artış gözlenmiştir.

5. Santralin faaliyeti sırasında barajlarda yüksek oranda buharlaşma meydana gelmektedir. Bu buharlaşmada çevre yörelerde ki toprakların tuz oranını artırmakta ve toprağın verimliliğini azaltmaktadır.

Sesimiz olun, Irmağımız aksın, doğamız yok olmasın. Gelecek nesillere yaşam alanı bırakalım. Haydi sende imzala destek ol!