IPT DIGESA BERI CUTI BERTENANG & MENAGGUHKAN SUBJEK ELEKTIF KETIKA ODL

0 have signed. Let’s get to 25,000!
At 25,000 signatures, this petition becomes one of the top signed on Change.org!
GERAKAN ANAKMUDA started this petition to Ministry of Higher Education Malaysia and

IPT DIMINTA BERI CUTI BERTENANGA & PENANGGUHAN SUBJEK ELEKTIF KETIKA ODL

Sejak pandemik berlaku, mod pengajian di IPT dijalankan kebanyakkannya secara Online Distance Learning (ODL). Mod pengajian yg dikatakan fleksibel. Namun begitu KPT & pihak universiti wajar menambahbaik mod pengajian ini. Pihak KPT & Universiti seharusnya mengkaji silibus kursus dengan mengetepikan dahulu subjek-subjek yang tidak berkaitan atau yang sekadar mencukupkan jam kredit agar pelajar dapat memberi tumpuan dan fokus penuh terhadap subjek teras sesuatu kursus. Pihak KPT & Universiti juga diminta agar membuat satu ketetapan yang bersesuaian untuk tempoh pemberian & penghantaran tugasan dan penilaian oleh pensyarah agar pelajar dan tenga pengajar tidak terbeban. Hal ini demikian kekangan dan cabaran yang dihadapi pelajar. Dalam menghadapi pandemik ini, rakyat Malaysia sememangnya menghadapi tekanan untuk meneruskan kelangsungan hidup dan menyesuaikan diri dalam keadaan norma baharu. Tidak terkecuali pelajar-pelajar dan tenaga pengajar. Pelajar akan mungkin berdepan dengan masalah ruang belajar yang tidak kondusif, masalah jaringan internet dan tiada akses kemudahan pembelajaran. Justeru itu hal ini akan mendatangkan tekanan kepada para pelajar untuk mengikuti kursus pembelajaran. Masalah yang pelajar hadapi ini hanya akan menmberi kesan kepada kesihatan mental pelajar yang juga dapat memberi kesan kepada kesihatan para pelajar. Justeru itu pihak Universiti diminta agar memberika cuti bertenang dan menagguhkan subjek-subjek elektif yang hanya bertujuan mencukupkan jam kredit seperti subjek kursus KESATRIA bagi kokurikulum dan subjek CTU di UiTM

0 have signed. Let’s get to 25,000!