Victory

Free Ekaterina, the brown bear serving a life sentence in a Kazakh prison!

This petition made change with 2,132 supporters!

See Russian translation below English.

The correctional colony of the city of Kostanay contains 730 ‘dangerous criminals’ and one brown bear named Ekaterina. She was arrested and sentenced to life imprisonment for the crime she committed 15 years ago. This bear was accused of attacking two people in a tourist camp in 2004 and is now the only female prisoner in this penal colony, the only one who is serving a life sentence.

Ekaterina was placed in a cage near a tourist camp after she was expelled from the local circus. One day she caught an 11-year-old boy who got too close to the cage. The boy survived, with ‘serious injuries’. During the same year, Ekaterina attacked a 28-year-old drunk man, who tried to "shake her paw".

She was accused of all "crimes", for simply being what she is: a wild and potentially dangerous animal that is not a tourist attraction, doesn't belong in a cage and needs to be handled with extreme care and caution and only by trained experts. 15 years behind bars of a small cage made Ekaterina very obedient. Even other prisoners often spend time in close proximity to her to be distracted from a life in jail.

The bear is fed a poor diet of kitchen scraps, for only seven months a year. The prison management says she goes in hibernation for the rest of the year, which is highly doubtful given her concrete enclosure with no hibernation den and poor diet with not enough nutrients to get her through the hibernation period.

Ekaterina became a symbol of the prison; the statue of a bear was erected in her honor near the walls of the institution and we believe that the humans of the prison genuinely care about Ekaterina, but a human prison with its tiny empy concrete cell is no place for an animal.

Ekaterina deserves to live the rest of her life in a sanctuary with other bears.

Since the news of her imprisonment became known outside of Kazakhstan, the international NGOs Bears in Mind and Forgotten Animals demand her immediate ‘release’ and placement in a sanctuary suitable for captive bears.

Please sign this petition to urge the responsible Ministry of the Republic of Kazakhstan to help free Ekaterina and re-home her to a proper facility. She has already suffered for 15 years inside this prison (and in a circus before that) so let's give her a few years to enjoy life as a bear again!

-------------------------------------------------------------------------------

Свободу Екатерине, бурой медведице, отбывающей пожизненное заключение в Казахстанской тюрьме!

В исправительной колонии города Костанай отбывают наказание 730 опасных преступников и одна бурая медведица по имени Екатерина. Она была арестована и приговорена к пожизненному заключению за "преступление", которое она совершила 15 лет назад. Медведицу обвинили в нападении на двух человек в туристическом лагере в 2004 году, и теперь Екатерина является единственной заключенной женского пола в этой исправительной колонии и единственной, кто отбывает пожизненное заключение.

Более 15 лет назад Екатерину посадили в клетку возле туристического лагеря после того, как ее выбросил за ненадобностью местный цирк. Однажды она травмировала 11-летнего мальчика, который подошел слишком близко к клетке. Мальчик был серьёзно травмирован, но выжил. В том же году Екатерина напала на 28-летнего пьяного мужчину, который пытался «пожать ей лапу».

Екатерину обвинили во всех этих «преступлениях» лишь за то, что она вела себя как та, кем она является – диким и потенциально опасным животным, а не туристической достопримечательностью. Медведи, как и многие другие животные, не приспособлены для жизни в клетке, не имея возможности быть выпущенными в природу, дикие животные должны жить в специальных парках-приютах "sanctuary", где с ними работают специально обученные этому профессионалы.

15 лет за решеткой в маленькой тюремной камере сделали Екатерину очень послушной. Другие заключенные часто проводят время рядом с её клеткой, отвлекаясь тем самым от серой тюремной жизни.

Екатерину кормят неадекватной для медведей диетой, состоящей из кухонных отходов, и то всего лишь семь месяцев в году. Руководство тюрьмы утверждает, что остальные 5 месяцев она залегает в спячку, что весьма сомнительно, учитывая отсутствие в камере берлоги для спячки, ее плохое питание и недостаток витаминов, необходимых для поддержания медведей в спячке.

Екатерина стала символом тюрьмы – около тюремных стен воздвигли статую в её честь. Мы верим, что работники тюрьмы любят и искренне заботятся о Екатерине, но, не смотря на это, крошечная железно-бетонная камера — не место для животного!

Екатерина заслуживает прожить остаток своей жизни в адекватном парке-sanctuary в компании других медведей.

С тех пор как информация о ее заключении стала известна за пределами Казахстана, международные благотворительные организации «Bears in Mind» и «Забытые Животные» требуют ее немедленного освобождения и помещения в подходящее для нее  учреждение.

Пожалуйста, подпишите эту петицию, чтобы убедить правительство Республики Казахстан освободить Екатерину. Уже 15 лет она страдает: сначала в цирке, сейчас в тюрьме. Давайте вместе подарим ей несколько счастливых лет, чтобы она снова могла наслаждаться дикой жизнью настоящего медведя!

Today: Koen is counting on you

Koen Cuyten needs your help with “Ministry of Agriculture of the Republic of Kazakhstan : Free Ekaterina, the brown bear serving a life sentence in a Kazakh prison!”. Join Koen and 2,131 supporters today.