Victory

HENTIKAN PENGASINGAN KELAS MENGIKUT AGAMA – SM ALL SAINTS LIKAS, SABAH

This petition made change with 15,567 supporters!

Kita Telah Berjaya !!. Klik di sini.

KELAS TINGKATAN 1 2019 DIASINGKAN MENGIKUT AGAMA – SM ALL SAINTS LIKAS, SABAH

LATAR BELAKANG

Bermula Januari 2019 Pengetua Sekolah telah mengasingkan kelas Tingkatan Satu mengikut agama . 4 kelas untuk pelajar bukan Islam iaitu Tulip, Jasmine, Cherry dan Petunia  dan 2 kelas untuk pelajar Islam iaitu Lavender dan Violet. Mereka akan berada didalam kelas ini dari 6:00 pagi hingga 1:00 Petang. Ini akan berterusan hingga Tingkatan 3.

Mengikut Pengetua,  ianya dibuat kerana :
1. Keselamatan. Memastikan pelajar dan guru berada didalam kelas.
2. Sukar untuk  mencari bilik kosong bagi kelas agama.
3. Ada pelajar tidak memasuki kelas agama kerana tidak tahu dimana pengajaran dibuat.

Kaedah yang digunapakai pada masa ini untuk Tingkatan 2, 3, 4 dan 5 ialah terdapat 6 kelas bercampur agama iaitu Amanah, Bestari, Cemerlang, Integriti, Kualiti dan Perkasa. Masa Agama/Pendidikan Moral ( 1 jam sahaja)  untuk dua kelas disamakan supaya pelajar Islam boleh membuat kelas gabungan. Bermakna  pelajar Islam di kelas Amanah dan Bestari bergabung dan pengajaran dibuat di Surau/Bilik aktiviti/Perpustakaan. Manakala pelajar bukan Islam tinggal dikelas Amanah dan Bestari. Kaedah yang sama diamalkan dengan kelas Cemerlang+Integriti dan kelas Kualiti+Perkasa.

Mengikut majalah The Saints 2018, sekolah mempunyai 4 orang ustazah  dan 8 orang tenaga pengajar Pendidikan Moral .

BANTAHAN

Semenjak Januari 2019, pelbagai usaha telah dibuat oleh Ibubapa Tingkatan 1 antaranya :
1. Membuat bantahan secara persendirian kepada Pengetua dan PIBG.
2. Bantahan melalui petisyen.
3. Memohon untuk membatalkan pembahagian kelas ikut agama pada AGM PIBG.
Malangnya kesemuanya ditolak oleh Pengetua Sekolah. malahan Pengetua tidak mahu menemui ibubapa untuk berbincang dengan alasan sibuk.

Pada 9 Mac 2019, Ketika Mesyuarat Agung Tahunan  PIBG, pelbagai cadangan telah diajukan oleh Ibubapa. Tapi cadangan telah ditolak oleh pengetua dengan alasan adalah menjadi tanggungjawab beliau untuk membuat keputusan dan ianya adalah muktamad.

Masalah yang diketengahkan oleh Pengetua adalah masalah pengurusan yang kurang cekap dan  boleh diatasi dengan pelbagai cara. Contohnya :

1.Senarai nama untuk memastikan semua pelajar berada didalam kelas.
2. Kelas ditetapkan awal dan Ustazah dan pelajar dimaklumkan terlebih dahulu.
3. Tiada masalah keselamatan kerana pelajar berada dalam kawasan sekolah yang dikawal oleh pihak keselamatan.
4. Pembahagian kelas hanya dibuat selama 1 jam, contohnya dari 3 kelas bercampur dipecahkan pada 2 kelas Pendidikan Moral dan 1 kelas Agama. Selepas 1 jam mereka kembali ke kelas masing masing. Bilik kosong tidak diperlukan.

Malahan pada Perhimpunan agung PIBG 2019 Pengetua telah mengunakan kuasa untuk memilih AJK PIBG tertentu. Ini kerana :

1. Pengiraan undi dibuat oleh guru sahaja tanpa ada saksi ibubapa.
2. Hasil kiraan undi  mendapati semua wakil ibubapa yang dicalonkan sebagai AJK (menentang pengasingan mengikut agama) telah kalah. Dan semua ibubapa yang dicalonkan oleh guru (tidak menentang pengasingan mengikut agama) telah menang.
3. Cara pemilihan juga telah diubah dimana Calon YDP dan NYDP yang kalah terkeluar dan tidak dimasukkan sebagai AJK kecil.

PENUTUP

Pengetua sekolah  tidak peka dengan isu semasa dan konsep perpaduan yang diamalkan oleh KPM. Beliau bersikap angkuh dan enggan berbincang dengan ibubapa. Pihak PIBG sendiri tidak dimaklumkan dan isu tersebut tidak pernah dibawa dalam mesyuarat PIBG. Beliau memberi alasan Ibubapa tidak berhak untuk mencampuri urusan pengurusan pihak sekolah.

Apa yang beliau buat akan menidakkan integrasi diantara pelajar dari berlainan agama. Sebagai orang yang bertanggungjawab, Pengetua seharusnya mengalakkan persefahaman dan keharmonian bangsa dan agama dikalangan pelajar. Jika perkara ini tidak dibendung, ianya akan menjadi ikutan sekolah lain  dan merosakkan keharmonian diantara agama.

Petisyen ini ingin Kerajaan untuk mengambil tindakan untuk membetulkan keadaan ini. Makluman juga telah dibuat kepada Pejabat Pendidikan Daerah dan Menteri Pendidikan Malaysia.

Gabungan Ibubapa Tingkatan 1, 2019

Post Tuan Ismaily Bungsu

Post dari Borneo Voice

Post Tuan Amego Serasa Tosel

Today: Ibubapa is counting on you

Ibubapa Ting 1 needs your help with “Menteri Pendidikan Malaysia: HENTIKAN PENGASINGAN KELAS MENGIKUT AGAMA – SM ALL SAINTS LIKAS, SABAH”. Join Ibubapa and 15,566 supporters today.