Petition Closed

FREEDOM FOR BLOGGER "MOTHER MUSHROOM" NGUYEN NGOC NHU QUYNH

This petition had 2,473 supporters


June 30th, 2017
The Honorable Melania Trump
First Lady of the United States of America
The White House
1600 Pennsylvania Avenue
Washington, DC 20500

Dear Mrs. Trump:

As you have known, blogger Nguyen Ngoc Nhu Quynh, also known as Me Nam or “Mother Mushroom” who was granted the “International Women of Courage” award by the US Department of State in a ceremony presented by yourself on March 29, 2017. For that, all the Vietnamese Activists for Freedom and Human Rights in Vietnam admire of your stand for courageous women in the world very much.
However, on June 29, 2017, Ms. Quynh was unfairly sentenced to a ten-year prison term for exercising her freedom of speech in Vietnam. Therefore, we are writing to urge you to demand the Vietnamese Government to release Ms. Quynh immediately and unconditionally

Ms. Quynh is a founding member of the Vietnamese Blogger Network. Since 2006 she has been tirelessly writing to cover a wide range of topics including human rights violation, land confiscation, widespread police brutality, exposing corruption, and raising awareness about environmental protection. She has taken part in peaceful protests against Chinese encroachment in the South China Sea and against Formosa Steel Plant for discharging toxic wastes into the sea causing massive fish death in Central Vietnam.

As a result of her speaking up, Ms. Quynh has received the "Hellman-Hammet" grant from Human Rights Watch in 2010 as a writer defending freedom of expression and was named the "2015 Civil Rights Defender of the Year" by Civil Rights Defenders. Most recently she was granted the “International Women of Courage” award by the US Department of State on March 29, 2017. She was recognized for “her bravery for raising civil society issues, inspiring peaceful change, calling for greater government transparency and access to fundamental human rights.”

Nguyen Ngoc Nhu Quynh is a mother of an eleven-year-old daughter Nguyen Bao Nguyen (Mushroom) and a five-year-old son Nguyen Nhat Minh (Bear), and a daughter to her mother Nguyen Tuyet Lan. They had been separated from their mother/daughter contact since October 2016 and as a mother yourself, you can imagine the sound of their pitiful cries and heart break that only parents with children can understand. Quynh's mother, Nguyen Thi Tuyet Lan, who has been taking care of Quynh's two young children ever since Quynh's detention, was allowed to meet with Quynh for five minutes before the trial and for the first time since her arrest on Oct. 10, 2016. Quynh was taken into custody when she herself was visiting fellow bloggers who were detained.

Her sham trial was brief and she was convicted for “distributing propaganda against the State” and sentenced to ten years in prison. No family members including her own mother were allowed to be in the courtroom. Only three attorneys, three of five requested by Quynh, Nguyen Kha Thanh, Luan Le, and Vo An Don, were present at the trial. Her lawyers asked that the trial be postponed but the judges rejected the appeal. One lawyer, attorney Ha Huy Son was denied the opportunity to meet with Quynh before the trial.

These are her last words in court, "I believe my mother and my children are proud of me, and I do not regret the things I have stood for; every person has only one life, and if given the same chance, I will do so again. I want to build a just society and a good country. A country of self-reliance required a foundation of freedom and justice. Citizens are happy and free when they enjoy the freedom of speech to express their opinion. I want all to speak up and fight to overcome self-doubt so that we can build a better country for ourselves."

With your grace and honor as the First Lady of the U.S. and President Trump's strong criticism of the cruelty and ill-treatment of the communist regime toward the people who are fighting for their basic human rights and do not tolerate their ongoing persecutions, we vigorously believe that you will address this matter without hesitation. Therefore, we, the undersigned, urgently asking for your supports in demanding the immediate unconditional release for Nguyen Ngoc Nhu Quynh, not only so that she can be united with her children, but also to send a powerful message to regimes that violate human rights, such as Vietnam.

We believe that with your honorable voice and our President’s attention in this matter, the Vietnamese Communist regime will release her immediately or lessen her sentence. In the meantime, we would like to wish Mr. President and your family a wonderful time and thanks for making America Great again.

Respectfully Yours,

Tri Ta, Mayor of Westminster City, CA
Tyler Diep, Mayor Pro Tem of Westminster City, CA
Tam Nguyen, San Jose Councilmember
Dr. Thomas Tri Quach
Dr. Christina Cao
Lanney Tran, Chairwoman of Women for Human Rights in Vietnam
Jane Dobui, Vice-Chair of Women for Human Rights in Vietnam
Cong Do, MBA
Huy Huu Mai
Young Huynh, President of Vietnamese Community of Georgia

---

Kính gởi Bà Đệ Nhất Phu Nhân Donald Trump,

Chúng tôi, đại diện cho những người Việt Nam Tỵ nạn yêu chuộng nhân quyền và dân chủ muốn gởi lá thư này đến bà. Chắc bà vẫn còn nhớ blogger Nguyễn Ngọc Như Quỳnh cũng được biết đến như Mẹ Nấm tức là người đã được Bộ Ngoại giao Hoa Kỳ trao tặng giải thưởng "Những Người Phụ Nữ Can Đảm Quốc Tế" (International Women of Courage) trong một buổi lễ do bà trao tặng vào ngày 29 tháng 3 năm 2017. Do đó, các Nhà hoạt động người Việt vì Tự do và Nhân quyền cho Việt Nam đều rất ngưỡng mộ sự ủng hộ của bà đối với những phụ nữ can đảm trên thế giới.

Tuy nhiên, vào ngày 29 tháng 6 năm 2017, bà Quỳnh đã bị kết án 10 năm tù về việc thực thi quyền tự do ngôn luận của bà tại Việt Nam. Vì vậy, chúng tôi viết thư để thúc giục bà yêu cầu nhà cầm quyền Việt Nam thả bà Quỳnh vô điều kiện ngay lập tức.

Bà Quỳnh là thành viên đồng sáng lập Mạng Lưới Blogger Việt Nam. Từ năm 2006, bà đã không hề mệt mỏi viết về nhiều chủ đề bao gồm sự vi phạm nhân quyền, tịch thu đất đai, sự tàn bạo khắp nơi của cảnh sát, phơi bày tham nhũng và nâng cao nhận thức về việc bảo vệ môi trường. Bà đã tham gia vào các cuộc biểu tình ôn hòa chống lại sự lấn chiếm của Trung Quốc ở Biển Đông và chống lại việc Nhà máy Thép Formosa xả thải độc chất xuống biển gây ra nạn cá chết hàng loạt tại miền Trung Việt Nam.

Hơn nữa, với những việc làm không ngừng của mình, vào năm 2010, bà Quỳnh đã nhận được giải thưởng tài trợ "Hellman-Hammet" từ tổ chức Theo dõi Nhân quyền (Human Rights Watch) với tư cách là một nhà văn bảo vệ tự do ngôn luận, và được các nhà bảo vệ quyền công dân (Civil Rights Defenders) gọi là "Nhà bảo vệ quyền dân sự năm 2015" (2015 Civil Rights Defender of the Year). Gần đây nhất bà được Bộ Ngoại giao Hoa Kỳ trao tặng giải thưởng "Những Người Phụ Nữ Can Đảm Quốc Tế" vào ngày 29 tháng 3 năm 2017. Bà đã được công nhận vì "sự dũng cảm của mình trong việc đưa ra các vấn đề xã hội dân sự, gây cảm hứng cho sự thay đổi trong hòa bình, kêu gọi chính phủ minh bạch hơn và cho người dân được tiếp cận quyền cơ bản của con người. "

Nguyễn Ngọc Như Quỳnh là mẹ của một cô con gái 11 tuổi Nguyễn Bảo Nguyên (Nấm) và một đứa con trai 5 tuổi Nguyễn Nhật Minh (Gấu), và là con gái của bà Nguyễn Thị Tuyết Lan. Gia đình của họ đã bị chia cách từ tháng 10 năm 2016 và như một người mẹ, bà có thể tưởng tượng được âm thanh tiếng khóc đáng thương đau xé nát tim gan của họ mà chỉ có người làm cha mẹ, có con cái mới có thể hiểu được. Mẹ của Quỳnh-tuy đã già yếu nhưng phải thay bà Quỳnh để chăm sóc hai đứa con nhỏ kể từ khi Quỳnh bị giam cầm, chỉ được gặp Quỳnh trong 5 phút trước phiên xử và là lần đầu tiên kể từ khi bà Quỳnh bị bắt vào ngày 10 tháng 10 năm 2016. Quỳnh đã bị bắt giam khi bà ấy đang đi thăm các blogger đã bị giam giữ.

Phiên tòa xét xử dành cho Quỳnh rất ngắn gọn và Quỳnh bị kết án 10 năm tù giam với tội danh "Tuyên truyền chống phá nhà nước". Không một thành viên nào trong gia đình kể cả mẹ của Quỳnh được phép ở trong phòng xử án. Chỉ có ba luật sư, ba trong số năm người được yêu cầu bởi Quỳnh, Nguyễn Kha Thanh, Luân Lê, và Võ An Đôn, đã có mặt tại phiên xử. Các luật sư của bà đã yêu cầu phiên tòa hoãn lại nhưng đã bị bác bỏ. Luật sư đại diện Hà Huy Sơn đã bị từ chối gặp Quỳnh trước phiên xử.

Đây là những lời cuối cùng của Quỳnh tại tòa án, " Con xin cảm ơn mẹ và các con, các luật sư đã cố gắng bảo vệ cho tôi. Mỗi người chỉ có một cuộc đời nhưng dù được làm lại con vẫn sẽ làm như vậy và con tin tưởng rằng mẹ và các con sẽ không bao giờ phải hối hận mà sẽ tự hào vì con. Tôi mong muốn xây dựng một xã hội và đất nước tốt đẹp. Một quốc gia chỉ tự cường khi nó luôn gắn liền với nền tảng một xã hội mà người dân có tự do và hạnh phúc. Người dân chỉ có tự do và hạnh phúc khi có tự do ngôn luận và quyền tự do biểu đạt những điều mình mong muốn. Tôi mong rằng mọi người sẽ lên tiếng và đấu tranh, vượt qua nỗi sợ hãi của chính bản thân mình để xây dựng một đất nước tươi đẹp hơn."

Với ân sủng và danh dự của bà là Đệ nhất phu nhân Hoa Kỳ và những lời chỉ trích mạnh mẽ của Tổng thống Trump về sự tàn bạo và ngược đãi của nhà cầm quyền cộng sản đối với những người đang đấu tranh cho quyền con người cơ bản của họ, và không chấp nhận những cuộc bức hại đang diễn ra cho họ, chúng tôi tin chắc rằng bà sẽ giải quyết vấn đề này mà không do dự. Vì vậy, chúng tôi, những người ký tên dưới đây, khẩn cấp xin sự hỗ trợ của bà để yêu cầu việc trả tự do vô điều kiện cho Nguyễn Ngọc Như Quỳnh ngay lập tức, không chỉ để bà ấy có thể đoàn tụ với con cái, mà còn gửi một thông điệp mạnh mẽ đến các chế độ đang vi phạm nhân quyền, chẳng hạn như Việt Nam.

Chúng tôi tin rằng với tiếng nói đáng kính của bà và sự chú ý của Tổng Thống trong vấn đề này, nhà cầm quyền Cộng sản Việt Nam sẽ thả bà ấy ngay lập tức hoặc giảm án. Trong thời gian chờ đợi, chúng tôi kính chúc ông bà Tổng thống và gia đình những điều tốt đẹp nhất.Today: Lanney is counting on you

Lanney Tran needs your help with “Melania Trump: FREEDOM FOR BLOGGER "MOTHER MUSHROOM" NGUYEN NGOC NHU QUYNH”. Join Lanney and 2,472 supporters today.