Let The Punishment Fit The Crime

0 have signed. Let’s get to 7,500!

*Phần Tiếng Việt ở bên dưới.

“Our lives begin to end the day we become silent about the things that matter” (Martin Luther King Jr.). According to the Australian Institution of Criminology 1993, one in three girls are sexually abused and one in five boys shared the same condition. I couldn’t ignore anymore when I saw the penalty send out to the sexual terrorists in Vietnam.

N.A.T was ten when she was sexually assaulted by Thuy Khac Nguyen. But she wasn't the only one, there were three more victims. Things are supposed to be easy since the prosecutor already have enough evidence to send him to jail. The problem was his jail time.

In July 2016 the mother of one of the victims accused Nguyen of sexual harassment to her eight years old daughter. She also accused him of other inappropriate behaviors to others victims. Through investigation, the police had had enough evidence to accused him with two young girls (they were 15 and 10 years old) sexual harassment.

Everybody was talking about the case, how the judges have put out the wrong penalty. This man first trial make him served three years; but then in the second trial, he was sentenced to eighteen months on probation. Because of that, the social media gone wild demanded another trial. Then thanks to the power of the public Nguyen had his third trial, he was charged with child sexual harassment but only served three years. This doesn't justify. Now we have the opportunity to fix that and I want to do everything in my power to make it right. You don't get to touch young girls and get away with it. They are too young to stand up for themselves; especially when they are still afraid of what society may think, so WE HAVE TO STAND UP FOR THEM.

What the abusers did was more than “harassment”, it’s sexual terrorism. These people terrorize our girls’ and boys’ mentally and physically. Their action changes these children’s life forever, it can’t be undone. While their action has a negative effect why don't we use our action to make a positive outcome so that justice can be served? This was just one of hundreds and thousands of cases has been and will be mistreated. According to the law in Vietnam, child sexual harassment only served from six months to three years. While the public was furious with the judges, I found out that the inefficiency of the law was the main problem. No punishment can ever be enough but in this way, at least the abusers get what they deserve.

Justice can be served when and only when we take action. Innocence was lost, childhood has been destroyed. These girls and boys can be your friends, your children, your sisters, your brothers. We cannot let this injustice happen any longer. As a teenage girl, I was hoping to share this with everyone because the first thing to fix a problem is to acknowledge it. We are living in the time where robbery sentence is as long as child sexual abuse. I'm hoping to get as much attention as I can get to change this injustice system. Let the punishment fit the crime.

*Bản tiếng Việt dưới đây không có cùng nội dung như bản tiếng Anh.

Việc đưa ra hình phạt quá thấp cho tội lạm dụng tình dục trẻ em sẽ không cản được suy nghĩ đê hèn của những tên tội phạm, mà trái lại còn khiến chúng nghĩ rằng đây chỉ là loại tội phạm không nghiêm trọng như cướp của hay trộm cắp vặt. Dâm ô với trẻ em cũng là một loại trộm cắp; chúng trộm cắp cả một cuộc đời, cả một tuổi thơ. Các em giờ đây phải nhìn đời bằng một con mắt khác. Nếu xã hội muốn bảo vệ trẻ em một cách tốt nhất có thể, thì phải coi tội phạm xâm hại tình dục trẻ em là loại tội phạm nghiêm trọng và đáng khinh bỉ nhất, và do đó, loại tội phạm này phải chịu hình phạt cao như những tội phạm nghiêm trọng khác. "1 trong 3 phụ nữ trên thế giới bị bạo hành về thể chất hoặc tình dục, phần lớn là bởi những người thân quen. Đó là những con số đáng báo động mới được công bố bởi UN Women."

Vụ án của ông Nguyễn Khắc Thuỷ đã khép lại nhưng công lý vẫn chưa được thực thi. Tột cùng nỗi đau của cha mẹ là khi thấy đứa con bé bỏng của mình bị hại nhưng không làm gì hơn được. Tuyên án ba năm cho tội dâm ô với trẻ em là không thỏa đáng nhưng gia đình nạn nhân nào có thay đổi được gì.

Là một học sinh năm cuối cấp ba, em biết mình không có sức ảnh hướng gì đáng kể nhưng cùng với sự giúp đỡ của mọi người, em mong sẽ sửa đổi được luật pháp Việt Nam. Em biết viết đơn kiến nghị này sẽ chẳng thay đổi được gì nhưng ít ra bước đầu tiên dẫn đến thay đổi là hiểu biết.

Như mọi người đã đọc qua trên các trang báo và báo mạng ông Nguyễn Khắc Thuỷ bị buộc tội dâm ô trẻ em với hai bé gái. Trong khi mọi người đang vui mừng vì toà tuyên án mức phạt là ba năm thay vì mười tám tháng như ban đầu thì em vẫn cảm thấy mức án này chưa thoả đáng. Sau khi tìm hiểu em mới phát hiện rằng theo luật pháp Việt Nam tội phạm ấu dâm đi tù từ sáu tháng tới ba năm, và từ ba đến bảy năm trong trường hợp thuộc khoản hai tức là có từ hai nạn nhân trở lên. Tuy rằng không có mức phạt  nào có thể bù đắp được so với nỗi đau của nạn nhân và gia đình phải trãi qua nhưng ít ra công lý cũng được thực thi.

Xâm hại tình dục không chỉ đơn giản là nỗi đau thể xác mà còn là nỗi đau tinh thần. Tương lai của những đứa trẻ này sẽ bị xáo trộn hoàn toàn và những tên tội phạm ấu dâm này vẫn sẽ tiếp tục tái phạm, những con người tệ hại sẽ lại sa vào lỗi lầm vì bản án quá thấp. Vì luật pháp không chỉ để trừng phạt mà còn để đe doạ. Những đứa trẻ này một ngày nào đó có thể là con, là cháu, là chị, là anh, là em, là bạn của chúng ta nếu việc này cứ tiếp diễn. Ngay cả luật pháp còn sai thì ai sẽ làm điều đúng?

Today: Thao is counting on you

Thao Nguyen needs your help with “Let The Punishment Fit The Crime”. Join Thao and 7,044 supporters today.