Petitioning Caucus of SDP BiH members and 20 others

Last chance for Bosnian animals. Please vote AGAINST the amendment that will allow the killing of stray animals.

Supporters

The House of Representatives of the Parliamentary Assembly of Bosnia and Herzegovina, at the meeting held on 28 October 2013th, supported an absurd proposal to amend the Law for the Protection and Welfare of Animals, thanks to the votes of the SDP, SDA, and part of the SNSD, and thanks to the one who proposed this amendment – the representative of SDP Nermina Zaimović Uzunović, thus becoming an accomplice in a cheap political deception of the public in which they try to save incompetent mayors from their own responsibilities under the guise of concern for the safety of citizens.

Amendments to the Act have been adopted in the first reading, and next to follow is the constitutional amendment phase in Legal Commission, and after that the second reading in the House of Representatives, which is expected in the mid November. One Act is deemed to be adopted only if it is adopted in both reading of the same text by the House of Representatives and House of Peoples of the Parliamentary Assembly.

Letter to
Caucus of SDP BiH members
Secretary-General of the SDP BiH Nikšić Nermin
President of the Central Committee of SDP Svetozar Pudarić
and 18 others
Magazinović Saša Office for International Cooperation SDP BiH
Nermina Zaimović - Uzunović Club delegates SDP BiH
Speaker of the House of Representatives Denis Bećirović, Ph.D
Speaker of the House of Peoples of the Parliamentary Assembly of BH Ognjen Tadić, Ph.D
First Deputy Speaker of the House of Peoples of the Parliamentary Assembly of BH Dragan Čović, Ph.D
Second Deputy Speaker of the House of Peoples of the Parliamentary Assembly of BH Sulejman Tihić
Chairman of SDP caucus at Parliament of FBiH Jasenko Selimović
President of the Social Democratic Party of BiH Lagumdžija Dr Zlatko
Second Deputy Speaker of the House of Representatives Božo Ljubić, Ph.D
Caucus of SNSD members
Caucus of SDA members
Caucus of SDS members
Caucus of SBB BiH members
Caucus of HDZ members
Mixed caucus of members from peoples parties
The High Representative for Bosnia and Herzegovina Dr. Valentin Inzko
First Deputy Speaker of the House of Representatives Milorad Živković, Ph.D
Ministry of Foreign Affairs BH
Pozivamo Predstavnički dom da se odgovorno pozabavi uzrocima problema, analizom okolnosti koje su dovele do toga da bilo ko odbije da provodi državni zakon četiri godine i time dovede do eskalacije problema, analizom netransparentnih trošenja novaca predviđenih za rješavanje problema, katastrofalnim stanjem u veterinarskoj struci. Pozivamo zastupnike da hrabro postave pitanje svim zagovornicima izmjena zakona, svim načelnicima općina, svim veterinarskim inspektorima, ko to toleriše i zašto loše prakse, loše azile, ubijanja, zbog čega se u većini općina ne provodi sterilizacija kao najjeftinija preventivna mjera, zbog čega nije usvojen podzakonski akt o registraciji životinja, zbog čega nema centralnog registra, zašto se ne kažnjava napuštanje.

Pozivamo ih da dokažu da praksa u kojoj novca za ubijanje ima i mora biti, a novca za provođenje preventivnih mjera sterilizacije kao najjeftinije i najefikasnije preventivne mjere, registracije, kažnjavanje napuštanja i gradnju skloništa nema neće postati nova bosansko hercegovačka realnost. Pozivamo ih da nam dokažu da istinski žele provedbu zakona a ne njegovo dalje kršenje kroz ilegalna masovna ubijanja životinja.

Predložene izmjene Zakona ne doprinose rješenju problema napuštenih životinja u BiH ni na koji način, te čine sam postojeći Zakon potpuno neprovodivim i skupim, budući da sve odredbe postojećeg Zakona za koje predlagač tvrdi da su do sad bile neprovodive i skupe ostaju na snazi, uključujući i obavezu registracije vlasničkih životinja, kažnjavanje napuštanja, i zabranu ubijanja, i obavezu provođenja sterilizacija, obavezu izgradnje skloništa sa svim elementima koje zakon predviđa, a pri tome se samo dodaje mjeru i trošak masovne eutanazije, bez objašnjenja kako bi to predlagač ovih izmjena sada provodio Zakon, kada se tobože nije mogao provoditi do sada. Ovo pogotovo kad je poznato da Bosna i Hercegovina ni četiri godine nakon stupanja na snagu postojećeg Zakona nema skloništa za napuštene životinje koja su napravljena u skladu sa postojećim Zakonom i pod zakonskim aktima.

Izražavamo zadovoljstvo što su poslanici HDZ BiH, SBiH, SDS, većeg dijela kluba SBB, dijela kluba SNSD-a, prepoznali podvalu koja je podmetnuta Parlamentarnoj skupštini u formi izmjena zakona te konzistentno glasali protiv. Čudi, da su neki eminentni pravnici u redovima SDA mogli dići ruku za ovakav eklatantan primjer lošeg Zakona kako sa pravnog tako sa stručnog stanovišta. Izražavamo nadu da će i oni kao i dobar dio kluba SNSD-a i SDP-a smoći snage da prepoznaju vlastitu odgovornost za provođenje Zakona kao i činjenicu da podmetnuti prijedlog izmjena nije doprinos rješavanju problema no pokušaj aboliranja svih po zakonu odgovornih od odgovornosti, te da je sam po sebi potpuno neprovodiv.