TUBUH RCI SIASAT LAPORAN RASUAH TUN DAIM ZAINUDDIN

0 have signed. Let’s get to 500!
At 500 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
WIRA PUTRA started this petition to Kerajaan MALAYSIA and

Pergerakan Wira Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) Malaysia atau dikenali sebagai Wira PUTRA selaku pemimpin muda yang mahukan ketelusan dalam kepimpinan kerajaan, mendesak kerajaan Perikatan Nasional menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja bagi bagi menangani isu penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa seperti yang telah dilaporkan kepada SPRM berhubung Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) sewaktu Tun Daim menjadi Pengerusi Majlis Penasihat Kerajaan Pakatan Harapan.

Wira PUTRA Malaysia juga menggesa agar siasatan yang dilakukan perlu melibatkan dari awal kronologi projek ini dilaksana. Bermula dari zaman pemerintahan BN dengan kos yang dinyatakan bernilai RM 55 bilion namun selepas bertukar tampuk pemerintahan kos akhir dinyatakan adalah RM65.5 bilion. Selepas Tun Daim berunding mewakili PH bersama syarikat di China dan berjaya meyakinkan kerajaan untuk meneruskan projek tersebut dengan kos RM44 bilion. Namun turut didakwa kos tersebut masih lagi 'overpriced' jika nak dibandingkan setelah beberapa perkara dikurangkan antaranya pembatalan 5 stesen di laluan Gombak-Klang perbelanjaan projek ini sepatutnya hanya menelan belanja sebanyak RM30 bilion sahaja.

Tunjukkan solidariti kita memerangi rasuah demi masa depan sejahtera.

0 have signed. Let’s get to 500!