Tolak IPCC! Laksana IPCMC!

Tolak IPCC! Laksana IPCMC!

303 have signed. Let’s get to 500!
Started
Petition to
YB DATO SRI DR. HAJI WAN JUNAIDI BIN TUANKU JAAFAR (Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen & Undang-Undang)) and

Why this petition matters

Started by EDICT Malaysia

Rang Undang-Undang IPCC adalah satu Rang Undang-Undang yang lemah dan tidak mampu menangani masalah salahguna kuasa dalam kalangan anggota polis. Kerajaan pada tahun 2005 telah pun siap mendrafkan Rang Undang-Undang IPCMC, justeri tugas kerajaan pada hari ini adalah membentangkan RUU tersebut yang telah lama disiapkan dan menelan belanja jutaan ringgit dalam proses pendrafan RUU tersebut.


IPCC bukan sahaja tidak dapat mendakwa anggota polis yang didapati bersalah dalam penyalahgunaan kuasa tetapi juga tidak diberikan kuasa penuh untuk menjalankan siasatan ke atas anggota polis yang diadukan.
Oleh itu, kita menolak RUU IPCC daripada dibentang dan dilaksanakan. Apa yang diminta oleh rakyat adalah IPCMC, satu suruhanjaya yang berkuasa dan bertaring untuk menyiasat dan mendakwa para anggota polis yang didapati melakukan salahguna kuasa.


Menteri Dalam Negeri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal ehwal undang-undang) dan Perdana Menteri serta kerajaan Malaysia hendaklah segera menghentikan pembentangan ini dan menarik balik RUU IPCC.

303 have signed. Let’s get to 500!