Kamilet Vadisi’ndeki HES Projesi Durdurulsun

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 7.500.

Kamilet, Karadeniz'in son günlerde en çok tartışılan vadilerinden biri. Artvin'in Arhavi ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan vadi, Türkiye'nin en önemli doğal alanlarından. Fırtına Vadisi'yle birlikte, Avrupa'da korunması gereken '100 Sıcak Nokta'dan biri. İnsan eliyle dönüştürülmeye uğramamış olmasıysa en önemli özelliği.

Yaklaşık 11 bin bitki türüne ev sahipliği yapan Kamilet, Türkiye'nin en zengin biyolojik çeşitlilik gösteren havzalarından. Burada yetişen bitki türlerinin yüzde 40'ı, tıbbi bitki özelliği taşıyor. Kırık ve devrik ağaçların çokluğuysa dokunulmamış bir doğaya sahip olduğunun göstergesi. Yaban hayat zenginliği bakımından da Türkiye'nin en çok çeşit barındıran bölgelerinden biri. Besin zincirinin en üst halkası olan ayı popülasyonunun en çok görüldüğü yerlerden. (Kaynakça: http://bianet.org/bianet/cevre/224444-kamilet-vadisi-nden-camur-akiyor)

Arhavi Doğa Koruma Platformu Sözcüsü Erdoğan Güler:

“2008 yılından itibaren Türkiye’nin tüm derelerinde 2400 HES projesi planlandı. Bütün bu 2400 tanesinden 14 tanesi de bizim ilçeye, Arhavi ilçesine düştü. Kamilet boğazında 20’ye yakın da endemik tür var.

"Bu son günlerde derede bir aydır çamur akıyor. Yol çalışması ve yapılan cebri borulardan yapılan kazılar regülatör için yapılan kazılar sonucu orada oluşan toprak dereye döküldü. Balıklar ve diğer canlılar açısından kullanılamaz hale geldi. Sık sık Artvin İl Çevre Müdürlüğünü arıyoruz. Nedir bu doğa düşmanlığı?”(Kaynakça: http://bianet.org/bianet/cevre/224444-kamilet-vadisi-nden-camur-akiyor)

Nedir bizim derdimiz? Memleketimiz kalkınmasın diyecek değiliz ki! Yaşam mücadelesi diyoruz. Çünkü Artvin; başka bir yerle kıyaslanamayacak kadar özel bir coğrafyadır, insanlığa sunulmuş, Artvinliler’ce de ona hiç zarar verilmemiş, kutsal bir emanettir. Çünkü Artvin, doğanın her yöresinde nakış gibi özene bezene işlendiği; iyilik ve güzelliklerini insanlarının ruhuna nakşettiği ülkemizin şüphesiz en güzel köşesidir. (Kaynakça: http://yesilartvindernegi.org/05-haziran-2020-dunya-cevre-gunu/)

Bu saldırı; bilimi, hukuku, insanlığı, eşine az rastlanır biçimde kullanmakta, değiştirmekte hatta yok saymaktadır. AMA DÜNYA artık gözle görülemeyen bir zerrenin, bir virüsün tehdidine bile karşı koyamaz hale gelmiştir, NEDEN?  Neredeyse 60’lı yılların başından itibaren çevre bozulması denen, insan elinin dokunarak bozduğu doğal alanların tahribatının sonuçlarını söyleyip uyaranlar, yerini artık gösterip uyaranlar almıştır. (Kaynakça: http://yesilartvindernegi.org/05-haziran-2020-dunya-cevre-gunu/)