Pétition fermée

Cette pétition avait 153 273 signataires

Petícia za tvrdé a exemplárne opatrenia proti José Manuel Barrosovi, ktorý poškodil európsku verejnú službu a Európsku úniu ako celok

NIE V NAŠOM MENE !

Sme kolektív zamestnancov europskych inštitúcií, viazaní povinnosťou mlčanlivosti, ktorý vznikol preto, že sme stále viac znepokojení poškodzovaním obrazu európskeho projektu v rámci našich rodín, priateľov, susedov a u všetkých občanov, s ktorými sa stretávame všade v Európe.

V piatok 8. júla 2016, niekoľko dní po hlasovaní za Brexit v Spojenom kráľovstve, sme sa dozvedeli, že bývalý predseda Európskej komisie José Manuel Durao Barroso, sa čoskoro pripojí k londýnskej kancelárii investičnej banky Goldman Sachs « ako nevýkonný prezident a poradca » [1] s cieľom prispieť k zníženiu negatívnych účinkov « Brexitu ».

Toto rozhodnutie pracovať pre jednu z bánk, ktoré sa najviac podieľajú na kríze podpôr, ktorá viedla k finančnej kríze 2007-2008, najhoršej od krízy v roku 1929, ale tiež banky vemi zapletenej do gréckej krízy, kde pomáhala zakryť deficit predtým ako v rokoch 2009-2010 špekulovala o gréckom dlhu, ktorého neudržateľnosť evidentne poznala, je ďalším príkladom nezodpovednej « pantouflage » [2]. Toto je veľmi škodlivé pre orgány spoločenstva, a hoci to nie je nelegálne, je to morálne nečestné.

Je to nezodpovedné, pretože to živí kontext, ktorý je nielen euroskeptický, ale odteraz aj eurofóbny. Dnes skutočne niektorí politici napriek tomu, že pochádzajú z väčšiny v Európskom parlamente, prichádzajú so spochybňovaním samotnej existencie Európskej komisie a komunitárneho postupu práce spoločenstva, ktorý v krízových situáciách a napriek ním umožňoval od Rímskej zmluvy budovanie Európskej únie.

Je to škodlivé pre orgány spoločenstva v citlivom kontexte zvládania niekoľkých navzájom sa prekrývajúcich kríz: migračná kríza, kríza vyvolaná hlasovaním v referende o Brexite, pretrvávajúca hospodárska kríza, kríza nami chcenej vízie Európy. Je to pre Úniu katastrofálny symbol v najnepríhodnejšej chvíli a voda na mlyn pre eurofóbov, že sa bývalý predseda Komisie pridal k bezuzdnej finančnej inštitúcii bez morálnych hodnôt, čo Goldman Sach stelesňuje.

Je morálne nečestné v tom, že je to v rozpore so cťou a poctivosťou európskej verejnej služby, ktorá predpokladá obranu všeobecných európskych záujmov. Všetci bývalí členovia musia rešpektovať svoju povinnosť poctivosti a diskrétnosti v súlade s článkom 245 Zmluvy o fungovaní Európskej únie (ZFEÚ), a to aj po uplynutí osemnástich mesiacov odo dňa odovzdania funkcií. Zvlášť pán Barroso, bývalý predseda, ktorý bol dvakrát navrhnutý šéfmi štátov a vlád ako aj potvrdený Európskym parlamentom.

Z týchto dôvodov vyzývame všetkých európskych občanov, aby sa touto petíciou obrátili na najvyššie úrady Európskeho spoločenstva, presnejšie na Radu Európskej únie a Kolégium Európskej komisie, na dve inštitúcie oprávnené obrátiť sa na Európsky súdny dvor podľa článku 245 Zmluvy o fungovaní EÚ:

• Aby sa neobmedzili len na konštatovanie, že pán Barroso odstúpil zo svojich funkcii pred viac než 18 mesiacmi,

• Aby podrobne a transparentným spôsobom preskúmali, či pán Barroso rešpektoval svoju povinnosť poctivosti a diskrétnosti voči Európskej únii;

• Aby prijali tvrdé silné a exemplárne sankcie proti José Manuel Barrosovi, ako napríklad:
1. pozastavenie platieb dôchodku ako bývalého predsedu Európskej komisie v čase jeho zamestnania u Goldman Sachs a mimo neho,
2. pozastavenie všetkých možných vyznamenaní v súvislosti s európskymi inštitúciami;

• Aby posilnili etické pravidlá a pravidlá boja proti « pantouflage » aplikovateľné na bývalých členov Komisie, vo vzťahu ku škodám, ktoré ich budúce správanie môže predstavovať pre európsku verejnú službu a Európsku úniu, čiže prísnejšie pravidlá pre bývalých predsedov alebo podpredsedov ako pre bývalých komisárov.

Táto petícia bude predložená predsedom troch európskych inštitúcií: Európskej komisii, Európskemu parlamentu a Rade Európskej únie, ako aj zástupcovom zamestnancov európskych inštitúcií.

Ako vyzývame všetkých európskych občanov, aby podpísali a zdieľať túto petíciu, vyzývame tiež všetkých zamestnancov európskych inštitúcií, ktorí zdieľajú naše obavy, bez ohľadu na ich status, aby nám dali vedieť, že podporujú túto petíciu (identita zamestnancov zostane prísne anonymná), a prípadne sa pripojili k nášmu kolektívu, ktorého členov identita zostane tiež striktne anonymná, tak, že nás budú kontaktovať na EUemployees@gmail.com, aby sme mohli spustiť nové akcie s cieľom uľahčiť zosúladenie medzi Európskou úniou a jej občanmi.

V Bruseli dňa 11. júla 2016,

Spontánny kolektív zamestnancov európskych inštitúcií

Táto petícia bude začiatkom októbra 2016 odovzdaná:

Európskej komisii
jej predsedovi Jeanovi-Claude Junckerovi

Rade Európskej únie
jej predsedovi Donaldovi Tuskovi

Európskemu parlamentu

jeho predsedovi Martinovi Schulzovi

[1] http://www.goldmansachs.com/media-relations/press-releases/current/jose-manuel-barroso-appointed.html

[2] pantouflage - termín, ktorým sa familiárnym spôsobom označuje skutočnosť, keď štátny funkcionár odchádza pracovať do súkromného sektoru čiže konflikt záujmov

Petícia vo francúzštine

Petícia v angličtine

Petícia v nemčine

Petícia v španielčine

Petícia v taliančine

Prehľad tlače :

EU compte sur vous aujourd'hui

EU employees a besoin de votre aide pour sa pétition “Jean-Claude Juncker: Za tvrdé a exemplárne opatrenia proti JM Barrosovi za to, že sa pridal ku Goldman Sachs”. Rejoignez EU et 153 272 signataires.