More than 50 years looking for the grave of her husband

0 have signed. Let’s get to 2,500!

MORE THAN A HALF CENTURY LOOKING FOR THE GRAVE OF HER HUSBAND

The widow of Christiaan Robbert Steven Soumokil, Josina Soumokil-Taniwel and his son Thomas Soumokil have spent decades in tracing the place where her husband/fahther is buried, without any result.

As the years progressed, the desire became stronger and stronger to find her husband's grave. Finally at the age of 84, she travelled to the United Nations in New York to ask for help.

In her letter of June 27, 2018 to the president of Indonesia Joko Widodo (Jokowi), she urgently call on him to announce the place where her husband is buried.
The dust-related surplus of Christiaan Robbert Steven Soumokil belongs to the relatives.

In 1949, in a Round Table Conference in Amsterdam, the transfer of sovereignty took place from the Dutch Indies to the United States of Indonesia (RIS).

Due to non-compliance of  the Round Table Agreement, Christiaan Robbert Steven Soumokil proclaimed the Republic of South Moluccas on April 25, 1950 in Ambon city.

Immediately thereafter the Indonesian troops blocked the South Moluccan waters and invaded the island of Ambon. After the fall of the city of Ambon Christiaan Soumokil and his troops (APRMS) moved to the Ceram island.

In the jungle of the Ceram island he fought against Indonesia for the sovereignty of the Republic of South Moluccas.

After 13 years of fighting, he was captured and sentenced to dead in a show trial.
A show trial because beforehand it was clear that he must get the death penalty. A show trial because there was no possibilty to appeal to a higher court. A show trial because it takes place behind the closed door.

On April 12, 1966 Christiaan Robbert Steven Soumokil was secretly executed by the Indonesian firing squad (TNI).  His mortal remain never been transferred to his relatives, even the place where he is buried is not known to the next of kin.

The principal of territorial integrity cannot be used to justify human rights violations of a people or nation which is striving for freedom and justice. Freedom is the most sacred boon. It has to be protected by all means.

Please sign and share this petition and help Josina Soumokil to put pressure on the Indonesian Government to announce the place where her husband is buried.

Thank you!

Human Rights Organisation “Recht op Vrijheid”

LEBIH DARI SETENGAH ABAD MENCARI MAKAM SUAMINYA

Janda Christiaan Steven Robbert Soumokil, Josina Soumokil-Taniwel dan putranya Thomas Soumokil telah menghabiskan waktu puluhan tahun untuk mencari tempat di mana suami/ayahnja  dikuburkan, tanpa hasil apa pun.

Dalam suratnya 27 Juni 2018 kepada presiden Indonesia Joko Widodo (Jokowi), ia segera memanggilnya untuk mengumumkan tempat di mana suaminya dimakamkan.

Pada tahun 1949, dalam Konferensi Meja Bundar di Amsterdam, transfer kedaulatan terjadi dari Hindia Belanda ke Republik Indonesia Serikat (RIS).

Karena tidak mematuhi Perjanjian Meja Bundar, Christiaan Robert Steven Soumokil memproklamasikan Republik Maluku Selatan pada tanggal 25 April 1950 di kota Ambon.

Segera setelah itu pasukan Indonesia memblokir perairan Maluku Selatan dan menyerbu pulau Ambon. Setelah jatuhnya kota Ambon Christiaan Robbert Steven Soumokil dan pasukannya (APRMS) pindah ke pulau Seram.

Di hutan pulau Seram ia berperang melawan Indonesia untuk kedaulatan Republik Maluku Selatan.
Setelah 13 tahun berjunang dia ditangkap dan dijatuhi hukuman mati dalam persidangan pertunjukan.

Sebuah persidangan pertunjukan karena sebelumnya sudah jelas bahwa dia harus mendapatkan hukuman mati. Sebuah persidangan pertunjukan karena tidak ada kemungkinan untuk mengajukan banding ke pengadilan yang lebih tinggi. Sebuah persidangan pertunjukan karena berlangsung di balik pintu tertutup.

Pada 12 April 1966 Christiaan Steven Robbert Soumokil secara rahasia ditembak mati oleh Regu Penembak Mati Tentara Republik Indonesia (TNI).

Christiaan Soumokil telah berjuang untuk Hak Menentukan Nasib Sendiri untuk diakui sebagai Hak Asasi Manusia. Pokok integritas wilayah tidak dapat digunakan untuk membenarkan pelanggaran Hak Asasi Manusia dari suatu bangsa atau bangsa yang berjuang untuk kebebasan dan keadilan. Kebebasan adalah anugerah yang paling suci. Itu harus dilindungi dengan segala cara.

Surplus terkait debu Christiaan Steven Robbert Soumokil adalah milik keluarga.

Tolong tandatangani petisi ini dan bantu Josina Soumokil untuk menekan Pemerintah Indonesia mengumumkan tempat di mana suaminya dimakamkan.

Terima kasih!

Lembaga  Hak Asasi Manusia Maluku “Recht op Vrijheid”

Today: HRO "Recht op Vrijheid" is counting on you

HRO "Recht op Vrijheid" needs your help with “Human Rights Organisation "Recht op Vrijheid: More than 50 years looking for the grave of her husband”. Join HRO "Recht op Vrijheid" and 1,961 supporters today.