Ecological Alliance of Greek and Turkish organisations against Fossil Fuels' Extraction!

0 have signed. Let’s get to 100!
At 100 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Neoi Prasinoi started this petition to Hellenic parliament and

The rapid deterioration of climate, due to human activities, is an indisputable fact. The effects of climate change are the cause, inter alia, of transnational and cross-border conflicts in the management of natural resources and refugee flows, burdening a state's vulnerability to climate change and in cases such as Greece's long-standing conflict relationship with Turkey, threaten the sustainability of peace in the region, as there is a high risk for the re-emergence of armed conflict. In the Aegean, the intention to exploit the region's natural wealth in fossil fuels, not only threatens the ecosystem's viability, but also acts as a contributing factor in increasing tensions between the two neighboring rival countries.

Addressing the climate crisis creates opportunities for co-operation for countries such as Greece and Turkey and ameliorates the prospects for peaceful co-existence through the implementation of joint actions. We are therefore calling on the governments of these two countries to follow the example of a climate emergency declaration, a joint declaration on the will to free the Aegean from extraction of fossil fuels and the design of joint actions focusing on their shift to rely 100% on Renewable Energies. Indicative actions in this regard are educational and scientific projects on climate change, as well as the development of technology for the co-exploitation of floating windmill farms.

Η ραγδαία επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής εξαιτίας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι η αιτία, μεταξύ άλλων, για την εμφάνιση διακρατικών και διασυνοριακών συγκρούσεων σε θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων και προσφυγικών ροών, δυσχεραίνοντας την ικανότητα του εκάστοτε κράτους να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και σε περιπτώσεις, όπως αυτή μεταξύ της διαχρονικής συγκρουσιακής σχέσης Ελλάδας-Τουρκίας, τίθεται ζήτημα και για τον κίνδυνο επανέναρξης ένοπλων συγκρούσεων. Στο Αιγαίο, η πρόθεση εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της περιοχής σε ορυκτά καύσιμα, όχι μόνο απειλεί τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος, αλλά και λειτουργεί ως παράγοντας για την αύξηση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία βρίσκονται τα δύο αυτά κράτη.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δημιουργεί ευκαιρίες συνεργασίας για χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία και προοπτικές ειρηνικής συνύπαρξης, μέσω της υλοποίησης κοινών δράσεων. Καλούμε λοιπόν τις κυβερνήσεις των δύο αυτών κρατών να ακολουθήσουν το παράδειγμα για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την κλιματική κρίση, κοινή δήλωση για κήρυξη του Αιγαίου σε ζώνη ελεύθερη από τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και το σχεδιασμό κοινών δράσεων που θα εστιάζουν στην στροφή τους προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ενδεικτικές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συνεργασία σε εκπαιδευτικό και επιστημονικό επίπεδο σε θέματα κλιματικής αλλαγής, καθώς και η ανάπτυξη τεχνολογίας για την συνεκμετάλλευση θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

İklimin insan eylemlerine bağlı olarak kötüye gidişi tartışma götürmez bir gerçek. İklim değişikliğinin etkileri, diğerlerinin yanı sıra, doğal kaynakların ve mülteci akınlarının idaresi gibi uluslararası ve sınır ötesi sorunlara sebeb olarak, bir devletin iklim değişikliğine karşı hassasiyetini arttırıyor. Yunanistan ve Türkiye arasında olduğu gibi uzun süreli çatışma ilişkisi olan durumlarda ise silahlı çatışmanın yeniden başlama riski yüksek olduğu için bölgedeki barışın sürdürülebilirliğini tehlikeye atıyor. Ege'de, bölgenin fosil yakıtlar açısından doğal zenginliklerini kullanma niyeti, sadece ekosistemin yaşayabilirliğini tehdit etmekle kalmıyor, aynı zamanda komşu iki ülke arasındaki gerilimi arttırmaya katkıda bulunan bir faktör durumuna geliyor.

İklim krizini ele almak, Yunanistan ve Türkiye gibi ülkeler için işbirliği fırsatları yaratıyor ve ortak eylemlerin uygulanması yoluyla barışçıl işbirliği için umutları geliştiriyor. Bu nedenle, bu iki ülkeyi iklim acil durumu ilanı örneklerini takip etmeye, Ege’yi fosil yakıtların çıkarılmasından kurtarma ortak iradesini temsil eden bir bildiriye imza atmaya ve %100 yenilenebilir enerjiye geçişe odaklanan ortak adımlar atmaya çağırıyoruz. Bu konudaki gösterge niteliğindeki eylemler, yüzen rüzgar türbinlerinin ortak kullanılması için teknolojinin geliştirilmesinin yanı sıra iklim değişikliği ile ilgili eğitimsel ve bilimsel projelerdir.

Αρχικές Υπογραφές - Original Signatures:

1) Νέοι Πράσινοι-Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων (Neoi Prasinoi - Member of FYEG)

2) Οικολογική Συμμαχία - Ecological Alliance

3) Οικολογική Κίνηση Καβάλας - Ecological Movement of Kavala

4) Yokoluş İsyanı - Extinction Rebellion Turkey

5) Genç Yeşiller - Young Greens of Turkey (Member of FYEG)

6) Οικολογία Αλληλεγγύη Α.Μ.Θ. - Ecological Solidarity for Eastern Macedonia & Thrace (Prefecture Party)

7) Yeşil Düşünce Derneği (Green Thought Association)

8) 350 Türkiye (350 Turkey)

9) Fridays For Future (Turkey)

10) Ένωση Καταναλωτών Καβάλας - Consumers' Association of Kavala

11) The Green Tank (Greece)

0 have signed. Let’s get to 100!