Petition Closed

Novi javni park na Zelenoj potkovi

This petition had 1,316 supporters

Tražimo da se na lokaciji nekadašnjih baraka za beskućnike u Haulikovoj/Grgura Ninskog ulici formira novi javni park na Zelenoj potkovi.

Barake prenoćišta za beskućnike srušene su u listopadu 2012. i umjesto da se taj prostor sada primjereno uredi i integrira u Zelenu potkovu tako što bi bio pretvoren u novi javni park, gradska uprava na tome mjestu planira izgraditi parkiralište, odnosno taj se prostor već sada tretira kao divlje parkiralište kojemu tamo nije mjesto.

Iako je danas prostor Haulikove ulice južno od Mihanovićeve opterećen parkiranim automobilima, novo bi se parkiralište nalazilo na korak do javne garaže ispod Starčevićevog trga pa je utoliko uputnije stimulirati njenu upotrebu i na taj način umanjiti problem parkiranja, a ne graditi još jedno parkiralište na mjestu gdje se ono ne bi trebalo nalaziti tj. tamo gdje je mjesto parku.

U tome smislu potrebno je zaustaviti planove o bilo kakvom parkiralištu na toj lokaciji.

Predmetna lokacija u srcu Zelene potkove – s drvoredima starih kestenova, povijesnom ogradom i ostacima nekadašnje fontane s pitkom vodom – upravo je idealna za novi javni park.

Realizacijom parka, Zelena potkova ostvarila bi i neposredniji parkovni kontinuitet tj. bila zaokružena u zeleni sustav i cjelinu.

Budući da je Zelena potkova najreprezentativniji, pa i ključni dio identiteta Zagreba, svaka intervencija u njen prostor treba respektirati činjenicu da se radi o spomeničkoj cjelini koja uživa zaštitu te se na taj način prema njoj treba i odnositi.

Predloženi novi javni park na Zelenoj potkovi ujedno nudi mogućnost ostvarivanja jedne naglašene osobitosti. Primjereno uređen, taj bi prostor mogao doslovno postati park na peronu budući da se s njegove južne strane nalaze putnički peroni Glavnoga kolodvora, a to je nešto što bi moglo postati zagrebačka osobitnost u međunarodnim razmjerima.

Zelena potkova, kao dio zagrebačke, hrvatske i europske kulturne baštine, zaslužuje i obvezuje na najviše standarde gradogradnje, a zadaća je gradske uprave to aktivno provoditi.

Stoga od gradskih vlasti tražimo:

- da se predmetni prostor privede parkovnoj namjeni i na taj način integrira u Zelenu potkovu tj. da ju smisleno, kreativno i kvalitetno nadogradi kao novi javni gradski park.

- da se taj prostor odmah privremeno uredi i to na način da se formiraju travnate površine, postave klupe i popravi povijesna ograda s južne strane parka.

- da se za predmetni prostor tijekom 2013. godine raspiše javni natječaj za krajobrazno uređenje, a odabrano rješenje potom u razumnom roku i implementira (budući da je riječ o malom parku, radi se i o manjem financijskom ulaganju.)

- da članovi/ce žirija javnog natječaja za oblikovanje parka budu interdisciplinarnog profila i uz obavezno uključivanje krajobrazne struke (što do sada u sličnim natječajima nije bio slučaj).

- da novi park dobije punkt s pitkom vodom (npr. po uzoru na fontanu na dječjem igralištu na Svačićevom trgu).

- da u gradskoj prostorno-planskoj dokumentaciji predmetni prostor bude upisan kao javni park.

Formiranjem predloženoga novog javnog parka, Zagreb bi nakon više od stoljeća dobio novi javni park na Zelenoj potkovi, a afirmirajući i gradeći na vlastitoj baštini, grad bi dobio i park neposredno uz putničke perone Glavnoga kolodvora, tj. nešto što ima malo koji grad na svijetu.

Inicijativu za formiranje novog javnog parka na Zelenoj potkovi podržava stotinjak uglednih osoba, strukovnih i drugih udruženja:

Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata

Ivana Meštrov
Saša Šimpraga
Uroš Živanović

Inicijativa za novi javni park na Zelenoj potkovi pokrenuta je na ideju Saše Šimprage i u okviru platforme 1POSTOZAGRAD kao isključivo volonterske platforme usmjerene na poboljšanja grada.

Gore navedeni zahtjev već je u dva navrata 2012. godine upućen na sva nadležna tijela zagrebačke gradske uprave, ali (za sad) bez odgovora. Na iste adrese biti će upućena i ova peticija.

Grad neće postati bolji sam od sebe!

Hvala Vam što svojim potpisom dajete doprinos poboljšanju Zagreba.

Today: 1POSTOZAGRAD is counting on you

1POSTOZAGRAD needs your help with “Grad Zagreb: Novi javni park na Zelenoj potkovi”. Join 1POSTOZAGRAD and 1,315 supporters today.