SAVE THE BEES - STOP GLYPHOSATE // ДА СПАСИМ ПЧЕЛИТЕ - СТОП НА ГЛИФОЗАТА

0 have signed. Let’s get to 500!
At 500 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!

От Световната Здравна Организация (СЗО) признават, че според тях веществото "Глифозат" има канцерогенен ефект върху хората (вижте тук). През 2017 година Европейската комисия (ЕК) одобрява лиценза за ползване на хербицида за още 5 години. Тоест, глифозатът остава законен за употреба до 2022 година. След това ще бъде преразгледан на ново – каква е вредата му спрямо хората и екосистемата и дали ще пръдължат лиценза му. Тук трябва да се включим ние, като целта ни е да разпространим информацията относно опасностите, които глифозатът носи за хората, пчелите и като цяло за екосистемата. След 2022 година е важно да се забрани използването му, тъй като вредата в дългосрочен план би била неизмеримо голяма – както за пчелите, така и за хората. Статия по темата: Глифозат - канцероген за хората и убиец на пчелите

Изследване показва, че глифозатът вреди пряко на пчелите

Изледване на Катедрата по интегративна биология към Тексаския университет в Остин от 2018 година показва, че глифозатът вреди пряко на пчелите, като създава дразнения в червата на пчелата и унищожава част от чревните им бактерии. От това следва и отслабване на имунната им система, което често води до смърт. От изследването научаваме още, че:

Пречи на разстежа на младите чревни бактерии
Унищожава важни чревни бактерии
Отслабва имунната система
Прави младите пчели работнички по-податливи на Serratia

Вижте цялото изследване тук.

Заключение

Както при много животни, медоносните пчели разчитат на микробиалната си група от черва за различни функции, включително за обработка на храните, регулиране на имунната система и защита срещу патогени. Смущенията в тази система могат да доведат до отрицателни последици за пчелите. Установява се, че глифозатът влияе върху състава на микробиотите на пчелните черва и че бактериалните видове и щамове в тази група варират спрямо количеството глифозат в организма.

От Фондация „Да спасим пчелите“ ще направим всичко възможно това вещество да се забрани за употреба или поне да бъде добавена маркировка "SPe48 - Опасен за пчелите" на продуктите, които съдържат активното вещество глифозат! Нужно е да се борим за пчелите, иначе и нас няма да ни има без тях!

Повече за нас:

Ние сме Фондация "Да спасим пчелите", регистрирана в Търговски Регистър на Република България като дружество в обществена полза. Повече за нас можете да научите на нашия уебсайт Bees4Peace.COM. Да спасим пчелите заедно, като направим следващата стъпка - да спрем глифозата от употреба!

0 have signed. Let’s get to 500!