Φωτιά στη Μόρια: Επείγουσα έκκληση για εκκένωση και δραστική αλλαγή

0 have signed. Let’s get to 200,000!

English Deutsche  Italiano  Français

Μαζί καλούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν τώρα. Η φωτιά στο καμπ της Μόριας στο Ελληνικό νησί της Λέσβου ήταν μία καταστροφή που ήταν αναμενόμενο να συμβεί. Το μεγαλύτερο προσφυγικό καμπ στην Ευρώπη τυλίχθηκε στις φλόγες, αφήνοντας περισσότερους από 12,000 ανθρώπους χωρίς καταφύγιο εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας. Οι Ευρωπαϊκές μεταναστευτικές πολιτικές που παγιδεύουν ανθρώπους σε απάνθρωπες συνθήκες στα ελληνικά νησιά πρέπει να σταματήσουν.

Το καμπ της Μόριας ήταν παραπάνω από ένα υπερπλήρες και επισφαλές καμπ. Έγινε ένα σύμβολο του τρόπου με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τους ανθρώπους εν κινήσει. Για χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες των επιβλαβών επιπτώσεων των Ευρωπαϊκών πολιτικών στις ζωές των ανθρώπων: άθλιες συνθήκες στα καμπ των νησιών, πολλοί θανάτοι στη θάλασσα, βία και επαναπροωθήσεις στα σύνορα της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, παρουσιάζοντας σύντομα μία ‘νέα αρχή’ για τη μετανάστευση (με την μορφή μίας νέας Συμφωνίας για την Μετανάστευση και το Άσυλο). Όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας της φωτιάς στη Μόρια: οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ως εδώ και μη παρέκει. Αυτοί οι οποίοι έχουν την εξουσία να λαμβάνουν αποφάσεις τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες έχουν ιστορική ευθύνη.

Ενωθείτε μαζί μας στο να απαιτήσουμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να:

• Εκκενώσουν αμέσως όλους τους ανθρώπους που τράπηκαν σε φυγή από το καμπ της Μόριας. Τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε στέγαση, φαγητό, εγκαταστάσεις υγιεινής και υγειονομική περίθαλψη δεν γίνονται σεβαστά στη Λέσβο ή στα άλλα Ελληνικά νησιά. Να αποσυμφορήσουν επειγόντος τα νησιά και να επικεντρωθούν στην μετεγκατάσταση σε όλη την Ευρώπη.
  • Εγκαταλείψουν οποιαδήποτε μελλοντική προσέγγιση στη μετανάστευση που θα παγιδεύει ανθρώπους σε απάνθρωπες συνθήκες σε καμπ στα νησιά (ή σε εγκαταστάσεις στα σύνορα), περιμένοντας την απόφαση για την αίτηση ασύλου τους. Η πολιτική του να περιορίζεται η μετακίνηση των αιτούντων άσυλο από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα πρέπει να σταματήσει.
  • Εφαρμόσουν μεταναστευτικές πολιτικές που εξασφαλίζουν προστασία, αντί για αποκλεισμό. Αυτό απαιτεί αυξημένη αλληλεγγύη και κατανομή ευθυνών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, και ένα τέλος στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα.

Η ανάγκη για δράση δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα.

IMPORTANT NOTE: Please see the English version of this petition for the list with organisations, movements and MEPs that co-signed. This translation does not list the.