Petition Closed

Ne legyen többé élelmiszer pazarlás

This petition had 1,429,586 supporters

Európában több mint 80 millió ember él a szegénységi küszöb alatt. Miközben sok ember azért harcol, hogy családjaikat nap-nap után élelemmel lássa el, és nehéz helyzetben van, az Európai Unióban minden nagy élelmiszerüzlet 40 kg ételt dob ki – és ezt minden este!

Arash Derambarsh – Courbecoie (Franciaország) önkormányzatának tanácsosa – Change.org honlapon megjelent petíciójának köszönhetően Franciaországban új törvényt hoztak, amely minden nagy élelmiszerüzlettől megköveteli, hogy az eladatlan élelmiszert ajándékozzák el. Ennek a francia sikernek nagy visszhangja van az egész világon. Arash példáját követve a következő lépést kellene megtenni: Európai törvényre van szükségünk, hogy megállítsuk az élelmiszer pazarlását az EU országaiban.

A követelés és ezzel a törvényi előterjesztés olyan egyszerű, mint amennyire érthető: Minden nagy élelmiszerüzletnak át kell adnia a felesleges élelmiszereket egy saját maga által választott jótékonysági szervezetnek.

Nevem Landwehr Klára és kuratóriumi elnöke vagyok a Budapest belvárosában működő KultUnio Alapítványnak (www.kultunio.hu). Itt az 1 km2  nagyságú Multikulturális Negyedben 220 műemléképület található, a világhírű Liszt Ferenc Zeneakadémia, a világ második legnagyobb zsinagógája és a zsidó negyed, a Magyar Operaház, a budapesti Broadway, valamint több mint 500 étterem, bár,  romkocsma és ca. száz hotel, hostel, apartmanok. A KultUnio-ban szeretnénk a petíció megvalósítását elkezdeni.

Az Európai Bizottság jelenleg egy „takarékossági stratégiát” készít elő, ami a pazarlás elleni harcot tartalmazza. Ehhez nyilvános felmérést készítenek, hogy megtudják a polgárok véleményét. Ha több százezren leszünk, akik a Bizottságnál  azt akarják elérni, hogy a nagy élelmiszerüzletekkel szembeni követelést vegyék fel a törvénytárba, miszerint az el nem adott élelmiszert adományozzák jótékonysági célra, nem hagyhatnak bennünket figyelmen kívül.

Kérjük, írja alá ezt a petíciót, és hívja fel rá barátai, ismerősei figyelmét!

Együtt az élelmiszer pazarlás ellen Európában!

A kampányt az NGO „Éhség elleni akciójával” és a Francia Vöröskereszttel folytatjuk.

Ezt a petíciót egymással párhuzamosan hét más európai országban indították el, méghozzá olyan emberek, akik, mint én is, meg akarják állítani az élelmiszer pazarlást.

- Arash Derambarsh, Franciaország

- Claudia Ruthner, Németország
- Nikos Aliagas, Görögország
- Manual Bruscas, Spanyolország

- Frédéric Daerden, Belgium
- Daniele Messina, Olaszország
- Tristram Stuart, Nagybritannia

Today: Klara is counting on you

Klara Landwehr needs your help with “EU parlament és a magyar törvényhozás: Ne legyen többé élelmiszer pazarlás”. Join Klara and 1,429,585 supporters today.