Domagamy się umorzenia sprawy karnej wobec sióstr Chaczaturian!

0 людей подписали. Следующая цель: 500 000

RU / PL / ENG / DE

W lipcu 2018 w Moskwie siostry Kristina, Angelina i Maria Chaczaturian zabiły swojego ojca Michaiła Chaczaturiana, później wezwały policję i przyznały się do morderstwa. Zginął na skutek licznych obrażeń ciała - ran kłutych i ciętych.

W toku śledztwa ustalono, że ojciec przez lata bił, molestował i gwałcił swoje córki. Terroryzowane siostry były w bardzo złym stanie psychicznym. Jedna z nich próbowała popełnić samobójstwo.

Niedawno rosyjska prokuratura oskarżyła siostry o zaplanowane zabójstwo z premedytacją. Grozi im nawet 20 lat więzienia.

20 lat więzienia za to, że nie dały się dalej bić, torturować i gwałcić!

Żądamy od Przewodniczącego Komitetu Śledczego Aleksandra Bastrykina by przyjrzał się osobiście tej historii i umorzył sprawę karną wobec sióstr Chaczaturian.

Argumentacja

1. Na podstawie stanowiska Sądu Najwyższego z 2012 „Stan obrony koniecznej może być również wywołany poprzez społecznie niebezpieczne działanie o charakterze ciągłym (na przykład bezprawne pozbawienie wolności, branie zakładników, tortury itp.)”.

Ponieważ przypadki przemocy, w tym i przemocy seksualnej, zostały udowodnione w toku śledztwa to wobec Michaiła Chaczaturiana (nawet pośmiertnie) powinna zostać wszczęta sprawa karna, a siostry Chaczaturian powinny zostać zwolnione z odpowiedzialności karnej, dlatego że była to OBRONA KONIECZNA wobec przestępstwa ojca mającego charakter ciągły!

2. Śledztwo zakwalifikowało działania sióstr jako działanie grupy, jednak na podstawie materiałów sprawy o grupie nie może być mowy.

Dlaczego? Kristina wbiegła do pokoju, myśląc że po raz kolejny ojciec stosuje przemoc wobec sióstr. Spróbowała prysnąć w twarz ojca gazem pieprzowym. Ale nawet nie trafiła, potem wybiegła na klatkę schodową i tam czekała. Ta wersja została potwierdzona przez zeznania sióstr i eksperymenty procesowe. Adwokaci składali wniosek o umorzenie sprawy karnej wobec Kristiny, ale ich wnioski zostały odrzucone.

Młodsza z sióstr - Maria w momencie popełnienia zabójstwa, jak stwierdzili psychiatrzy, była niepoczytalna. To znaczy nie zdawała sobie sprawy ze swoich działań.

Dlatego też nie może być mowy ani o grupie osób ani o zmowie i zaplanowanym zabójstwie.

Domagamy się, aby władze przestrzegały art. 37 Kodeksu karnego Federacji Rosyjskiej, który gwarantuje wszystkim obywatelom prawo do obrony własnego życia i integralności cielesnej przed nadużyciami i przemocą!