Yakılmak İsteyen Bireyler İçin Krematoryum Açılması

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Türkiye çok uluslu ve etnik köken bakımından bir çok farklı milletten insanı barındıran bir kara parçasıdır. Türkiye'de bir krematoryum yani insanların öldükten sonra yakılabileceği (genel anlamıyla 900-1200 C° arasında sıcaklıkta yakılma işlemi yapılan fırın) bir fırın yoktur. Daha önce İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'nda bulunan ve talep gelmediği için 2014 yılında yıkılması sebebiyle bir çok insan bu hizmetten yararlanamamaktadır. 814.578 km² coğrafyamızda 1 tane bulunmamaktadır. Bugün birçok insan dile getirmesi, vasiyet etmesi üzerine ülkemizde bulunmaması sebebiyle toprağa gömülerek defnedilmekte ve vasiyetleri yerine getirilememektedir. Bundan ötürü metropollerde, en kötü ihtimalle 1 noktada krematoryum kurulması gereklidir. İlgili belediyelerin Cenaze Daire Başkanlıkları, Mezarlıklar Müdürlükleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ilgili maddeler düzenlenerek tesis kurulması hususunda ön ayak olabilirler. Aslında bu konuda kanunlar gayet açık ve kapsamlı. Türkiye'de defin işlemleri 1930 yılında düzenlenmiş olan Hıfzıssıhha Kanunu çerçevesinde (http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.1593.pdf) belirleniyor. Bu kanunun 224, 225 ve 226. maddelerine göre belediyelerden izin alındığı ya da belediyelere talepte bulunulduğu sürece krematoryum açmakta bir sakınca yok. Öte yandan kişinin öldükten sonra bedeninin yakılmasına izin verilmesi için ölümünün gayritabii bir sebepten ya da cinayetten dolayı olmaması ve kişinin ölmeden önce cesedinin yakılmasını istediğini yazılı olarak belirtmiş olması yeterli. 225. maddeye göre ise ceset yakıldıktan sonra mezarlık içerisinde bir alanda tutulmak zorunda. 225. madde de bu konuda esnetilebilir. Bir diğer husus ise müslümanlıkta uygun olup, olmadığıdır. Krematoryumların yapımına itiraz olarak kullanılan argümanlardan bir tanesi müslüman çoğunluğun olduğu bir ülkede yaşıyor olmamız. Ancak  müslüman ülke olmanın krematoryum açmamak için yeterli bir sebep olmadığı ve müslüman bir ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri'de ölüleri yakmak için bir tesis bulunduğudur. Bu kampanyanın hayata geçirilmesi için siz de imzaladıktan sonra ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla paylaşarak kampanyamı hayata geçirmeme yardımcı olabilirsiniz.

Desteğiniz için şimdiden çok teşekkürler.

Saygılarımla,

Bugün Okan imzanı bekliyor!

Okan Yılmaz bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «disiliskiler@diyanet.gov.tr: Yakılmak İsteyen Bireyler İçin Metropollerde Krematoryum Açılması». Okan ve imza atan diğer 12 kişiye katıl.