Abaixem les ràtios: No a la massificació de les aules

Petición cerrada

Abaixem les ràtios: No a la massificació de les aules

Esta petición ha conseguido 11.707 firmas
FAPAC ha iniciado esta petición dirigida a DEPARTAMENT D'ENSENYAMENT

Demanem la reducció de ràtios de 25 a 20 alumnes a P3 a les nostres escoles

Un sol mestre pot atendre les necessitas de 27 nens i nenes en una mateixa classe? Es pot aprendre de forma adequada en una aula massificada?

La ràtio d’alumnes per aula és un dels indicadors dels que disposem a l’hora de mesurar la qualitat de l’educació i és una mesura prioritària per assolir aquest objectiu.

El Departament d’Ensenyament argumenta que amb la baixada demogràfica ja no hi ha necessitat de mantenir les mateixes línies educatives obertes de P3. A la pràctica, utilitza aquest argument per estalviar recursos i continuar amb una política de retallades encobertes, quan el manteniment de les línies d’educació infantil (P3) en cap cas suposa un cost addicional per a l’administració.

Des de la FaPaC defensem el descens de la demografia com una oportunitat per mantenir les mateixes línies, disminuint el nombre de nens per classe, per contribuir a la millora de l’educació. 

La Resolució 175/XI del Parlament de Catalunya sobre el tancament de línies d’ensenyament i sobre les ràtios d’alumnes insta el Govern a aquests efectes i des de la FaPaC li donem el nostre suport.

La supressió de línies és conseqüència de la mala planificació escolar portada a terme els darrers cursos, té un efecte negatiu sobre l’equitat del sistema i explica, en part, la segregació escolar existent.

Així ho evidencia l’informe del Síndic de Greuges La segregació escolar a Catalunya: La gestió del procés d’admissió d’alumnat (juliol 2016). Entre d’altres recomanacions, proposa, per exemple, garantir que la demanda social de cada centre no sigui el principal criteri a l’hora de programar l’oferta i de determinar si s’apliquen ampliacions o reduccions de grups i de ràtios, especialment quan aquestes mesures puguin tenir efectes negatius sobre l’equitat del sistema.

També ho hem denunciat públicament en reiterades ocasions (article “Per una baixada de ràtios" publicat al Diari de l’Educació (19/01/2017), article “Com s'oculta la problemàtica de les ràtios a les escoles. Exemple Ripollet")

Amb una bona planificació escolar s’evitarien casos com el de l’escola pública Mar Nova de Premià de Mar que continua lluitant per evitar el tancament del centre previst per al curs vinent.

La nostra demanda:

  • Mantenir en funcionament totes les línies i tots els grups
  • Adequar la ràtio per interès general a la demanda de cada municipi amb una ràtio base de 20 alumnes a P3 (modificació del Decret 75/2007, del 27 de març, pel qual s'estableix el procediment d'admissió d'alumnat als centres)

Les nostres raons:

  • La baixada de ràtio a 20 alumnes té un efecte positiu sobre el rendiment acadèmic de l'alumant i sobre les pràctiques pedagògiques del professorat.
  • Permet un ensenyament més individualitzat i una correcta atenció a les necessitats de l'alumnat, especialment quan apareixen dificultats.
  • Garanteix una major satisfacció professional del professorat perquè pot dedicar més temps a l'ensenyament i reduir les intervencions no acadèmiques.
  • Facilita la possibilitat d'implantar noves metodologies d'innovació a l'aula.
  • Afavoreix la implicació familiar en l'educació dels infants

Petición cerrada

Esta petición ha conseguido 11.707 firmas

Comparte esta petición