Масово Тестване или Масова Бедност: Действай сега, за да се възстановим навреме

0 have signed. Let’s get to 2,500!
At 2,500 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!
Асен Василев, Кирил Петков started this petition to Бойко Борисов (Министър-председател на Република България) and

Призив към Бойко Борисов и правителството на Република България за масово тестване на населението с цел овладяване на епидемията от COVID-19 и съхраняване икономиката на страната:

Епидемията, предизвикана от COVID-19, изненада всички ни и наложи предприемането на радикални мерки за справяне със ситуацията. Първоначалните действия на българското правителство бяха правилно насочени към овладяване разпространението на заразата с цел намаляване тежестта върху здравната ни система. Сега е време да изградим последваща стратегия не само за ограничаване на епидемията, но и възстановяване на доходите ни.

ПРОБЛЕМЪТ: Поради пълната липса на контрол и тестване на влизащите в страната от рискови държави и почти пълната липса на тестване на потенциално заразените от COVID-19 (по официални данни на правителството, до 27 март са тествани само 6500 човека) ние не знаем реалните размери на епидемията и огнищата на зараза в страната. Липсата на такава информация води до заключението, че нямаме реална представа дали предприетите мерки дават резултат и по-важно - кога ще бъде овладяна ситуацията, за да може повсеместната карантина да бъде премахната и хората да се върнат обратно на работа.

Решението: МАСОВО ТЕСТВАНЕ - Прилагането на бързи тестове на живеещите в България и на влизащите в нея ще позволи да се идентифицира групата работещи, които са прекарали COVID-19 и имат изграден имунитет или са здрави към момента на тестването и могат да работят при строг режим на последващо тестване. Този подход ще позволи на максимален брой работници да се върнат на работа, без да увеличава значително риска от разпространение на заразата. Работещата икономика ще гарантира не само социална и политическа стабилност, но и данъчни постъпления и възможност за по-голямо целево подпомагане на секторите, засегнати от кризата. Агресивното тестване ще позволи на лекарите да знаят статуса на всеки пациент, да се предпазят и да го лекуват по най-добрия начин.

ПРИЛАГАНЕ: Забележка: Посоченият подход ще изисква организация и строга дисциплина от всички ни. Няма да е лесно, но е най-добрият вариант за справяне със ситуацията.

Закупуване от държавата на 10 млн. бързи и бавни тестове. Тестването може да се извърши като се използва съществуващата инфраструктура за провеждане на избори, която се състои от 12 хил. изборни секции. Те ще работят по 12 часа на ден в събота и неделя, за да се извърши тестването.

Тестовете ще траят пет минути, като след тях онези, които са си изградили имунитет, ще получат безсрочен зелен пропуск и ще могат да се движат, а онези, които не са боледували, ще получат 14-дневен пропуск. Заразените ще бъдат поставени под карантина за 28 дни, както е и в момента.

Масовото тестване би струвало в максималния случай 385 млн. лв. Доста по-малко от 10 млрд. външен дълг.

ЦЕНАТА НА БЕЗДЕЙСТВИЕТО:

В най-добрия случай, над един милион (1 049 630) български работници ще бъдат директно засегнати от кризата, като или ще загубят своята работа, или няма да получават заплата ритмично, защото работят в сектори, силно засегнати от COVID-19, като например търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, недвижими имоти, култура, спорт и развлечения.

Още информация:

Подробния План

СТАТИЯ: Двама икономисти имат план как бизнесът да тръгне бързо въпреки вируса (Дневник)

ВИДЕО: Интервю с Кирил Петков и Асен Василев във Вечерното шоу на Слави Трифонов

ВИДЕО: Второ интервю с Асен и Кирил при Слави Трифонов

СТАТИЯ: Харвардски възпитаници предлагат на кабинета работещ план за България (24 часа)

0 have signed. Let’s get to 2,500!