Petition Closed

Stop the destruction of the Scholars Cemetery.

This petition had 848 supporters

Городскому Совету депутатов Калининграда, Россия: Остановите разрушение профессорского кладбища. Русский текст приводится ниже.

An die Abgeordneten des Stadtrates von Kaliningrad, Russland: Stoppt die Zerstörung des Gelehrtenfriedhofes. Der deutsche Text ist unten angefügt.

English text:

The grave of Friedrich Wilhelm Bessel, the first scientist to accurately measure the distance to a star, and the graves of at least ten other important scholars of the 18th and 19th centuries deserve better than this:

The City of Kaliningrad, Russia, located in a Russian exclave between Poland and Lithuania, is currently allowing the filling-over of the grave sites of German astronomer and mathematician Friedrich Wilhelm Bessel and other well known scholars of the University of Koenigsberg. Multi-story luxury housing units are to be constructed on top of the cemetery known in German as the “Alter Neurossgaerter Friedhof”, informally called "Gelehrtenfriedhof" or the “Scholars Cemetery”. Headstones were pushed into an adjoining ravine in the 1980's, but the actual graves of these well known persons are said to remain below the fill now being dumped and graded.

After its defeat in World War II, Germany lost all of its provinces east of the Oder-Neise Rivers. The administration of northern East Prussia was transferred to the Soviet Union by the Potsdam Agreement in 1945, and the provincial capital, Koenigsberg, was renamed to Kaliningrad. Since then, the Soviet Union routinely destroyed Prussian and German cultural sites throughout Kaliningrad and former East Prussia. Further destruction and neglect by the current Russian government continues to take a toll on the history and cultural heritage of East Prussia. The Scholars Cemetery is another ongoing example.

The Scholars Cemetery is a globally significant heritage site. Prominent scientists and scholars were buried in this cemetery. These individuals made great contributions to our world. Friedrich Wilhelm Bessel was the first person to accurately determine the distance from Earth to a star using parallax. He also developed the Bessel Functions, mathematical equations still used in quantum physics. Other important men buried in the Scholars Cemetery include:

August Busch (1804-1855) - Director of the Koenigsberg astronomical Observatory;

August Werther (1815-1869) - Professor of chemistry;

Karl Wagner (1827-1871) - Professor of medicine, prominent surgeon;

Theodor Hippel (1741-1796) - Mayor and chief president of Koenigsberg, poet, writer, friend and disciple of German philosopher Immanuel Kant;

Robert Caspary (1818-1887) - Famous botanist and director of the Koenigsberg botanical garden;

Loizou Koehler (1820-1886) - Composer, musician, music teacher, author of textbooks still in use;

Lers Karl (1802-1878) - Professor of philology, linguist;

Homer Franz Neumann (1798-1895) - Physicist, co-founder of the Koenigsberg Physics and Mathematics School, founder of theoretical physics;

Friedrich Richelot (1808-1875) - Professor of mathematics and physics, director of Koenigsberg mathematical seminar;

Johann Rosenkrantz (1805-1879) - Philosopher and writer, one of the brightest students of German philosopher Georg Wilhelm Friedrich Hegel.

---------------------------------------------------

Русский текст:

Могила Фридриха Вильгельма Бесселя, первого учёного, точно измерившего расстояние до звезды, и могилы не менее десяти других выдающихся классиков науки XVIII и XIX веков заслуживают большего. Большего, чем того, что там сейчас происходит:

Город Калининград, Россия, российский эксклав между Польшей и Литвой, в настоящее время позволяет застройку захоронений немецкого астронома и математика Фридриха Вильгельма Бесселя и других известных учёных Кёнигсбергского университета. Над кладбищем, известным по немецкому времени как «Старое Нойроссгартенское кладбище», неформально называемое «Профессорским кладбищем» или «Кладбищем учёных», планируется постройка многоэтажного элитного жилья. В 1980-х годах надгробия были сброшены в примыкающий овраг, но фактически могилы этих хорошо известных лиц, как говорят, остаются под насыпью, а теперь они заравниваются и заваливаются.

После поражения во Второй мировой войне, Германия потеряла все свои провинции к востоку от рек Одра и Нейсе. Северная часть Восточной Пруссии была передана под управление Советскому Союзу по решению Потсдамской конференции 1945 года. Администрация северной Восточной Пруссии был передан Советскому Союзу Потсдамского соглашения в 1945 году, а столица провинции, Кёнигсберг, была переименован в Калининград. С тех пор, Советский Союз рутинным образом разрушал объекты прусского и немецкого культурного наследия в Калининграде и в бывшей Восточной Пруссии. Разрушение и запущение, при нынешних российских властях, продолжают подкашивать историческое и культурное наследие Восточной Пруссии. Кладбище учёных - ещё один актуальный пример.

Кладбище учёных входит в список объектов мирового наследия. Выдающиеся учёные и преподаватели были похоронены на этом кладбище. Эти люди внесли большой вклад в наш мир науки. Фридрих Вильгельм Бессель был первым человеком, который точно определил расстояние от Земли до звезды с использованием параллакса. Он также разработал функции Бесселя, математические уравнения, которые до сих пор используются в квантовой физике . Другие выдающиеся личности похоронены на кладбище учёных:

Август Буш (1804-1855) - директор Кёнигсбергской астрономической обсерватории;

Август Вертер (1815-1869) - профессор химии;

Карл Вагнер (1827-1871) - профессор медицины, выдающийся хирург;

Теодор Хиппель (1741-1796) - градоначальник Кёнигсберга, поэт, писатель, друга и ученика немецкого философа Иммануила Канта;

Роберт Каспари (1818-1887) - известный ботаник и директор Кёнигсбергского ботанического сада;

Лоизу Келер (1820-1886) - композитор, музыкант, учитель музыки, автор учебников, по которым до сих пор учатся;

Карл Лерс (1802-1878) - профессор филологии, лингвист;

Гомер Франц Нейман (1798-1895) - физик, один из основателей Кёнигсбергского физико-математической школы, основатель теоретической физики;

Фридрих Ришело (1808-1875) - профессор математики и физики, директор Кёнигсбергского математического семинара;

Иоганн Розенкранц (1805-1879) - философ и писатель, один из самых ярких студентов немецкого философа Георга Вильгельма Фридриха Гегеля

--------------------------------------------------

Deutscher Text:

Das Grab von Friedrich Wilhelm Bessel, der erste Wissenschaftler, der in der Lage war, die genaue Entfernung eines Sternes zu messen, und die Gräber von mindestens zehn weiteren bedeutenden Gelehrten des 18. und 19. Jahrhunderts verdienen eine bessere Behandlung , als wie dies zur Zeit der Fall ist:

Die Stadt Kaliningrad in der russischen Exklave zwischen Polen und Litauen lässt es derzeit zu, dass die Gräber des deutschen Astronomen und Mathematikers Friedrich Wilhelm Bessel und weiterer berühmter Gelehrter der Universität Königsberg zugeschüttet werden. Auf dem Friedhof, der im Deutschen unter dem Namen “Alter Neuroßgärter Friedhof” oder auch kurz als „Gelehrtenfriedhof“ bekannt ist, sollen Hochhäuser mit Luxuswohnungen errichtet werden. Bereits in den 1980ern wurden Grabsteine des Friedhofes in eine angrenzende Schlucht geworfen; aber auch die Gräber der genannten berühmten Wissenschaftler, die bisher unterhalb der Aufschüttung erhalten geblieben waren, sollen nun entfernt und eingeebnet werden.

Nach der Niederlage im Zweiten Weltkrieg hatte Deutschland sämtliche Regionen östlich der Flüsse Oder und Neiße verloren. Die Verwaltung des nördlichen Teils von Ostpreußen wurde gemäß des Potsdamer Abkommens 1945 an die Sowjetunion übertragen und die Hauptstadt der Provinz, Königsberg, erhielt den Namen Kaliningrad. Seitdem ließ die Sowjetunion fortlaufend preußische und deutsche Kulturdenkmäler vernichten. Deren auch danach erfolgende Vernachlässigung und Zerstörung, verantwortet durch die jetzige russische Regierung, fallen weiterhin große Teile des historischen und kulturellen Erbes von Ostpreußen zum Opfer.

Der Gelehrtenfriedhof ist ein bedeutender Teil des Weltkulturerbes. Berühmte Wissenschaftler und Gelehrte wurden auf diesem Friedhof begraben. Diese Persönlichkeiten haben einen wichtigen Beitrag zum wissenschaftlichen und kulturellen Fortschritt weltweit geleistet. Friedrich Wilhelm Bessel war der erste Mensch, der die Distanz der Erde zu einem Stern mithilfe der Parallaxe genau bestimmen konnte. Er entwickelte außerdem die Bessel-Funktionen – mathematische Gleichungen, die bis heute in der Quantenphysik verwendet werden. Weitere wichtige Personen, die auf dem Gelehrtenfriedhof begraben wurden, sind u.a.

August Busch (1804-1855) – Direktor der Sternwarte Königsberg;

August Werther (1815-1869) – Professor für Chemie;

Karl Wagner (1827-1871) – Professor für Medizin, berühmter Chirurg;

Theodor Hippel (1741-1796) – Bürgermeister und Stadtpräsident von Königsberg, Dichter, Schriftsteller, Freund und Schüler des deutschen Philosophen Immanuel Kant;

Robert Caspary (1818-1887) – Berühmter Botaniker und Direktor des Botanischen Gartens in Königsberg;

Louis Köhler (1820-1886) – Komponist, Musiker, Musiklehrer, Autor von bis heute verwendeten Lehrbüchern;

Karl Lehrs (1802-1878) – Professor für Philologie, Sprachwissenschaftler;

Franz Ernst Neumann (1798-1895) – Physiker, Mitbegründer der „Königsberger Schule“ für Physik und Mathematik, Begründer der theoretischen Physik;

Friedrich Julius Richelot (1808-1875) – Professor für Mathematik und Physik, Direktor des Königsberger Seminars für Mathematik und Physik;

Johann Rosenkrantz (1805-1879) – Philosoph und Schriftsteller, einer der talentiertesten Studenten des deutschen Philosophen Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Today: Citizens United For The Scholars Cemetery is counting on you

Citizens United For The Scholars Cemetery needs your help with “City Council of Deputies of Kaliningrad, Russia: Stop the destruction of the Scholars Cemetery.”. Join Citizens United For The Scholars Cemetery and 847 supporters today.