Petition Closed
Petitioning Chiang Mai Provincial Government the Honourable Governor of Chiang Mai Province HE Prawin Champrasart and 1 other

ปรับปรุงข้อมูลเกี่ยวกับปัญหาหมอกควันเพื่อสุขภาพของส่วนรวมบริเวณภาคเหนือของประเทศไทย - Improve Haze Pollution Information for Public Health in Northern Thailand

เรื่อง       ขอร้องเรียนเพื่อแก้ไขข้อมูลเกี่ยวกับปัญหาหมอกควันเพื่อสุขภาพของส่วนรวมบริเวณภาคเหนือของประเทศไทย

เรียน       ท่านผู้ว่าราชการจังหวัดเชียงใหม่

นายปวิณ ชำนิประศาสน์

เรียน       นายกองค์การบริหารส่วนจังหวัด

นายบุญเลิศ บูรณุปกรณ์

พวกเราคือประชาชนชาวไทยและชาวต่างประเทศที่ตระหนักถึงผลกระทบอันรุนแรงด้านสิ่งแวดล้อมและสุขภาพอันเกิดจากสภาวะการเกิดหมอกควันและมลพิษทางอากาศซึ่งมีผลกระทบต่อเชียงใหม่และบริเวณพื้นที่ภาคเหนือของไทย ซึ่งพวกเราทราบว่าในแต่ละปีได้มีความพยายามที่จะลดสภาวะความรุนแรงของหมอกควันทางตอนเหนือของไทยดังกล่าว

พวกเราตระหนักดีว่าการดำเนินการใด ๆ ของภาครัฐและส่วนท้องถิ่นจะต้องใช้เวลา อีกทั้งการแก้ปัญหาหมอกควันและมลพิษทางอากาศนั้นก็ไม่ใช่เรื่องง่าย

เพื่อให้มีการแก้ปัญหาอย่างมีประสิทธิภาพ ภาครัฐและชุมชนจะต้องมีข้อมูลอันถูกต้องแม่นยำเกี่ยวกับภาวะหมอกควัน  ข้อมูลดังกล่าวต้องมีความเกี่ยวข้องกับปัญหาและต้องช่วยให้ชุมชนตอบรับอย่างถูกวิธีต่อผลกระทบของสภาวะแวดล้อมและสุขภาพ

พวกเราจึงร้องเรียนมายังท่านเพื่อขอให้ภาครัฐดำเนินการเร่งด่วน 3 ขั้นตอน ตามข้อมูลต่อไปนี้

1.    พวกเราขอเรียกร้องภาครัฐใช้ค่ามาตรฐานขององค์กรอนามัยโลกเพื่อระบุระดับอันตรายของฝุ่นละอองในอากาศทั้ง แบบ PM10 และ PM 2.5 ระดับค่าดังกล่าวควรจะอยู่ที่ 50 µg/ลูกบาศก์เมตร สำหรับ PM 10 และ 25 µg/ ลูกบาศก์เมตร สำหรับ PM 2.5 ในระยะเวลาเวลา 24 ชั่วโมง พร้อมค่าที่เหมาะสมสำหรับปีนั้นๆ

2.    พวกเราขอเรียกร้องให้ภาครัฐดำเนินการเร่งด่วนในการจัดตั้งสถานีตรวจวัดค่าวัดละอองฝุ่นควันในอากาศใน เชียงใหม่ บริเวณศูนย์กลางอื่น ๆ ของภูมิภาคและศูนย์กลางของพื้นที่ชนบท พร้อมด้วยความช่วยเหลือจาก ผู้เชี่ยวชาญ ต่างชาติถ้าจำเป็น เพื่อแสดงผลทั้งระดับ PM10 และ แบบ PM 2.5 ข้อมูลดังกล่าวควรเปิดเผยต่อ สาธารณะ

3.    เราขอเรียกร้องให้ส่วนจังหวัดและหน่วยงานภาครัฐร่วมมือกันเพื่อเตรียมความพร้อมสำหรับระบบเตือนภัยรวมทั้ง ระบบการแจ้งข้อมูลข่าวสารสำหรับชุมชน เมื่อค่าฝุ่นละอองตามแบบ PM 2.5 และ PM 10 เกินค่ามาตรฐาน และ แจกจ่ายหน้ากากกันฝุ่นควันที่ได้มาตรฐานและมีประสิทธิภาพ (เช่น หน้ากาก  3M N95) ข้อมูลดังกล่าวนี้จะ สะท้อนให้เห็นอันตรายที่จะเกิดต่อสุขภาพของประชากร โดยเฉพาะเด็ก คนชรา และผู้ที่มีสุขภาพอ่อนแอ รวมทั้ง อันตรายต่อสิ่งแวดล้อมอีกด้วย

จึงเรียนมายังท่านด้วยหวังเป็นอย่างยิ่งในความกรุณาของท่านที่จะพิจารณาข้อร้องเรียนข้างต้นอย่างจริงจัง ขอขอบพระคุณท่านมา ณ ที่นี้

ขอแสดงความนับถือ

_____________________________________________________________

To the Honourable Governor of Chiang Mai Province HE Prawin Champrasart

To the Honourable Mayor of the City of Chiang Mai HE Tassanai Buranupakorn

We are citizens and residents of Thailand and other countries who note the grave environmental and health impacts of the haze and air pollution that is affecting Chiang Mai and Northern Thailand. We note that every year efforts are made to reduce the severity of the haze over northern Thailand.

We recognise that any action taken by the Government of Kingdom of Thailand, and other governments in the region, will take time and that there is no easy solution to the problem of haze and air pollution.

In order to find effective solutions to the problem, the Government and the community needs accurate information about the haze. This information must be relevant to the problem and it must assist the community to respond in the correct manner to the health and environmental impacts of the haze.

We therefore petition Your Excellencies to request that the Government of the Kingdom of Thailand urgently take three important steps to provide this information.

1. We humbly request that the Government of Thailand immediately adopt the World Health Organisation Standard for the identification of dangerous levels of particulate matter for both PM 10 and PM 2.5. These levels should be at a level of 50 µg/m3 for PM 10 and 25 µg/m3 for PM 2.5 for a 24 hour mean with an appropriate annual measurement.

2. We humbly request that the Government of Thailand urgently install, with international assistance if necessary, monitoring stations in Chiang Mai city and other regional centres and rural centres, to monitor both PM 2.5 and PM 10 levels. This information should be available to the public.

3. We humbly request that the Provincial, City and National Governments work together to prepare appropriate warning systems and information for communities when the PM 2.5 and PM 10 standards are exceeded. This should include the distribution of effective masks (such as 3M N95). This information should reflect the potential harm to human health, in particular to children, the elderly and other vulnerable people, as well as to the danger to the environment.

We hope that your excellencies will seriously consider this petition.

Thank you for your kind attention.

This petition was delivered to:
  • Chiang Mai Provincial Government
  • the Honourable Mayor of the City of Chiang Mai HE Tassanai Buranupakorn

Marisa Marchitelli started this petition with a single signature, and now has 880 supporters. Start a petition today to change something you care about.

Today: Marisa is counting on you

Marisa Marchitelli needs your help with “Chiang Mai Governor: Improve Haze Pollution Information for Public Health in Northern Thailand”. Join Marisa and 879 supporters today.