Chcemy unijnego zakazu wykorzystywania dzikich zwierząt w cyrkach!

0 have signed. Let’s get to 1,000,000!

Spanish/French/Italian/Dutch/English

Według raportu Europejskiej Federacji Lekarzy Weterynarii, opublikowanego w 2015 roku, cyrki nie są w stanie zapewnić dzikim zwierzętom warunków niezbędnych do ich prawidłowego rozwoju i funkcjonowania. Ograniczona możliwość poruszania się i nawiązywania kontaktów z innymi przedstawicielami gatunku, przedwczesna separacja od rodziców, ciągłe podróże, wycieńczające treningi i występy - wszystko to przekłada się na fizyczne i psychiczne cierpienie zwierząt, jak również kreuje realne zagrożenie dla ludzi

Co więcej, naukowcy poddają w wątpliwość walory edukacyjne tego typu rozrywki - czego uczą się dzieci, obserwując cierpienie dzikich zwierząt, wykonujących nienaturalne dla nich czynności pod pręgierzem cyrkowego bata?

Choć znaczna większość państw członkowskich UE już zakazała lub poważnie ograniczyła wykorzystywanie dzikich zwierząt w cyrkach, wciąż muszą one akceptować ich przewóz przez swoje terytoria, z i do krajów nieobjętych zakazem. W kwietniu 2018 roku w Hiszpanii doszło do wypadku drogowego z udziałem pięciu słoni cyrkowych. Jeden zginął na miejscu, dwa zostały ranne. Cudem nie ucierpiał żaden człowiek. Trzy miesiące później w Niemczech występujący na arenie cyrkowej słoń rzucił się w publiczność, poważnie raniąc jednego z widzów. W lipcu 2019 roku we Włoszech cztery tygrysy rozszarpały na arenie swojego wieloletniego trenera. Tylko między 2013 a 2017 rokiem w krajach Unii Europejskiej doszło do ponad stu incydentów z udziałem zwierząt cyrkowych.

Tych tragedii można było uniknąć - dlatego wzywam do wprowadzenia całkowitego zakazu wykorzystywania dzikich zwierząt w cyrkach w całej Unii Europejskiej.

Społeczność weterynaryjna wezwała europejskie i inne właściwe władze do wprowadzenia zakazu wykorzystywania dzikich ssaków w cyrkach objazdowych. My również domagamy się zakończenia tej praktyki.

Nadszedł czas, aby Unia Europejska podjęła konkretne działania. Tylko to może zagwarantować rozwiązanie problemu fizycznego i emocjonalnego cierpienia dzikich zwierząt w cyrkach oraz związanych z tym zagrożeń dla bezpieczeństwa publicznego.

Dlatego proszę, byście podpisali tę petycję i zachęcili do tego znajomych.