PEMBANTAHAN UNTUK PULANG KE KOLEJ MATRIKULASI BERIKUTAN KES COVID-19 YANG MENINGKAT

0 have signed. Let’s get to 25,000!

Oleh kerana kes covid-19 yang semakin meningkat secara mendadak dan kerajaan juga tidak menyarankan untuk keluar secara beramai-ramai dan serbu kepada satu tempat, arahan pihak BMKPM untuk mengarahkan pelajar untuk pulang ke kolej amatlah tidak munasabah kerana risiko yang terlalu tinggi. Kalau pihak BMKPM masih membenarkan pelajar-pelajar matrikulasi pulang ke Kolej Matrikulasi masing-masing, mustahil kes Covid-19 yang kini meningkat secara mendadak tidak terus meningkat dan menular dengan lebih serius. Hal ini demikian kerana pelajar matrikulasi akan pulang ke kolej masing-masing dari negeri yang berlainan. Seperti kita sudah sedia maklum, kes Covid-19 sedang meningkat secara mendadak dan juga terdapat negeri yang sudah diisytiharkan sebagai zon merah oleh pihak KKM sendiri dan tidak dikecualikan juga mereka yang sedang menjalani PKPD . Kami pelajar matrikulasi memahami bahawa PSPM iaitu Peperiksaan Semester Program Matrikulasi ini amat penting tetapi buat waktu yang berisiko tinggi untuk menjalankan peperiksaan Face-to-Face ini, alternatif perlu diadakan untuk memastikan peperiksaan dapat dijalankan dengan syarat pelajar-pelajar dalam keadaan yang selamat.  Selain itu , pelajar universiti yang berada di bawah Kementerian Pengajian Tinggi juga telah selamat menjalankan peperiksaan mereka secara online bagi mengelakkan peningkatan Kes Covid-19, Hal ini akan memberikan impak yang besar ketika proses pengisian UPU kelak kerana pelajar matrikulasi perlu menjawab peperiksaan secara "offline" manakala pelajar Asasi, Diploma menjawab secara "online".