Kampanya Kapatıldı

Bu kampanya 431 destekçiye ulaştı

FETÖ VE BORSA MANİPÜLATÖRÜNÜN ORTAK PAYDASI :

“AÇIĞA SATIŞ!”

FETÖ’ nün, Borsa İstanbul’da yüksek maaş ile çalışan bazı üst düzey yöneticileri,15 Temmuz darbe girişiminden önce kurumdan temizlenmişlerdi. Bu tasfiyeden rahatsız olan FETÖ, 15 Temmuz gecesi, Himmet Karadağ’ın deyişiyle, Turksat ’a bile gitmedikleri asker sayısıyla Borsa İstanbul’a baskına gitmişlerdi. Askeri darbe girişiminden başarılı olmayan FETÖ üyeleri, darbenin ekonomi ayağını ise iki şekilde yapmaya çalışmışlardı. 1- Doları yükseltmek 2. Borsa endeksini düşürmek. Borsa İstanbul’un Başkanı Himmet Karadağ’ın da vurguladığı gibi, FETÖ’’ ye bağlı şirketler, küçük yatırımcıyı hisse almaya çağırırken, kendileri ise ellerindeki hisseyi satarak bu düşüşü hızlandırmışlardı. Sat*****rı hisse paralarıyla da dolar alarak, doların yükselmesine katkıda bulunmuşlardı.

Sn Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 Haziran’da MÜSİAD’ da yapmış olduğu konuşmada belirttiği gibi, “ borsadaki yükseliş ve dövizdeki düşüş, piyasaların ekonomimize olan güveninin tam olduğuna işaret ediyor.” Ülkeyi yönetenlerin yap*****rı doğru hamlelerle oluşan güven ortamıyla birlikte yabancı ve yerli yatırımcılar, Borsa İstanbul’da yatırım yaparak endeksin yükselmesini sağladılar. Sn Cumhurbaşkanımızın belirttiği bu güven ortamında, hisse satın alarak borsa endeksinin yükselmesine katkıda bulunan küçük yatırımcının bulunduğu hisselerde, bazı borsa manipülatörleri hem AÇIĞA SATIŞ MANİPÜLASYONU yaparak , yerli yatırımcıyı mağdur ediyorlar., hem de var olan güven ortamından dolayı yükselen endeksin önünde büyük bir engel olarak duruyorlar!

AÇIĞA SATIŞ MANİPÜLATÖRLERİ NASIL ÇALIŞIYORLAR?

Bu manipülatörler, küçük yatırımcının içinde olduğu primlenmiş hisseyi seçiyorlar, Ellerinde olmayan hisseyi, yüklü bir şekilde açığa satış yapıyorlar. İşlem bazlı manipülasyon ile düşüremedikleri hisse senetleri fiyatını, daha sonra bilgi bazlı manipülasyonlar ile sosyal medyada, forumlarda, yalan ve yanlış haberler yayarak hissenin düşmesini amaçlıyorlar. Hissede halen istedikleri düşüş gibi olmamışsa, bu sefer küçük yatırımcı gibi davranıp SPK’ya şikayet yoluyla hisseye brüt takas getirtip hisse fiyatının düşmesini sağlıyorlar. Brüt takasa girdiği için düşen hissede küçük yatırımcı zarar ederken, manipülatörler ise düşük fiyattan açığını kapatıyorlar ve haksız kazanç elde ediyorlar. Birçoğu geçmişte yasaklı olan borsa manipülatörünün, uyguladığı bu yöntemle para kazanan kendileri, kaybeden ise ‘faiz sistemini bitirecek olan, faizsiz bir şekilde piyasayı fonlayan’ hep aylığından bir miktar artırarak birikim yapmış yerli küçük yatırımcı oluyor.

Açığa satış uygulaması, endeks kağıtlarında yasal bir şekilde yapılırken, küçük ve orta ölçekli şirketlerde ise maksatlı ve yoğunlaşmış olarak yapıldığında ise yasal olmayan hale dönüşüyor. Nitekim bu manipülatörlerin hiçbirisi endeks kağıtlarına açık satış yapamıyor. Çünkü yasal olan açık satış ile para kazanamayacaklarını onlar da çok iyi biliyorlar. Ancak küçük ve orta ölçekli hisselerin fiyatlarının aşağıya sürebilecekleri hisselerde ise yoğunlaşmış açık satışlar ile hisse fiyatlarını manipüle ederek, piyasayı faizsiz şekilde fonlayan küçük yatırımcının milli servet değerindeki birikimlerini hortumluyorlar! İşte sorun tam burada başlıyor. Çoğu zaman içeriden önceden bilgi alarak yap*****rı açığa satışlardan gelen kaynak nereye gidiyor? (İçeriden bilgi aldıklarını sosyal medyada açık açık yazan ve SPK’yı töhmet altında bırakan bu kişilere neden dava açılmıyor?)

MANİPÜLATÖRLERİN YENİ SİLAHI: BRÜT TAKAS

Güya manipülasyonu önlemek için getirilen brüt takas uygulaması, bu FETÖ’ cü mafyavari örgütlenme ile, uygulamanın kendisi artık manipülasyona sebep olmaktadır. Belki de görevden alınan FETÖ’ cü SPK ya da Borsa İstanbul çalışanlarının bilinçli olarak piyasanın fonlanmasını ve likiditesinin engellenmesi için çıkarılan Brüt Taksa uygulaması, artık FETÖ’ cüleri ayıklanan borsamıza yakışmamaktadır. Zira 17- 25 Aralık sonrası getirilen tedbirlerle himmet toplayamayan örgüt üyeleri, BRÜT TAKAS UYGULAMASI ile önceden kendi yandaşlarına haber vererek açığa satış yap*****rı ve bu sayede ihtiyaç duyulan örgüt fonlaması da yap*****rı söylentiler arasında. Bu nedenle geçmişte de brüt takasa giren hisselerde, kimlerin yüklü açık satış yaptığı irdelenmesi gereken bir konudur.Zira, bir paralel yapılanma içerisindeki bir terör örgütünden bahsediyoruz. Özellikle bu açığa satış yapan kişilerin ticari ilişkileri dikkatle incelenmeli, nerelere para aktardıkları gerek MASAK, gerekse maliye tarafından detaylandırılmalıdır. Ayrıca brüt takas ve öncesinde açığa satış işlemlerindeki rantı gören borsanın eski yasaklısı bazı manipülatörler, özellikle whatsapp üzerinden bir araya gelerek, “ben şu hisseye açık satış yaptım, sen de yap hisse taban olsun” şeklinde organize olarak küçük yatırımcıyı dolandırmaktadırlar. Bu nitelikli dolandırıcılığın engellenmesi ve ülkemizin yegane milli serveti küçük yatırımcının korunması gerekmektedir. Bunun yolu ise

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

-BRÜT TAKAS uygulamasına son verilmelidir!
-AÇIĞA SATIŞ işlemlerinde, D ve C grubu hisselerinde uygulanan açığa satış yasağı B grubu hisselerde de uygulanmalıdır! A grubu hisselerde ise açığa satış için gerekli öz kaynak teminat oranlarının yükseltilmelidir. ( Foreks ’te yapıldığı gibi)
-Bazı ARACI KURUMLARIN, özellikle AÇIĞA SATIŞ işlemlerinde yoğunlaştığı yatırımcılar tarafından bilinmektedir. Borsa MANİPÜLATÖRLERİNİN bu tip kurumları seçmesinin nedeni; bu kurumların,, birçok yasal olmayan limit üstü işlemlere ya da usulsüz borsa işlemlerine, öz kaynak teminatlarına, göz yummasıdır. Özellikle “az müşteri, yüksek hacim ve yüksek komisyon geliri” mantığına yönelen bu tip aracı kurumlar, borsanın esas mantığı sermayenin tabana yayılması fikrine de bu tercihleriyle aykırı davranmaktadırlar. “100 küçük yatırımcıdan elde edeceğim geliri 1 büyük yatırımcıdan elde ederim” mantığıyla bazı kişilere özel limitler ve imkanlar tanınmaktadır.
-Borsamız için daha temiz ve adil alım satım işlemleri için, bu tür işlem yapan ARACI KURUMLAR denetleyici mekanizmalarla sıkıca denetime tutularak sistem dışına çıkarılmalıdır!

YERLİ KÜÇÜK YATIRIMCI OLARAK BEKLENTİLERİMİZ

Açığa satış ve brüt takas uygulaması, yasal amacından sapılıp, bu şekilde manipüle edilerek ülke insanı mağdur edilmektedir. Başta sağlık olmak üzere bir çok alandaki yaşadığımız mağduriyetlerimizi çözen hükümetimizden isteğimiz; aylık maaşımızdan çocuklarımızın geleceği için bin bir zorlukla biriktirdiğimiz birikimimizi, birkaç manipülatörün almasına izin vermeyin!

Sn Cumhurbaşkanımızın da belirttiği, ekonomide oluşan güven ortamının, birkaç borsa manipülatörü para kazanacak diye bozulmasına izin vermeyin! Sn Cumhurbaşkanımız faiz ile savaşırken, sıcak kaynaklara ihtiyaç duyulan global piyasalar döneminde ülkemize faizsiz kaynak sağlayan küçük yatırımcıları koruyunuz! Terör örgütlerinin finanse edilmesinin önlenmesi ve küçük yatırımcı mağduriyetlerin büyümemesi adına, ”brüt takas” “açığa satış” da, bu manipülasyonları engelleyecek şekilde yerli küçük yatırımcıyı koruyan düzenlemenin acil bir şekilde getirilmesini istiyoruz !

KAYNAK: http://www.hisseanaliz.net/haber/borsada-yeni-manupulasyon-trendi/

Bugün samet imzanı bekliyor!

samet çetin bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «BİMER: BORSADA AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİNİN YASAKLANMASINI İSTİYORUZ #AcigaSatisManipulasyonunaSon». samet ve imza atan diğer 430 kişiye katıl.