Balçova Belediyesi: Kamunun isteğine kulak ver, bahçemizi yıkma. Yeşil alan içinde koru

0 have signed. Let’s get to 500!

Balçova Ekolojik Komşu Bahçemiz tehlike altında.
Özellikle apartmanlara sıkışmış insanları toprakla buluşturma amacıyla, hem insanların hem toprağın nefes alma alanı olarak kurduğumuz bahçemiz bugün rantın hedefinde. Bahçemizi buldozerlerle yıkma tehditlerinde bulunan Balçova Belediye’sini yanlışından dönmeye çağırıyoruz.

Dünya ve ülkemiz çapında vahim sonuçlarını yaşadığımız ekolojik tahribattan ve tüm dengeleri bozacak büyük çaplı betonlaşmadan bolca nasibini alan Balçova”da semt sakinlerinin emekleriyle, kendi imkanlarımızla oluşturduğumuz bu vahayı terk etmeye niyetimiz yok.

Balçova Ekolojik Komşu Bahçesi, yaşamaya değer bir dünya ve gelecek istiyorsak herkesin yapabileceği bir şey vardır diyerek semt sakinlerince kuruldu. 2003 dönemi Balçova Belediye Başkanı Ali Ihsan Ülker’in izniyle ve Belediye Encümeninin aldığı karar ile şu anda yurtdışında yasayan ama çocukluğunu İzmir’de geçirmiş olan Başak Altan ve Sema Altan öncülüğünde, Ekoloji ve Permakültür dersleri veren Avustralyalı Seed International egitimciler Evan ve Morag rehberliğinde bir ekolojik workshopla başlayan süreç sonunda yoktan varedildi ve doğayı seven önemseyen başka bahçe gönüllüleri ya da dağcılık yapan bir çok insan tarafından da benimsendi . İzmir’de  yeşil alanlar hızla yok edilirken bir vaha niteliği taşıyan Bahçe’de sayıları şu an 40’a varan semt sakini katılımcı 13 yıldır sürdürülebilir ekolojik tarım yapıyor.

Kuruluş amacımız 13 yıldır değişmedi; giderek betonlaşarak nefes almamızı imkansız kılan kent içinde de doğayla ilişki kurulabilecek alanlar oluşturulabileceğini göstermek, apartmanlara sıkışarak kaybolan komşuluk ilişkilerini yeniden kurmak, organik sebze ve meyvenin önemini anlamak, toprağın doğal yöntemlerle yenilenmesini sağlamak ve bunları yaşam tarzı haline getirmek istiyoruz.

Ancak apartmandaki insanları toprakla buluşturan bahçemiz bugün yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Buldozerle yıkma tehditlerinde bulunan Belediye, önce arazinin Ekonomi Üniversitesi’ne kiralanmış olduğunu bildirmişken, şimdi laf değiştirerek yeşili koruyacağını, alana kafeterya yapacaklarını, herkesin bundan yararlanacağını iddia ediyor. Ama bizler, belediye'nin bunları söylerken diğer yandan  ağaç kesimlerine başladığını göz önüne alarak, şu anda yaptıklarını gelecekte yapacaklarının garantisi olarak görüyoruz.

'Bir karış toprak toprağımızı vermeyiz' diyerek vatan güzellemesi yapanları bu bir karış toprak üzerine düşünmeye çağırıyoruz!

Hiçbir resmi bildirim ya da açıklama yapmadan tehditlerle iş yürütmeye çalışan Belediye yönetimini yaptığı yanlışlardan dönmeye, Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’yı rantı merkezine alan politikalardan vazgeçmeye, semt halkını taleplerini dikkate almaya ve bahçemizi yıkarak, zeytin ağaçlarını sökerek kaybedeceği itibarını düşünmeye davet ediyoruz. Belediye, kamunun isteğine kulak vererek sürdürülen bu tür anlamlı projelere köstek değil tam tersine destek olmalıdır.

Semt ve bahçe sakinleri olarak gerekirse buldozerlerin önüne yatarak direnmeye kararlıyız.

Herkesi, büyük zahmetlerle kurmayı ve korumayı başardığımız bahçemizin ve alanımız içinde bulunan asırlık zeytin ağaçlarının yok edilmesine karşı duyarlı olmaya, kısa vadeli ve küçük hesaplar yüzünden nefes alma alanlarının giderek daralmasına karşı direnmeye, ses çıkarmaya çağırıyoruz.

Seyirci kalmayalım, müdahil olalım.

Balçova Ekolojik Komşu Bahçesi

Koruturk Mahallesi, Sakarya Caddesi ile Bora sokak arasındaki yeşil alan

Balçova, Izmir, Turkey

Today: Basak is counting on you

Basak Altan-Schirmer needs your help with “Balcova Belediyesi: Kamunun istegine kulak ver, bahcemizi yikma. Yesil alan icinde koru.”. Join Basak and 271 supporters today.