Kampanya Kapatıldı

Akdeniz Üniversitesi Öğrencileri için Vegan Yemek

Bu kampanya 1.265 destekçiye ulaştı

Akdeniz Üniversitesi ve KYK yemekhane menüsü vegan ya da vejetaryen olmadığı için hayvansal ürün tüketmeyen ve alerjisi olan öğrenciler olaraksıkıntı yaşamaktayız. İstanbul Üniversitesi'nde bir öğrencinin üniversite yemekhanesinde vegan menü talebiyle başlattığı imza kampanyası olumlu bir sonuç aldı ve şimdi biz de Akdeniz Üniversitesi'nde aynı talebin karşılanması isteğiyle bir imza kampanyası başlatıyoruz.

Akdeniz Üniversitesi öğrenci ve personeli olarak üniversite yemekhanelerinde vegan menünün de yer almasını talep ediyoruz. Vegan beslenme biçimi, etik nedenlerle et, süt, yumurta gibi tüm hayvansal ürünleri tüketmeyi reddetmektedir. Tahıl, bakliyat, sebze, meyve, kuruyemiş vb. gıdaları tüketmeyi içeren veganlık, vejetaryen beslenme biçimini benimseyen personel ve öğrencileri de kapsamaktadır.

Etik nedenlerle birlikte, hayvansal ürünlere karşı alerjisi olan ve sağlık nedenleriyle, hayvansal ürün tüketmeyen bireyler için de vegan menü, alternatif bir beslenme biçimi olabilmektedir. Dolayısıyla üniversite yemekhanelerinde vegan menü sunulması, kampüslerde yemek bulma anlamında ciddi sorun yaşayan hem veganlar ve vejetaryenler için hem de alerjik ve sağlık nedenleriyle hayvansal ürün tüketmeyen bireyler için en uygun çözüm olmaktadır.

Üniversitelerde beslenme hakkı, tıpkı barınma hakkı gibi en temel insan hakları arasında yer almakta ve eğitim kurumlarının hem personele hem de öğrencilere sunmakla yükümlü olduğu bir hizmet olarak kabul edilmektedir.

Hayvan yememeyi ve hayvansal ürün tüketmemeyi bir tercih değil vicdani bir sorumluluk olarak gördüğümüzün altını çizerek bu talebimizin karşılanmasını üniversite yönetiminin bir görevi olarak görüyoruz. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 47. maddesine ve  Yüksek Öğretim Kurumları Mediko-Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği’nin 15’inci maddesinde yer alan beslenme adına en iyi şekilde hizmet verilmesi hükümlerine göre Yükseköğretim kurumları öğrencilerin sosyal ihtiyaçlarının yanı sıra beslenme ihtiyacını da karşılamak, bu amaçla değişiklikler yapmak ve bunlardan öğrencilerin en iyi şekilde yararlanmaları için gerekli önlemleri almakla yükümlüdürler.  Akdeniz Universitesi'nin vegan, vejetaryen, vegan/vejetaryen olmayıp sağlıksal nedenlere yemek alternatifi isteyen öğrencileri olarak sadece tek bir kesime yönelik yemek çıkmasını kabul etmiyoruz ve yemekhanede hayvan kökenli olmayan ve hayvansal ürün içermeyen, herkesin faydalanabileceği bir menü talep ediyoruz.

Bugün Talha imzanı bekliyor!

Talha Aydın bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Akdeniz Üniversitesi Öğrencileri için Vegan Yemek». Talha ve imza atan diğer 1.264 kişiye katıl.