PROPOSTA DE PARC MUNICIPAL DE LA PUNTA DEL MIRACLE DE TARRAGONA, OBRIM LA CIUTAT AL MAR

PROPOSTA DE PARC MUNICIPAL DE LA PUNTA DEL MIRACLE DE TARRAGONA, OBRIM LA CIUTAT AL MAR
EL PARC MUNICIPAL DE LA PUNTA DEL MIRACLE DE TARRAGONA, OBRIM LA CIUTAT AL MAR
La plataforma SOS Costa Daurada proposa a l’Ajuntament de Tarragona la reconversió completa de la Punta del Miracle en un gran parc litoral, partint del desmuntatge i la reutilització de la plataforma de formigó actual, la renaturalització de l’espai per tal de crear el nou Parc de la Punta del Miracle, dins del Pla Integral de Protecció, Ordenació i Recuperació pel Litoral Tarragoní pendent de redactar.
El nou espai inclouria els dos fortins de la Reina i de Sant Jordi, el roquissar, el parc d’Anna Maria Matute, els jardins del Passeig Marítim de Rafel Casanova, el Parc de Mas Rosselló i el Cementiri dels Anglesos.
La proposta de les entitats ecologistes pretén aprofitar el gran potencial que té aquest espai com a zona verda litoral. El desmuntatge de la plataforma permetria cobrir les vies del tren en aquell tram gràcies a la reutilització de les bigues, columnes i lloses de formigó existents. Això aconseguiria obrir i permeabilitzar la ciutat al mar, incrementar la superfície del Parc, interconnectant-la millor amb la platja i salvant la ferida/trinxera que és la via del tren i que parteix la ciutat. A més a més, es resoldria el problema ecològic de què fer amb aquests elements constructius.
D’altra banda, es mantindrien els elements simbòlics més nostrats i característics d’aquesta part de la ciutat, com són el jardí romàntic i la pèrgola, així com les estructures de marges de pedra seca existents.
A més de l’increment de la zona verda, el nou espai generat podria acollir equipaments com zones d’esbarjo i d’esport i places amb miradors a la mar, on es podrien realitzar esdeveniments culturals. En aquest sentit, els ecologistes demanen que el conjunt dels dos fortins i el cementiri dels anglesos constitueixi un centre d’interpretació històrica de la Guerra de Successió.
La proposta també aborda la qüestió de la mobilitat, que com a qüestió principal suggereix substituir la carretera existent per un paviment de sauló i arena que permeti l’accés als vehicles d’emergència, manteniment i avituallament dels fortins, i que completi el carril bici del litoral des del Serrallo fins a platja de l’Arrabassada. L’accés a tota la zona es faria a peu, bicicleta i fomentant el transport públic.
La transformació permetria, així mateix, la renaturalització de l’espai amb vegetació autòctona com la sabina, el pi blanc i el pi pinyoner, i la recuperació de l’ecosistema dunar i reredunar, que és un ecosistema vulnerable protegit per la Directiva Europea d’Hàbitats 92/43/CEE. Tot això contribuiria a la protecció de la platja dels embats de les tempestes, que es preveuen cada cop més agressives en el context de crisi climàtica.
La intervenció, tal com la planteja SOS Costa Daurada, es pot dur a terme per fases, la primera de les quals -desmuntatge de la plataforma i renaturalització- correspondria a l’Ajuntament de Tarragona, i la segona, -relativa al cobriment de les vies del tren- hauria de tenir el vistiplau de l’operador ferroviari.
La proposta, per tant, reuneix valors paisatgístics, ecològics, socials i simbòlics, que es poden aplicar de manera coherent en un dels espais més representatius de la ciutat de Tarragona. A més, es contempla l’opció d’endegar un procés participatiu per a recollir propostes ciutadanes sobre el nou espai natural.
Per tal de fer-ho realitat, la Plataforma insta a l’Ajuntament de Tarragona a desestimar l’opció de reobrir l’actual plataforma de la platja del Miracle mitjançant una remodelació que serà l’enèsim pedaç a la ciutat i eternitzarà encara més la resolució adequada d’aquest espai. Enlloc d’això, cal redactar un nou projecte anomenat el Parc de la Punta del Miracle, que contempli tots els aspectes esmentats i que s’inclouria en el futur Pla Integral de Protecció, Ordenació i Recuperació del Litoral de Tarragona.
SOS Costa Daurada
Tarragona, 3 de desembre de 2021
Per més informació, podeu trucar als telèfons: 608141149 - 659745782