大阪湾に『放射能汚染水』を放出しないと、松井一郎大阪市長(維新)に確約させましょう!ご自分とご家族の健康・命を守るために!

0 人が賛同しました。もう少しで 2,500 人に到達します!

Stop the dumping of radioactive water from Fukushima Nuclear Power Plant into Osaka Bay! Fight for Safety of Seafood and Protect the Future Generation!

English translation is shown under Japanese description. Please scroll down.

【だまされない!保管タンク内汚染水の実態】

福島第一原発で保管中の汚染水は、多種の放射性物質を含んでいます。汚染物質除去装置で処理されていても、到底、海に放出などできる状態ではありません。東京電力がホームページで公表している2018年度ALPS(汚染物質除去装置)処理水データがあります。その中で最も高濃度なものは、トリチウムが1,621,000 Bq/L、セシウム137が829 Bq/L、ストロンチウム90( β線を出す核種)が 433,100 Bq/Lですすべてのβ線は954,300 Bq/Lあり、これは、特定が難しいとされるβ線を出す核種がストロンチウム90の他にも、さらにALPS処理水に含まれていることを意味します。半減期が極めて長い、テクネチウム99(214,000年)、ヨウ素129(1,600,000年)も含まれています。飲食・呼気でトリチウムを体内に取り込めば、遺伝子を毀損する恐れがあります。高濃度のトリチウムが、絶対に無害だと示す研究はありません。汚染水を放出するのは選択肢のひとつだ、安全だと政府が言えば良い、と主張する人たちの話には根拠など何も無いのです。

【大阪湾は閉鎖的水域】

大阪湾は海水が外洋に出て行き難いことが、研究によって裏付けられています。このような放射性物質を放出すれば長く留まり、さらに瀬戸内海へと拡散する恐れもあります。そのような事態になれば、全国の食をも支える大切な海産物の宝庫である、大阪湾~瀬戸内一帯は汚染されてしまいます。また、長期間の汚染により、放射性物質を含む水が陸地に拡散し、農産物が汚染されるリスクも決して否定できないものと考えます。

【放出されれば内部被爆リスクは全国的に】

放射性物質で汚染された食材を摂り続ければ、内部被曝・放射性物質の蓄積が起き、深刻な健康被害を引き起こします。外から測る外部線量だけで語る安全性云々は無意味です。発達した流通で各地の食材が行きかう日本では、全国に及ぶ問題です。関西は大変だね、では絶対に済みません。これは、ご自分と大切なご家族全員の、日本中で暮らすみなさま全員の、健康・命にかかわる問題です

放射能汚染水を故意に放出するなど、到底許されることではありません。どうか、松井一郎大阪市長に対し、大阪湾に汚染水放出はしないと公的に明言し確約させるため、声を上げて下さい。ご署名をお願いいたします。

【呼びかけ人】(あいうえお順)

井戸謙一(弁護士)
紀藤正樹(弁護士)
木下黄太(ジャーナリスト、放射能防御プロジェクト)
下地真樹(阪南大学准教授)
仲晃生(弁護士)
西尾正道(北海道がんセンター名誉院長)
前田日明(元格闘家)
三田茂(医師)
山崎秀夫(近畿大学元教授)

■すでに街頭署名をいただいている方は、ネット署名はご遠慮下さいますようお願いいたします。ご了承ください。

On September 17th 2019, Osaka Mayor Matsui Ichiro mentioned that he is willing to accept the discharge of the ALPS processed water into Osaka Bay. Osaka Prefecture is located in wester Japan and more than 700km away from Fukushima Nuclear Power Plant, one of the regions that were unaffected by the accident in Japan. Osaka Bay provides an abundant fish stocks for not only Osaka but also adjacent prefectures. It is a huge concern that this precious fishing ground might be polluted by numerous radioactive particles.

The ALPS (Advanced Liquid Processing System) processed liquid stored at Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant contains highly concentrated tritium along with other radioactive particles. The ALPS is said to remove various radioactive particles from the damaged reactors except for tritium. However, the processed water still contains many radioactive particles, and it can be very dangerous to be released into the ocean.

Tokyo Electric Power Company, or TEPCO, released a detailed report on the ALPS processed water last year. In that report, the ALPS water had 1,621,000 becquerels of tritium, 829 becquerels of cesium-137, 433,100 becquerels of strontium-90 (numbers in per litre). Strontium-90 is a beta particle. Significantly, the total beta radiation of 954,300 becquerels per litre were detected in the ALPS processed liquid. This indicates that the water contains many other beta radioactive particles beside strontium. Other harmful radioisotopes found in the ALPS processed liquid include those that have an extremely long half-life. For example, technetium-99 has 214,000 years of half-life while iodine 129 has 1,600,000.

There is no scientific study that has proven the safety of highly concentrated tritium. Some people support government officials’ claim that tritium is safe, however they are doing so without reliable evidence.

Research has shown that Osaka Bay has a unique structure that prevents the water flow from going outside of the bay. Discharging the ALPS water into Osaka Bay would result in trapping the contaminated water and accumulating radioactive isotopes for a long time. Moreover, adjacent Seto Inland Sea might be also affected by the release of the ALPS processed liquid, and thus unique marine ecosystems and fish stocks within Osaka Bay and Seto Inland Sea will be severely affected. Also, long-term radioactive pollution of the ocean can cause spreading radioactive prticles into the land and damage agriculture.

Through contaminated seafood, radioactive particles enter into human body, and internal exposure to radioactive particles due to accumulation can impose a serious health risk. Discharging of the radioactive water into the Osaka Bay would threaten our health, loved one’s life and next generation.

We must not tolerate this lawless act. We will continue our fight until Osaka Mayor Matsui promises the withdrawal of the plan to discharge the radioactive ALPS water from Fukushima Nuclear Power Plant into Osaka Bay. Please support us by signing this petition.

Citizens’ Group against Discharge of Radioactive Water into Osaka Bay
(Osaka-Wan ni Houshanou-Osensui wo Houshutsu Sasenai Kai )