日出町におけるイスラム墓地建設について、支持を表明しよう。We support the construction of a Muslim graveyard in Hiji.

0 人が賛同しました。もう少しで 1,500 人に到達します!

現在、大分県別府市に隣接する日出町において、在日ムスリムのための墓地建設の許可が下りず、社会問題化しています。立命館アジア太平洋大学教授のムハンマド・タヒル・カーン氏が代表を務める宗教法人別府ムスリム協会は、日出町の一画に墓地用の土地を購入しました。日本では火葬するのが主流ですが、イスラム教においては火葬が厳しく禁じられており、遺体は土葬されなければなりません。死者を弔う儀式は、どの地域や宗教においても非常に重要な意味合いを持ちます。しかし九州にはイスラム教徒用の墓地はなく、これまでは同じく土葬文化を持つ近隣のキリスト教会の好意に預かる形で教会内の敷地に埋葬してきました。現在この教会の墓地も満杯になってしまい、いよいよ墓地建設のための土地が必要になり、購入に至りました。

問題は、日出町の条例を全て満たす形で墓地建設に必要な行政上の手続きを終えているにも関わらず、日出町長の最終的な許可が未だ降りていないことです。許可が降りなかった場合は信仰に背く形で死者を弔うという大変な苦悩に苛まれます。墓地建設が許可されれば、在日ムスリムはイスラム教徒として日本社会で生活することができるようになるだけでなく、多文化主義を実践する町として日出町は称賛されるでしょう。

地元住民の反対理由の一つとして挙げられているのは、水質汚染の懸念です。そして、反対住民の一人は「なぜイスラム教徒だけが土葬しなければならないのか」とも述べています。

水質問題については、さきのキリスト教会が定期的に実施している水質検査結果から、土葬による水質汚染の問題はないことが証明されています。教会の人々は、汲み上げた地下水を生活用水として使用しており、過去に健康問題が発生したことはありません。別府ムスリム協会は、数回にわたる地元住民との話し合いの中で、水質検査を定期的に行い、問題が発生した場合は即時埋葬を中止し、補償つきで現状回復を行うことも約束しています。それでもなお、許可が未だに降りていません。

ではなぜ、建設予定地のすぐ近くに立つキリスト教会には許可が下りているにも関わらず、在日ムスリムが墓地を作るとなると、地元住民の間で反対の声が上がるのでしょうか。

人口の減少に歯止めがかからないなか、日本社会が今後持続的に発展していくには、移民を積極的に受け入れ、れっきとした日本社会の一員として包摂し、文化的多様性に基づいた豊かな社会を共に作り上げていくしかありません。在日ムスリムに対して生活様式を多勢に沿わせるような方策は、多文化主義社会の理念に反するものであります。すべての人は、他者の基本的人権や自由を侵害しない限りにおいて、自身が重んじる文化を自由に選択し、実践する権利があります。

本件の問題の本質は、「(日本国籍保持者を含む)在日ムスリムは、イスラム教徒として日本社会で生きていく権利があるのかどうか」、にあります。日出町における墓地建設の許可を求めることに賛同していただける方は、ご署名をお願いいたします。

*署名の結果は、日出町長へ提出する予定です。あらかじめ了承のうえご署名ください。実名での署名がはばかられる場合は、仮名やイニシャルで結構です。

**日出町にお住まいの方・ご出身の方は、住所欄に「日出町」とご記入ください(番地以後は省いていただいて結構です)。地元住民で賛成の方を集計できますので、その旨ご記入をお願いいたします。

***署名後、寄付のページが表示されます。これは私たちがお金を要求しているわけではございません。営利団体である本ウェブサイトによる、ウェブサイトへの寄付のお願いであり、私たちへ寄付金が届くわけではございません。この点をご理解のうえご判断くだされば幸いです。

立命館アジア太平洋大学准教授 児島真爾

同大学教授 ムハンマド・アッバス・タヒル・カーン(宗教法人別府イスラム協会)

(本件は所属大学の意向・方針とは無関係であり、すべての責任は私達個人に帰するものであります)

English:

The construction of a cemetery for Muslims living in Japan has become a social problem in Hiji town which is adjacent to Beppu City, Oita Prefecture, due to the lack of permission to build a burial based cemetery. In Japan, cremation is the most common practice, but in Islam, cremation is strictly prohibited and the body must be buried. The rituals of mourning the dead are very important in all regions and religions. However, there is no Muslim cemetery in Kyushu, and until now, they have been buried in the grounds of a nearby Christian church’s graveyard, which also has the permission for burial. The church's cemetery is now completely full, and it is necessary to have a cemetery for Muslim residents in the Kyushu area.

The Beppu Muslim Association, headed by Dr. Muhammad Tahir Abbas KHAN, a professor at Ritsumeikan Asia Pacific University, has purchased a plot of land in Hiji town for a cemetery. All the administrative procedures required to build the cemetery, in compliance with the city's regulations, have been completed, including acquiring signatures of consent from residents living within a few hundred meters of the proposed site. However, the final approval from the mayor of Hiji town has not been granted yet. The reason seems to be opposition from some of the residents and the town council who lives a few kilometers away from the proposed site. One of the reasons cited by local residents for opposing the plan is water pollution concerns. In addition, one of the opposing residents questioned, "Why only Muslims should be buried differently than Japanese?”

As for the water quality issue, the results of regular water tests conducted in the nearby Christian church’s burial graveyard have proven that water pollution due to burial is not a problem. The people of the church use the same pumped up underground water for domestic use and have not had any health problems in the past. The Beppu Muslim Association has also promised, in several rounds of discussions with local residents that water quality will be tested regularly according to the local’s satisfaction. However, the permit is yet to be granted.

If the permission is not granted, Muslims will have to suffer the agony of mourning their dead in defiance of their faith. If the cemetery is approved, not only will Muslims in Japan would be able to live in Japanese society as Muslims, but the Town of Hiji will be praised as a city that practices multiculturalism.

The only way for Japanese society to sustain itself in the face of population decline is to embrace immigrants and include them as full-fledged members of society, thereby working together to create a richer society based on cultural diversity. It is against the ideals of a multicultural society to force Muslims in Japan to conform to the majority lifestyle. Each and every one of us has the right to freely choose and practice the culture he or she values, provided it does not violate the fundamental human rights and freedoms of others.

The crux of the issue is whether Muslims in Japan (including Japanese citizens) have the right to live in Japanese society as Muslims. If you agree with this, please sign our petition for permission to build a cemetery in Hiji town.

*Please note the petition is planned to be submitted to the Mayor of Hiji. You are free to use a pseudonym.

**You will see four boxes to fill in when signing the petition. The first box is for your Last name, second box for your First name, third for your email address, and the fourth is for your address.

***If you are a Hiji resident, please specifically note in the address "Hiji (no need to specify your street address)" so we can count the number of local support.

****The website will ask for donation after you sign the petition. But please be aware that we are not asking for money, and we will not receive the donation. The donation is partly due to this website run by a for-profit org., and the donation goes to them.

Shinji Kojima, Associate Professor, Ritsumeikan Asia Pacific University

Muhammad Tahir Abbas Khan, Professor, Ritsumeikan Asia Pacific University, Head of Beppu Muslim Association

(This petition has nothing to do with the intentions or policies of the university we work for, and all responsibility lies with us personally.)