0 人が賛同しました。もう少しで 35,000 人に到達します!

この署名は、鹿児島県・奄美大島の瀬戸内町にある集落、西古見(にしこみ)に持ち上がった大型クルーズ船寄港地誘致に反対するために、立ち上げました。

現在、鹿児島県・奄美大島の南側にある瀬戸内町・西古見集落に、5000人以上の乗客を乗せ、週3~5回ほど運行する大型クルーズ船の寄港地を作ろうとしている計画があります。
(2018年1月11日 南海日日日新聞)

西古見集落は、人口30数名ほど。珊瑚の石垣が美しく残り、海に浮かぶ三連立神に夕陽が沈む、静かな集落です。

瀬戸内町の人口は、平成29年12月末で9009人。1週間で町の人口を超える人数が30数名の集落にやってくることになります。

想定されている船:世界最大のクルーズ客船「オアシス・オブ・ザ・シーズ」について
●総トン数:約22万トン 排水量:約10万トン 全長:361.0m 幅:64.9m 高さ:72.0m

旅客定員:5400名(最大6300名) 乗組員:2160名

●カジュアル市場向けの薄利多売型大型客船(中国では¥5000~8000╱泊で販売されています。)

●3月~11月のみ、最初は週1回、後は週3~5回の運行予定です。

●アジアクルーズの多くは、上海⇒九州⇒奄美⇒北京の、3泊4日か4泊5日のコースです。

瀬戸内町が計画している西古見地区への大型クルーズ船誘致について、私たちが反対している具体的な理由は、下記のとおりです。

●説明会の開催は30数名の一集落のみしか行われていません。

西古見集落は、人口30数名ほど。瀬戸内町の人口は平成29年12月末で9009人。1週間に町の人口を超える人数がやってくるこの寄港地誘致計画について、2018年2月8日現在、西古見集落以外の町民に対して、「説明会」は開かれていません。

●要望書提出の各種団体は、臨時総会すらも開いていません。

町は、各種団体から誘致実現に向けた取り組みを求める要望書の提出を受けたと言っていますが、どの団体も会員向けの説明会も無く、臨時総会も開かれず、理事会すらも開かれていない団体もあります。押印の事実は一部役員のみが知っていたことです。

後日、町に一団体から説明会の要望をしても、聞きたい人は各自窓口に来るようにとの回答です。

●西古見集落の「後世に残すべき自然や歴史・文化を守った上で計画を進めて欲しい」という希望は叶うのでしょうか。

町は、 奄美大島各地に日帰りで行けるツアーの開発をはじめ、寄港地周辺でマリンレジャーや飲食を楽しめる施設を整備したい考えを表明しています。

町がいう「利用可能な」後背地には100年以上も手つかずの自然林に希少動植物が生息し、旧日本軍の観測所や兵舎など貴重な戦跡が残っています。

●西古見集落の生活環境は守られるのでしょうか。

長時間のアイドリングにより汚染物質が排出され、集落生活環境の悪化、酸性雨による後背林の荒廃、それに伴うサンゴ礁や稀少動植物への悪影響はまぬがれません。

●奄美大島全体の観光に関わる大問題です。「奄美ブランド」の危機です。

週に1万5000 人以上来島する外国人観光客の滞在に伴う汚水・糞尿処理は、瀬戸内町を含む奄美大島全自治体が行います。

バスツアーが通過する集落・目的の観光地、そこまでの道路環境、マリンレジャーで訪れる集落の自然・生活環境の保全は瀬戸内町を含む奄美大島全自治体が行うのです。

●生業に関わる漁場が一つ失われます。

●その他、懸念される問題が多くあります。

○実際に誘致自治体では密輸、密入国などの問題も起きていて、治安の悪化が懸念されます。

○宿泊及び食事もすべてがパッケージされているため、地元企業の入る余地が少ないです。

○外国人観光客がメインのため、言語の問題をクリアして地元の人間の雇用が生まれるのでしょうか。

○雇用される外国人を含む300~500人が住むエリアと住民のエリアができることにより、今までの集落の営みが変化します。

○単一の国に依存した事業のため、社会情勢の変化による破たんの可能性が高いと思われます。

この場所に、週に1万5000人以上の乗客がやってくる大型クルーズ船の寄港地を作るとなるとさまざまな問題が予想されます。

30数名程の集落に週1万5000人以上の人間が訪れるこの計画は、どう考えても集落及び町のキャパシティを超えています。

現在、奄美大島に訪れる観光客の皆さんは、手つかずの自然とゆったりとした島ならではの時間を目的にいらっしゃっています。

住む人、訪れる人、すべての人々が幸せな時間を過ごせるよう、今一度、西古見集落へのクルーズ船誘致を考え直していただきたいと思っています。

ぜひ、署名をよろしくお願いいたします。

奄美の自然を守る会
代表:田原 敏也
894-1502 大島郡瀬戸内町古仁屋宮前 23-6
TEL:0997-72-1001
FAX:0997-72-1003
e-mail:saveamami@gmail.com

※書面での署名の場合※

書面の場合は、https://goo.gl/FxDdXBよりPDFをダウンロードして必要事項を記載の上、奄美の自然を守る会  代表:田原 敏也 〒894-1502 大島郡瀬戸内町古仁屋宮前 23-6 までご郵送、もしくは手渡しして頂ければ幸いです。

署名は、このchangeか書面、どちらか1回でお願いいたします。

Blog:http://saveamami2018.amamin.jp/

Facebook:https://www.facebook.com/saveamami

Twitter:https://twitter.com/saveamami

In order to preserve the wonderful nature of Amami Oshima and Nishikomi, please help petition against the invasion of large cruise ships carrying over 5000 people!

This petition was launched in order to oppose the invasion of large cruise ships planned to port in the hamlet of Nishikomi in Setouchi Town, Amami Oshima, Kagoshima Prefecture. There are currently plans to build a port for a large cruise ship that will carry more than 5,000 passengers between 3 and 5 times a week to the hamlet of Nishikomi, a part of Setouchi located in southern Amami Oshima in Kagoshima Prefecture.

https://goo.gl/DXMVgv (January 11, 2018 Nankai Daily Newspaper)

The hamlet of Nishikomi has a population of approximately 30 people. The coral stone walls remain beautiful in the place where "three gods watch-over from the sea creating a quiet serenity." The population of Setouchi Town was 9009 as of December, 2017. The number of people expected to arrive on the cruise ships in one week exceed the entire town's population and grossly exceed that of a settlement of only 30. The cruise ship anticipated to port is the "Oasis of the Seas," the world's largest cruise ship to date.

●Gross tonnage: Approximately 220 thousand tons Discharge volume: Approximately 100 thousand tons Total length: 361.0 m Width: 64.9 m Height: 72.0 m Passengers Capacity: 5400 (Maximum 6300) Crew: 2160

●The large passenger cruise liner is geared toward the casual market (It is sold at ¥ 5000 ~ 8000 per night.)

● It is initially scheduled to operate once from March through November only, then increase to 3 to 5 times a week later.

● The main course in Asia consists of 4 nights and 5 days with the route being Shanghai ⇒ Kyushu ⇒ Amami ⇒ Beijing. The specific reasons we are opposed to attracting this large cruise ship to Nishigaemi, planned by Setochi Town are as follows.

●The briefing was only for one hamlet of 30 people. Nishigaemi has a population of approximately 30 people. The population of Setochi was 9,009 as of December, 2017. As of February 8, 2018, any "briefing" for a plan expecting tourists in numbers over the entire population has not held except in Nishikomi.

●The various organizations submitting these requests have not even held an open meeting. The town states that they received submission of requests from the various organizations, but none of the organizations have held any briefings, open meetings, or any kind of board meeting. The only evidence of written requests was known by only a small number of officials. Even when we requested a briefing from these groups at a later date, they instructed those of us who had questions to inquire individually.

●Will the hope of Nishikomi "To continue this plan after preserving the nature, history and culture" be possible? The town expresses the idea of ​developing day tours to various parts of Amami Oshima and wants to develop facilities to enjoy marine leisure as well as food and drink around the port. In the "available" hinterland of the town, rare fauna and flora inhabit the natural forests which have been unspoiled for hundreds of years. This area is home to historical landmarks such as observation stations and barracks of the former Japanese army which still remain.

●Can the protection of the environment in Nishikomi truely be ensured? Long idling from these cruise ships will cause pollutants to be discharged deteriorating the environment and ruin the forests due to acid rain. Additionally this will cause adverse effects and may even eliminate the coral reefs as well as the rare fauna and flora that live within.

●The danger of the "Amami brand" and The greatest problem facing tourism in Amami as a whole. The sewage that will accompany these foreign visitors, over 15,000 people per week, will be carried out by all municipalities of Amami Oshima including the Town of Setouchi. Conservation of the village through which the bus tour passes, the road environment to that point, the preservation of the natural and living environment of the village will be done by all the municipalities of Amami Oshima including Setouchi.

● The fishing industry will surely be lost.

● There are many other concerns.

○In these municipalities, issues such as smuggling and illegal immigration are occurring, causing concerns about the deterioration of security.

○Since accommodations and meals are all packaged in these cruises, there is little room for local companies to enter.

○ With the majority of the tourists being foreigners, will local employment be able to overcome all the problems that will arise from language barriers?

○ The construction of an area where an anticipated 300 to 500 will live counting the foreigners that will be employed as well as the local residents, the economy and the environment of the area will change.

○ As the economy of these businesses are reliant on a single country, any changes in social condition could very likely bankrupt the entire community. When a port is made for a large cruise ship that anticipates 15,000 passengers per week to this location, it can be assumed that numerous problems will occur. More than 15,000 people a week are scheduled to visit a village of 30 people. No matter you slice it, this plan is beyond the capacity of this hamlet or even this town. Today, tourists visiting Amami Oshima are looking for the unique experience of unspoiled nature and relaxed islands. We would encourage people to rethink the attraction of cruise ships to the Nishikomi village once again so that people who live there, the visitors, and all the people can have a happy time. Please sign our petition. Thank you. Amami Nature Conservation Association

Representative: Toshiya Tahara 23 - 6 Koniy Miyamae, Setouchi, Oshima-gun, Kagoshima 8941502

TEL: 81-997-72-1001 FAX: 81-997-72-1003 e-mail: saveamami@gmail.com

For written signatures, please download the PDF from https://goo.gl/FxDdXB and complete the required fields and submit to Amami Nature Conservation Association. Representative: Toshiya Tahara 23-6 Koiniya Miyamae, Setouchi, Oshima-gun, Kagoshima 8941502 We would be pleased if you could mail or hand it to us. Please sign only once, either on this web-page or in writing.

今日:奄美の自然を守る会さんがあなたを信じています

奄美の自然を守る会さんは「奄美大島・西古見集落の素晴らしい自然を残すため、約5000人を乗せた大型クルーズ船の寄港地誘致をやめてもらいたい!」キャンペーンにあなたの手伝いも必要としています!奄美の自然を守る会さんと26,982人の賛同者と一緒うに賛同しましょう。