0 人が賛同しました。もう少しで 1,500 人に到達します!

(English version will begins from the middle part on this page.)(英訳版は後半部にあります。)

私がこの署名活動により実現したいことは

・休学を希望する学生に対する高額な「施設設備費」の請求の廃止に伴う、安価な「在籍料」の新設

・休学費用の減額

の2点です。

中央大学経済学部に所属する私は、2018年4月より台湾の高雄にてワーキングホリデーおよびボランティア活動を行うため、一年間休学をする予定です。しかし休学をするためには、約19万円(188,900円)もの大金を「施設設備費」として大学に払わなければなりません。

休学中の学生は、授業や実験・実習を受けることはなく、施設設備を使うことはほとんどありません。しかしながら一年間休学する経済学部の学生は、約19万円もの大金を「施設設備費」のために払わなければなりません。施設を使わないのに、「施設設備費」を払う必要はどこにあるのでしょうか。

ところで、都内の有名私立大学「MARCH」と称される明治・青山学院・立教・中央・法政大学は、一年間休学する際にいくら必要だと思いますか?そして、その中で費用が一番高い大学はどこの大学だと思いますか?

以下、まとめましたのでご確認ください。

・明治大学 「休学在籍料」16万円

・青山学院大学 「在籍基本料」6万円

・立教大学 「在籍料」12万円

・中央大学(学部によって異なります)

文、商、法、経済学部:「施設設備費」188,900円

総合政策学部:「施設設備費」237,100円

理工学部:「施設設備費」267,700円

・法政大学 「休学在籍料」10万円

(以下のサイトに各有名私立大学の「休学費用」が掲載されています。併せてご確認ください。)

そう、中央大学です。その額、青山学院大学の3倍以上です。

それでは、この費用は休学する学生に対して正当な金額なのでしょうか。そして、中央大学以外の大学が「在籍料」を要求する中、中央大学だけが「施設設備費」を要求しています。休学するのですから「在籍料」だけで良いはずなのに、中央大学は「施設設備費」を払えと命じます。

現在の中央大学の休学費用の制度は、学生の選択肢や可能性を、経済的な理由で剥奪しています。意欲ある学生が、この高額な「施設設備費」のために休学を断念してしまう状況は学生・大学にとってもマイナスでしかありません。

そこで私は

中央大学、

中央大学経済学部、

中央大学 学長 福原紀彦氏、

総長 酒井正三郎氏、

理事長 大村雅彦氏、

および中央大学 経済学部長 篠原正博氏

に対して

・休学費用の減額

を求めます。

残念ながら、私は約19万円という高額かつ理不尽な「施設設備費」を払って台湾へ行くこととなるでしょう。しかし、今回の署名を通じて休学の際に必要となる費用が「施設設備費」としてではなく「在籍料」へと変わり、休学費用が減額され、休学しやすい環境が整備されることを望みます。

この署名活動は私のために行うのではありません。次の「休学希望者」のために、よりよい環境を整備するために行われます。署名なんて無駄だと思う人もいるかもしれません。しかし、行動しなければ何も変わりません。声を上げることで、何かが変わるかもしれません。私は、そこにわずかな希望を持ち、署名活動を始めようと決意いたしました。

私の思いに賛同してくださる方は、ご署名のほどよろしくお願いいたします。

須郷利貴

English version:英訳版

“Signature-collecting campaign”

“I propose an absence fee reduction to Chuo University.”

~Should I pay about 1900,000 yen ($1,744) to Chuo University as a "facility cost"?

I would like this to be renamed to “absence expenses”.~

What I‘d like to achieve with this Signature-collecting campaign is:

•To abolish "facility cost" fee for the students who want to be absent, and instead introduce the "absence expenses" fee.

•To reduce the "absence expenses" as much as possible.

I belong to the Faculty of Economics at Chuo University and I’m planning to be absent from University until March next year in order to go to a working holiday and volunteer activities in Kaohsiung, Taiwan. However, in order to be absent, I have to pay as much as about 190,000 yen (188,900 yen, $1,730) as a "facility cost" to Chuo University.

Absent students don't attend classes, experiments and practical training. And they don’t use the facilities like the other students. However, absent students majoring in Economics at Chuo University must pay about 190,000 yen (188,900 yen, $1,730) for the "facility costs". I think there is no need to pay any "facility costs" as they don’t use the said fascilities.

By the way, can you guess how much is the “absence fee” among famous private universities (Meiji, Aoyama, Rikkyo, Chuo, Hosei) in Tokyo? Can you guess which University is “worst” (as in most expensive) University? I made a list of prices below, please check it.

· Meiji University "Registration for leave of absence" 160,000 yen ($1,465)

· Aoyama Gakuin University "basic enrollement fee " 60,000 yen ($549)

· Rikkyo University "Registration fee" 120,000 yen($1,099)

· Chuo University (it depends on facility) Literature, Commerce, Law, Economics: "facility costs" 188,900 yen ($1,730)

Faculty of Policy Management: "facility cost" 237,100 yen ($2,171)

Department of Science and engineering: "facility cost" 267,700 yen ($2,452)

· Hosei University "Registration for leave of absence" 100,000 yen ($916)

(The "absence expenses" of each well-known private university are posted on the following site. (Sorry! Japanese version only.) https://conpath.net/columns/comparison-university-absent-cost/

Yes, the answer is Chuo University. That amount is more than three times that of Aoyama Gakuin University.

So then, is this fee legitimate for the students who are going to be absent? And while Universities, other than Chuo University, do request "enrollment fee", only Chuo University requests "facility costs" fee. Do you think that absent students shouldn't pay for "fasclity costs"? Well, Chuo University doesn't think so, as their view is that “You must pay facility costs even if you are absent!”.

At present Chuo University's leave of absence fee system deprives students of opportunities and possibilities for economic reasons. This situation regarding the expensive "facility cost" discourages the students from participating in other useful activities. It is not good for students, not for the University.

So, I’d like

Chuo University,

Chuo University Economics Department,

President Dr. Tadahiko Fukuhara,

President Dr. Shozaburo Sakai,

Chief Executive Regent Dr. Masahiko Omura,

Dean Faculty of Economics Dr. Masahiro Shinohara

•To abolish "facility costs" for the students who want to be absent, and instead set an "enrollment fee" for the said students

•To reduce “absence expenses”.

Unfortunately, I will go to Taiwan only after paying about 190,000 yen (188,900 yen, $1,730) for a very expensive "facility cost". However, I am hoping that this Signature-collecting campaign will help make a new system. I DO hope this campaign will help introduce the "enrollment fee" instead of "facility expenses". I DO hope the absence fee will also be reduced with this campaign. I DO hope to create a nice environment (a low absence fee) for the other absent students with this campaign.

This petition is not for me but for the students who will be absent from Chuo University in the future. Some people think that this campaign is useless. However, if we do not act, nothing will change. Something may change by raising our voices. That is why I decided to take action while and hope for this change. Those who agree with mr, please sign the petition and share this post.

Thank you.

Toshiki Sugo (Lee)

今日:利貴さんがあなたを信じています

須郷 利貴さんは「中央大学: 中央大学 休学費用減額 〜大学を一年間「休学」するのに「施設設備費」を約19万円も払う必要はありますか?〜 I propose an absence fee reduction.」キャンペーンにあなたの手伝いも必要としています!利貴さんと1,169人の賛同者と一緒うに賛同しましょう。