ช่วยช้างไทยไม่ให้อดตาย จากสถานการณ์โควิด-19

มีผู้สนับสนุน 0 คน ขออีกให้ถึง 75,000 คน!

[English below]

ช้างกว่าพันเชือกในไทยเสี่ยงอดตาย หลังจากที่ปางช้างทั่วประเทศต้องปิดตัวลง จากวิกฤตการณ์ระบาดของโควิด-19

เมื่อไม่มีนักท่องเที่ยว ก็ไม่มีเงินที่นำมาจ่ายเป็นค่าอาหารของช้าง - ที่ยิ่งแย่ก็คือสถานการณ์ไฟป่าในภาคเหนือยังทำลายแหล่งอาหารตามธรรมชาติของช้าง

เมื่อควาญช้างหลายคนตกงาน เลยต้องพาช้างเดินทางกลับบ้านเกิด ซึ่งก็ไม่รู้ว่าจะมีสภาพความเป็นอยู่อย่างไร สถานที่จะเอื้อกับการเลี้ยงสัตว์ใหญ่อย่างช้างหรือไม่ และยังมีความเป็นไปได้ที่ช้างเหล่านี้จะถูกใช้ในธุรกิจค้าไม้เถื่อน ถูกพามาเดินขอเงินตามถนน หรือถูกขายต่อให้สวนสัตว์ ซึ่งทางเลือกเหล่านี้ไม่มีทางไหนที่ดีต่อช้างเลย

เราขอเรียกร้องให้รัฐบาลไทยจัดงบสนับสนุนและหาที่ทางให้ช้างเหล่านี้อาศัยอย่างเร่งด่วน ไม่เช่นนั้น จะส่งผลกระทบต่อชื่อเสียงประเทศ และการท่องเที่ยวอย่างหลีกเลี่ยงไม่ได้

ประคอง 3,000 ชีวิตสัตว์ให้อยู่รอดจากวิกฤติโควิด-19 - สำนักข่าวไทย

-------

More than 1000 elephants in Thailand are facing the very real danger of starvation following the closure of dozens of elephant camps throughout the country as a result of COVID-19.

Since the tourist dollars stopped, there is no money to feed the elephants – a situation that has been exacerbated by recent fires which have destroyed much of the forest habitat that provides the food needed to take care of these elephants.

Many elephant carers (‘mahouts’) have been dismissed from the camps and are walking many miles, taking their elephants back to their home villages. The future ahead for them all is bleak and unknown as the villages cannot sustain these large beasts either.

Now the real fear is that they may be employed back into the (illegal) logging industry or reduced to begging on the streets. Alternatively they may be sold to zoos. None of these options are a palatable future for the elephants.

This is a looming CRISIS OF IMMENSE PROPORTIONS in Thailand.

We respectfully request the Government of Thailand to immediately step in with financial support to help feed and house the elephants and avoid this life-threatening and catastrophic future scenario. We believe that if no action is taken, Thailand’s booming tourism industry, which has been decades in the making, will suffer greatly.