ÇEKEREK IRMAĞI’NDA KATLİAMA SON VERİN

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 2.500.

Tokat’ın Zile ilçesi ve Yozgat Çekerek İlçelerinin sınırlarından geçen Çekerek Irmağı'nda 2015 yılında 3 adet Hes projesi planlanmıştı. Bölge halkının yaptığı eylemler ve yasal davalar neticesinde. Proje revizyon edileceğini yüklenici firma Reis Grup açıklama yapmıştı. Daha sonraki proje yayınlamasın da 3 adet olan HES proje sayısını 8'e çıkardığını ve bunun için ÇED sürecini başlatmışlardı. ÇED toplantıları yapılmamasına rağmen ÇED olumlu raporunda toplantıların yapıldığını belirtilmiş. Hatta toplantı yapıldığına dair bölgede alakası olmayan kişilerin resimleri paylaşılmıştır.

8 adet HES projesi için bölge halkı yasal süreç içerisinde dava açmış olup davalar devam etmektedir. Ayrıca KHK ile bölge halkının tarlaları kamulaştırılmış bölge halkı yasal süre içerisinde tarla sahipleri gerekli itirazları yapması rağmen. Yüklenici firma Reis Grup bölgede talana başlamış olup tarla ve ırmak yatağını değiştirme çalışmalarında bulunmaktadır. Hukuk süreci devam ederken usulsüzce bölgede doğa katliamı yapmaktadır. Bölge halkının kendi tarlalarına TSK tarafında kendi öz tapulu arsasına sahip çıktığı için kışkırtıcı ve tehditkar tavır göstermişlerdir. Asker ve Polis tarafından köylüler taciz edilmekte ve alenen tehdit edilmektedir. Özellikle yöre Muhtarlar ve Yöre dernek başkanları sık sık taciz edilmektedir.

Çekerek Irmağı bölgesinde 116 köy var. HES yapımına başlanan ırmak üzerinde ise yaklaşık 40 köy ve yaklaşık 30 bin dönüm birinci sınıf tarım arazisi yer alıyor. Bu köylerin tek geçim kaynağı ise yaptıkları pancar ekimi yaklaşık on binin üzerinde çiftçinin yaşadığı bölgede HES’lerin tamamlanması durumunda köylüler göç etmek zorunda kalacak.Zile ilçesindeki 60-880 köy de projeden etkilenecek. Köyler HES nedeniyle susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya Tarım arazilerinin dışında buradaki köylerin içme suları sondajlarla bu derelerden sağlanıyor. HES projesi yapılmaya devam ederse bu köylülerin tamamen buralardan göçmesi gerekiyor. Köylüler tek geçim kaynakları olan tarım elden gittiği taktirde büyük şehirlere göçmek zorunda kalırlar yada Orada işcilik yaparlar.

Şantiyenin kurulması ve çalışmaların başlamısı üzerine günlük kullanım sularını Çekerek Irmağında sağladıkları için şuan 5 köyün evlerinde su kullanımı sağlanamamaktadır.

Ayrıca bölgede HES inşaatı alanında Roma dönemine ait eserlere rastlandı! Bu kalıntılar Hitit dönemine ait Maşat Höyük ve Roma dönemine ait bir kale ile amfi tiyatro bulunuyor. Link: http://www.tokattan.com/tokat/uzmandan-defineciler-yagmalamadan-uyarisi-h1363.html

Çekerek Irmak yöre için önemli bir turizm geliri yer almaktadır. Özellikle kazankaya ve zukko kanyonları ülkemizde ender turizm kaynaklarından bir kaçı olduğunu önemle belirtmek isterim. Yıllık yurtiçi ve yurt dışı olarak sayısız turist kitlesi ağırlamaktadır. Özellikle yöre halkı yazın tüm tatil planlarını kendi bölgelerinde tatillerini geçirmektedir.

Son olarak özellikle bu HES projeleri bölgeyi cansızlaştırma ve ölü bir bölge haline sevk etmektedir. Bu doğa katliamınını biran önce sonlandırılmasını temenni etmekteyiz.

Bugün Çekerek Irmaği imzanı bekliyor!

Çekerek Irmaği Özgür Akacak bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «ÇEKEREK IRMAĞI’NDA KATLİAMA SON VERİN». Çekerek Irmaği ve imza atan diğer 1.635 kişiye katıl.