Petition Closed

Omogućite korisnicima pravo na e-čitanje i ozakonite posudbu e-knjiga u knjižnicama!

Upravo u vrijeme kada bi napredak tehnologije trebao proširiti pristup bogatstvu ljudskoga znanja, knjižnicama se priječi kupnja i posudba e-knjiga. Time je gotovo stotinu milijuna korisnika u Europi zakinuto u mogućnosti slobodnog pristupa ljudskom znanju. Također, takvo stanje postavlja važna pitanja o demokraciji, učenju i istraživanju, kao i učinkovitom uključivanju svih građana u društvo znanja.

Stoga 65.000 knjižnica i njihovih stotinu milijuna korisnika pozivaju Europsku uniju da donese jasan zakon o autorskom i srodnim pravima koji će omogućiti knjižnicama ispunjavanje njihove trajne misije da i u 21. stoljeću svim građanima Europske unije pruže pristup bogatstvu ljudskoga znanja u prostoru knjižnice, izvan njega, ili online.

Izrijekom tražimo da:

- za naše korisnike nabavljamo najnovije e-knjige, kao što nabavljamo tiskane;

- kupujemo e-knjige po pravičnim cijenama i pod razumnim uvjetima;

- svi građani – a ne samo oni koji to sebi mogu priuštiti – imaju koristi od slobodnog pristupa e-knjigama u knjižnicama;

- autori prime pravičnu naknadu za posudbu e-knjiga.

Treba nam europski zakonski okvir za autorsko i srodna prava koji odgovara svrsi i omogućuje knjižnicama kupnju i posudbu e-knjiga.

Stoga pozivamo Europsku komisiju da izradi jasan zakonski okvir za autorsko i srodna prava koji bi omogućio knjižnicama da nabavljaju i korisnicima posuđuju e-knjige uz odgovarajuću naknadu autorima i drugim nositeljima prava, kao što čine s tiskanim knjigama, kako bi i dalje mogle pružati svoje usluge na dobrobit svih europskih građana.

Pozivamo stoga sve vlade europskih država da omoguće slobodan pristup informacijama svim građanima i zajamče pravo na e-čitanje putem knjižnica.

POZIVAMO SVE EUROPSKE GRAĐANE da se založe za obranu tog prava!

EBLIDA - European Bureau of Library, Information and Documentation Associations started this pledge with a single signature, and now has 22,011 supporters. Start a petition today to change something you care about.

Stand with EBLIDA - European Bureau of Library, Information and Documentation Associations

EBLIDA - European Bureau of Library, Information and Documentation Associations needs your help with “Za pravo na e-čitanje”. Join EBLIDA - European Bureau of Library, Information and Documentation Associations and 22,010 supporters today.