Yenişehir'de Kimyasal Çöplük İstemiyoruz!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

YENİŞEHİR OVASI MARMARA'NIN ÇÖPLÜĞÜ OLMASIN

Bursa Yenişehir ilçesine 11 km mesafede Kirazlıyayla (köy) mahallemizde Meyra Mühendislik Proje Ve Madencilik San. Ve Tic. A.Ş. tarafından yapılmak istenen Kurşun, Çinko, Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajının bölgemiz üzerinde yıkıcı etkileri olacağını görüyoruz. 345 hektarlık ruhsat alanına sahip işletme İznik Gölü Uzun Mesafe Koruma bandında yer almaktadır. Söz konusu işletmede sadece Kirazlıyayla maden bölgesinden değil, Kütahya, Balikesir ve Çanakkale illerinden de cevher getirilecek ve işlenecektir.

Günde 1000 ton, yılda 300.000 ton cevher işlenecek, her gün 894 ton zehirli balçık topraklarımıza gömülecektir. Bu tesis 15-20 yıl faaliyet gösterecektir.
Biz Yenişehir de kimyasal çöplük istemiyoruz.

TARIM ALANLARIMIZ, YER ALTI VE YER ÜSTÜ SULARIMIZ TEHLİKEDE

Proje alanı içerisinde bulunan tarım alanlarımız yok edilecek, binlerce ağacımız kesilecektir. Firmanın aldığı ÇED Olumlu Belgesinde akarsularımız, yer altı sularımız yok sayılmaktadır. Atık Barajının heyelan bölgesinde inşa edileceği kendi belgeleriyle sabit olup tüm ovayı tehdit etmektedir.

Kirazlıyayla Proje Alanı kuzey Anadolu Fay Hattının güney kolu olan İznik Mekece Fay Hattına 3.85 km. mesafede, 1. Derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Birleşmiş Milletler Çevre Programına göre son 30 yılda sadece deprem nedeniyle onlarca atık maden barajı kazası yaşandı. Kirazlıyayla’da yaşanacak bu tip bir kaza köyün konumu itibariyle hem İznik Gölü havzasını hem de Yenişehir ovasını tehdit etmektedir.

Bu madenleri çıkarma pahasına derelerimiz, topraklarımız kirlenmesin, tarım arazilerimiz yok olmasın, ağaçlarımız kesilmesin.

Marmara’nın, Bursa’nın  en verimli ovalarından Yenişehir ovası Marmara’nın çöplüğü olmasın.

BU PROJENİN YENİŞEHİR’E FAYDASI NE?

Yenişehir maden veya sanayii şehri değil tarım kentidir. Yüzyıllardır toplumları besleyen verimli ovamızın ürünleri bu gün de Türkiye’nin dört bir yanında insanlarımızın sofralarında yerini almaktadır. Pek çok ihracat kaleminin üretimiyle ülkemize döviz girdisi sağlamaktadır.

Bizler ‘YENİŞEHİR ÇEVRE PLATFORMU’ (YEÇEP) olarak Yenişehir’de kamu yararına denerek kamu zararına dönüşen bu tür projelerin karşısındayız ve karşısında olmaya devam edeceğiz.

Halka rağmen hiçbir şey yapamazsınız.

Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak anayasal hakkımızdır.

Yenişehir ovası ve İznik Gölü havzasına geri döndürülemeyecek zararlar oluşturabilecek bu tesisin yapılmaması için başlattığımız “YENİŞEHİR’DE KİMYASAL ÇÖPLÜK İSTEMİYORUZ!” Kampanyasını imzalamanızı istiyor, daha çok kişiye ulaştırılması için desteklerinizi bekliyoruz.

Daha fazla bilgi için sosyal medya hesaplarımızı takip edin;

facebook.com/yenisehircevreplatformu/

instagram.com/yenisehircevreplatformu/