Yaz saatine değil kış saatine evet!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 300.000.

Bilindiği gibi Türkiye'de yaz-kış saati kaldırıldı. Yerine bütün yıl boyunca sürecek yaz saati uygulamasına geçildi. 1978 yılından itibaren (Bu yıldan önce sadece kış saati geçerliydi.) yaz-kış saati uygulaması yürürlükteydi. Yaz saati Türkiye'nin en doğusundan geçen 45 Doğu Meridyenine, kış saati Kocaeli'nden geçen 30 Doğu Meridyenine göre belirlenmekteydi. Ancak bu uygulamaya son verilerek sadece 45 Doğu Meridyeninin saat dilimi kullanılmaya başlandı.

Şu anda Riyad, Bağdat, Moskova, Kuveyt'le aynı zaman  dilimindeyiz (Eş Güdümlü Evrensel Zaman-UTC +3). Yani onlarla birlikte 45 Doğu Meridyeninin saat dilimindeyiz. Kudüs, Şam, Beyrut, Amman, Kahire, Atina, Bükreş ise 30 Doğu Meridyeninin zaman dilimindeler (UTC +2). (İsrail, Suriye, Lübnan ve Ürdün'den 30 meridyeni geçmemektedir.) Bu yıla kadar kış saatinde İngiltere ile 2 saat fark varken bu yıldan itibaren kış saatinin uygulandığı zamanlarda bu fark 3 saat olacaktır.

Türkiye'de saat diliminin Kocaeli'nden geçen 30 meridyenine göre sabitlenmesi gerekir. Nüfusun çok büyük çoğunluğu 45 değil 30 meridyenine yakın bir yerde yaşamaktadır. (İstanbul, Denizli'den 29, Aydın, Muğla, Balıkesir'den 28, İzmir'den 27, Antalya'dan 31, Ankara, Konya'dan 33 meridyenleri geçer.) Üstelik 45 meridyeni Türkiye toprağından bile geçmemektedir. En yakın 44 meridyeninin geçtiği Iğdır il merkezidir. Peki, 45 meridyene göre saatleri sabitlemenin sakıncaları nelerdir?

Türkiye'nin en doğusu ile en batısı arasındaki saat farkı 76 dakikadır. Yani Güneş en doğuda doğduktan 76 dakika sonra en batıda doğar. Aynı fark Güneş'in batışında da geçerlidir. Güneş 21 Aralık'ta Edirne, Çanakkale ve İzmir'de 8.30'da, İstanbul'da 8.20'de doğacaktır. Türkiye'nin batısında yer alan tüm kentler için geçerlidir bu durum. Sabah saatlerinde mesaiye başlayan öğrenci, işçi, memur ve çalışanların Güneş doğmadan bir, iki hatta üç saat önceden evden çıkmalarının oluşturacağı zorluklar ve sakıncalar büyük olacaktır.

Yaz saatinden, özellikle kış mevsiminde Türkiye'nin orta ve batı kesimindeki illerde akşam güneşin geç batması nedeniyle enerji tasarrufu yapılması beklenmektedir. Ancak bu illerde sabah Güneş'in geç doğmasından dolayı bu beklenti gerçekleşmeyecektir. Bunun yanında normalde akşam ona çeyrek kala başlayan bir Şampiyonlar Ligi maçı on bire çeyrek kala başlayacaktır. Ve gece yarısından sonra bitecektir. Buna benzer birçok zorluk...

Türkiye'de yaz-kış saatinin kaldırılarak tek bir saat dilimine geçilmesi olumlu bir durumdur. Ancak bu saat diliminin, nüfusun büyük bir bölümünün yakınında yaşadığı 30 meridyenine (kış saatine) göre belirlenmesi gerekir.

Bugün AHMET UTKU imzanı bekliyor!

AHMET UTKU ÖZENSOY bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Yaz saatine değil kış saatine evet!». AHMET UTKU ve imza atan diğer 206.706 kişiye katıl.