Yanan orman alanlarının ivedi yeniden ağaçlandırılması için katkı verin.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.500.

Ormanlarımızın yanması, yeşil alanlarımızın her geçen gün azalması bizi üzüyor ve düşündürüyor.( Her yıl Kilis ilimizin alanı büyüklüğünde orman kaybımız olduğu saptanmıştır.) Bu yalnızca yurdumuzun insanının geleceğini değil, tüm dünya insanlarının geleceğini de olumsuz yönde etkileyen bir sorundur. Hem küresel ısınmayı, hem de iklim değişikliğini tetikleyen ve Dünyamızı felakete sürükleyen bu yangınlar, uzun soluklu bir eğitimle önlenebilir. Ama eğitimden daha önce, yeşil alanların oluşturulması için mutlaka bir yerden başlamak gerekiyor.

Bir orman alanında yalnızca ağaçlar değil, fidanı, otu, toprağı, böceği, kuşları, yaban hayvanları da bulunmakta olup, tüm bu varlıkların oluşması için ise, 20-200 yıl geçmesi gerektiğini bilmek eğitimle mümkündür.

Orman alanların yok olması, daha çok insan kaynaklıdır.( %94 İnsan kaynaklı, %6 doğal nedenlerle.) Ne yazık ki insanlar, kasıt, dikkatsizlik ve bilgisizlikle yaşamsal değer taşıyan bu alanların her geçen gün azalmasına neden olmaktalar.

Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü liderliğinde Google ve Birleşmiş Milletler Küresel çevre  Programı ve kırktan fazla ortağın bulunduğu bir kuruluş, uydu verileri ve diğer bilgilerle derlenen küresel orman takip ve uyarı sistemi kapsamında; Ocak 2000-Aralık 2012 tarihlerine ilişkin bir rapor yayınladı. Bu raporda; Türkiye'de net orman kaybının 164.222 hektar miktarında olduğu saptanmıştır. ( Bir hektar=10.000 metrekare.)

Devletimizin olanakları kısa sürede ormanların imar ve ihyasını gidermeye elverişli olmadığı gibi, insanların bilinçlenerek bilgilendirilmeleri de olanaklı olmadığına göre, tez elden bir çözüm üretmek gerekmektedir.

Tam da olağanüstü hal yasasının yürürlükte olduğu bu günlerde,hükümetimiz ivedi olarak kanun hükmünde kararname çıkararak, menkul- gayrimenkul (taşınır-taşınmaz mal ) alan herkesten, yanan orman alanlarının ağaçlandırma çalışmalarında kullanılmak üzere, malın  değerine göre belirlenecek bir miktar fidan bedelini, satın alma  işlemleri sırasında bireylerden alarak anında Orman Genel müdürlüğünün hesabına aktarması yoluyla, bu kayıpların giderilmesine kaynak bulabilecektır. (Örneğin: yüz bin liralık bir konut için on fidan bedeli 10x10.- TL.=100.- TL.) Bu bedel her 50 bin liralık değer artışıyla orantılı 5 er fidan bedeli eklenerek hesaplanabilir. Böylece hem kaynak yaratılır, hem de çevre bilinci oluşturulmuş olur. Bu  yöntem motorlu taşıtların alımında da uygulanabillir.  Çünkü; çoğu sürücünün sigara izmariti ve cam şişeleri arabalarından dışarı fırlatarak  orman yangını çıkmasına neden oldukları da bilinen bir gerçektir.

Sizler bu dilekçeyi destekleyip imzaladığınız takdirde; ormanlarımıza ne kadar değer değer verdiğinizi gösterecek ve yetkili makamlarımızın bu konuda kaynak bulup, ivedi  sorunu gidermelerine  yardımcı olabileceksiniz. Ağlamak bir şey değiştirmiyor, çocuklarınızın, torunlarınızın, insanlığın ve tüm canlıların geleceği için, çok geç olmadan, lütfen elele verip birlikte çözüm üretelim.

Saygıları ve kaygılarımla,

Nuran Kiper Oğulbulan

Bugün nuran imzanı bekliyor!

nuran kiper bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Yanan orman alanlarının ivedi yeniden ağaçlandırılması için katkı verin». nuran ve imza atan diğer 1.272 kişiye katıl.