Yaban Hayvanlarının Ticari Kullanımları Engellensin

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 25.000.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı'na;

Av ve Yaban Hayvanı bulundurma belgesi verilen çeşitli işletmelerin, kamu vicdanını derinden yaralayan uygulamalar içinde olduklarını görüyoruz.

Bazı restoran, kafe, eğlence merkezi olarak hizmet veren yerler; yaban hayvanlarını ve hatta ülkemizde bulunmayan vahşi türleri kendilerine uygun olmayan yaşam alanlarında hapsetmekte ve maddi kazanç sağlayarak insanların bu canlılarla fotoğraf çektirip oynamalarına müsaade etmektedirler.

Örneğin:

• Bir işletme ayı yavrusu sevdirmek için çekiliş düzenliyor,
  • Bir başkası neden uçamadıkları açıklanamayan göçmen kuşları yemek manzarası olarak kullanıyor,
  • Bir merkez aslan ve kaplan yavrularını çocukların ellerinde neredeyse oyuncak olarak kullandırıyor,
  • Bir eğlence merkezinde aslanlar kafe içerisinde özel bölmede tutuluyor.
  • Hayvanat bahçelerinin en modern tasarlanmış olanlarının dahi yaşadığımız yüzyılda acımasız ve yaşam hakkına saygısızlık olduğu gerçeği apaçık ortadadır.

Hal böyleyken, hayvanat bahçelerinin sahip oldukları varsayılan denetimlerden bile uzak olan, hayvanlar için hiçbir şekilde sağlıklı bir barınma ortamı sağlayamayan kafeler, eğlence yerleri ve restoranlar gibi mekanlarda nasıl yaban hayvanlarının barındırılmasının mümkün olabildiğini anlamakta zorlanıyoruz.

Bilinçli örnekler çoğalmalı
Geçtiğimiz yıllarda annesiz kalan bir ayı yavrusu, kendisine en iyi şekilde bakmasına karşın sahiplenen kişiden alınmış ve rehabilitasyon merkezine konulmuştu. Böyle bilinçli örneklerin çoğalması ve ticari amaçlı bu işletmelerin yaban hayvanı barındırmasının yasaklanması en büyük temennimiz.

Çocuklarımıza ne öğrettiğimize dikkat edelim
Çocuklarımızın tüm canlıların yaşam hakkına saygı duymayı öğrenmeleri için tutsak aslanları sevmeye ya da uçamayan ve rehabilite edilmeyen kıymetli göçmen kuşlara yiyecek atmaya değil, domestik bir tür ile birlikte büyümeye, barınakları ziyaret etmeye ve bu konuda önce ailelerinden, sonra devletimizden alacakları bilgiye, olanaklara ihtiyaçları vardır.

Şu an gelinen nokta, geleceğimizin teminatı çocuklarımıza; başka canlıları istediğimiz gibi annelerinden ayırabileceğimiz, onların özgürlüklerini dilediğimizce kısıtlayabileceğimiz, ve tüm bu çirkinliği de para kazanmak uğruna yapabileceğimizi öğretmekten başka bir şeye zemin hazırlamayacaktır.

Milletimizin sahip olduğu duyarlılık, yardımseverlik gibi yüce özelliklerin korunması, çocuklarımızın da aynı değerlere sahip olmalarıyla mümkündür.

Bizim sesimiz sizsiniz. Bireysel olarak bu şekilde kanundan farklı ve amacı dışında faydalanan kimselere uyarılarımız ve ricalarımız herhangi bir fayda sağlayamaz.

Sözkonusu uygulamalara izin veren yasa veya yasaların amaçları dışında, yukarıda bahsettiğimiz gibi kazanç uğruna bir can sömürüsü şeklinde kullanımlarının durdurulması, bu yasalarda yapılacak değişiklikler veya ek maddeler ile mümkün olacaktır.

Bu değişikliklerin ivedilikle yapılmasını istiyor ve yüce devletimizin vicdanlarımızda daha fazla yara açılmasına müsaade etmeyeceğine yürekten inanıyoruz.