Petitioning Citibank and 26 others

Yıllık kredi kartı ücretlerini bankalardan geri alıyoruz! #BankalaraŞeffaflık @TransparencyTR

Supporters

Bankalar her gün daha çok kişiye kredi kartı vermek için yarışıyor. Fakat, ne yazık ki, bizleri yıllık kart ücreteriyle ilgili yeteri kadar bilgilendirmiyorlar. Kullanacağımız kartın avantajları, ne kadar taksit yaptığı, kaç para puan kazandırdığı, hangi mağazalarda ne kadar indirim yaptığı sürekli tekrar edilirken, kart ücretleri adeta sansürleniyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) olarak, Türkiye’deki bankaları kredi kartı kullanıcılarından her yıl düzenli olarak alınan kart ücretleri konusunda acilen daha şeffaf olmaya çağırıyoruz. Bundan sonra, emrivaki kredi kartı ücretlerini ödemek istemeyen herkesi Uluslarası Şeffaflık Örgütü'nün imza kampanyasına katılmaya davet ediyoruz.

Kampanya sonunda toplanan imzaları bankalardaki yasal düzenlemelerden sorumlu ilgili bakanlık ve düzenleyici kurumlara teslim edip talebimizin takipçisi olacağız.

Taksit yapan kartlara güvenip sonrasında yıllık kart ücretiyle sarsılan halkın daha fazla mağdur edilmemesi için bankaların hemen bugün kredi kartı başvuru sürecinde halkı kart ücretleri konusunda açık bir şekilde bilgilendirmesi gerekiyor.

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve yeni yürürlüğe giren Borçlar Kanunu hükümlerine göre tek taraflı olarak sözleşmeye konan ve o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği, tüketici aleyhine dengesizlik sağlayacak şartlar haksız şartlar olarak kabul edilebilir ve bankaların bu koşulların varlığı ile ilgili açıkça bilgi vermesi gerekir.  Bu koşulların geçerliliği bankaların bunların içeriği hakkında açıkça bilgilendirme yapmasına ve karşı tarafın da bu koşulları kabul etmesine bağlıdır, aksi takdirde bu koşullar yazılmamış sayılır.

Yargıtay içtihatları ve Tüketici Mahkemesi kararlarına göre, bankalarca alınan yıllık kredi kartı aidatı, dosya masrafı, yeniden yapılandırma ücreti gibi ücretlerin haksız nitelikte olduğu ve tüketiciye iade edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Bireylerden toplanan yıllık kart ücretleri ve komisyon gelirlerinin yıllık 7,1 milyar lira olduğunun ifade edildiği Türkiye’de kart ücretinin bankalar için büyük bir gelir kapısı olduğu açıktır! Bu konuda bankaları müşterilerine karşı bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmeye ve fazladan alınan ücretlerin iadesine çağırıyoruz.

1993’den beri 100‘den fazla ülkede çalışmalar yürüten Uluslararası Şeffaflık Örgütü tüm dünyada şirketler, devletler ve sivil toplum oluşumları düzeyinde yolsuzluk, rüşvetle mücadele ve şeffaflık konularında çalışıyor.

This petition will be delivered to:
  • Citibank
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu
  • TC Ziraat Bankası
  • Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Şeffaflık Derneği started this petition with a single signature, and now has 22,234 supporters. Start a petition today to change something you care about.